Autor Wątek: Bez skrupułów na ekranie  (Przeczytany 2892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Bez skrupułów na ekranie
« dnia: Stycznia 18, 2006, 21:25:00 »
Tytuł wątku brzmi jak najnowsze zażalenia Krajowej Rady Radiofoni i Telewizji, tymczasem chodzi o ekranizację najlepszej moim zdaniem książki Toma Clancego, "Bez skrupułów". Jego najnowszych poczynań literackich nie chce mi się nawet komentować, alę pozycję "Bez skrupułów" można polecić z czystym sumieniem.

http://www.filmweb.pl/John,Singleton,zekranizuje,,Bez,skrupu%B3%F3w,,Clancy%27ego%2C2006-01-18,news,News,id=26342
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2006, 21:32:02 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
Odp: Bez skrupułów na ekranie
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 19, 2006, 10:43:57 »
To jedna z moich ulubionych książek tego autora, można na jej podstawie zrobić dobry film sensacyjny tylko obawiam się, że wyjdzie z tego równie kiepski film jak "Suma wszystkich strachów"  :005: W tej książce jest za dużo wątków jak na film "made by Hollywood" więc będą ciąć i dostaniemy jakąś papkę w stylu teledysku z MTV.
A propos ekranizacji książek Clancy'ego to ja bym chciał żeby zfilmowano "Czerwony Sztorm". Nie wiem czy pamiętacie była tam świetna akcja zasadzki na radzieckie Migi stacjonujące na Islandii w wykonaniu Tomcatów z bodajże VF-41 i mojego ukochanego VF-84 "Jolly Rogers". To by było coś :020:

Pozdrawiam
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 19, 2006, 11:30:05 »
Jak zacząłem czytać " Czerwony sztorm " to myślałem że ta kiążka będzie cholernie nudna ( około 800 stron)  . Szybko jednak mnie wciągnęła . Jest to moja ulubiona kniga . Polecam ją każdemu kto lubi dobrą sensacje . Mam nadzieje że nigdy nie nakręcą filmu na podstawie tej powieści.

Offline Rolam

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 19, 2006, 13:05:46 »
Hmm, to nie mógłby być film.Ale raczej serial a la Kompania braci. Aczkolwiek , możliwe że lepiej by wyszła ekranizacja "Czerwonego Feniksa"...
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 19, 2006, 16:26:46 »
W "Bez skrupułów" występuje pilot Thuda zestrzelonego nad Wietnamem Północnym. Sekrety "Wild Weasel" stara się z niego wyciągnąć radziecki oficer. Rzekomo w celu obrony Rodiny przeciw...
No właśnie, a mnie się później śniły chińskie bombowce  :002:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 19, 2006, 20:27:21 »
Tom Clancy to klasyka gatunku :) i kurcze każda ekranizacja jego powieści jest do kitu, no Polowanie na czerwony październik przejdzie, chociaż nie nakręcono np sytuacji gdy rosyjska Alfa ma "awarię", kurcze o ile Sumę wszystkich strachów męczyłem przez tydzień, to Polowanie zajęło mi  dni... i gdyby nie to, że miałem wtedy kupę zaliczeń, to bym ją skończył w jeden :D

W ogóle, Suma wszystkich strachów - film jest wariacją na temat, brakuje podchodów US Navy vs Flota Czarnomorska, brakuje historii Boomera gdzieś na pacyfiku, Ludzie są zbyt młodzi, a bomba za silna itp. itd.

Bez skrupułów nie czytałem, ale ostatnio zająłem sie za Rainbow Six w oryginale. Polecam również książkę Gerry Carroll "Północny SAR" można ją dzisiaj kupić za 8zł, a jest naprawdę świetna (kolejna zmęczona przez dwa dni :D)

Molzey

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 19, 2006, 21:29:16 »
Przepraszam bardzo ,ale "Czas patriotów" i "Stan zagrożenia" to bardzo fajne filmy.Więc nie wszystkie ekranizacje Clancy'ego są do kitu.Przynajmniej IMHO.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 19, 2006, 22:20:16 »
a 'Polowanie na Czerwony Październik' to zły film ?

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 19, 2006, 22:34:03 »
Nie, ale brakuje mu pewnych ważnych szczegółów.Sun pewnie nie może przeboleć rajdu dzikich świń na Kirova?  :020:

Ps;
Wielką literę stosuje się na początku każdego wypowiedzenia rozpoczynającego tekst.  :118:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2006, 22:45:11 »
znalazłem luke prawną - od 'a' się nie zaczyna zdania :P

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 21, 2006, 21:43:21 »
Przepraszam bardzo ,ale "Czas patriotów" i "Stan zagrożenia" to bardzo fajne filmy.Więc nie wszystkie ekranizacje Clancy'ego są do kitu.Przynajmniej IMHO.

A przeczytałeś "Stan zagrożenia" - w filmie brakuje z połowy wątków.

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Molzey

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 21, 2006, 22:13:47 »
Oczywiście ,że brakuje z połowy wątków....A jak wyobrażasz sobię ekranizację tej książki w "pełnym" wymiarze?
8 godzinna projekcja? "Stan zagrożenia 1","Stan zagrożenia 2","Stan zagrożenia 3" ??
Moim zdaniem film jest świetny i jest to udana adaptacja książki.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 21, 2006, 23:28:16 »
Oczywiście ,że brakuje z połowy wątków....A jak wyobrażasz sobię ekranizację tej książki w "pełnym" wymiarze?
8 godzinna projekcja? "Stan zagrożenia 1","Stan zagrożenia 2","Stan zagrożenia 3" ??
Moim zdaniem film jest świetny i jest to udana adaptacja książki.

I tak i nie. Film jest dobry pod warunkiem że nie znasz książki, ja wychodziłem z kina z pewnym niedosytem.
Co nie zmienia faktu, że widziałem go już kilka razy.

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.