Autor Wątek: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.  (Przeczytany 11752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 25, 2006, 17:40:28 »
Użycie bojowe może być różne. Czy np. patrole bojowe jankesów z Alaski bez kontaktu z przeciwnikiem to nie użycie bojowe ?
proszę odnośnie B-17
http://www.j-aircraft.com/captured/capturedby/b-17/captured_b17.htm
odnośnie P-40
http://www.j-aircraft.com/captured/capturedby/p40warhawk/captured_p40.htm

Dory zostały przejęte na taśmie w wytwórni w Malborku (Marienburg)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2006, 17:47:02 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 25, 2006, 17:49:10 »
odnośnie P-40
http://www.j-aircraft.com/captured/capturedby/p40warhawk/captured_p40.htm

Tutaj nie można mieć żadnych zastrzeżeń, ale tutaj:

proszę odnośnie B-17
http://www.j-aircraft.com/captured/capturedby/b-17/captured_b17.htm

Jest napisane co następuje:
These three B-17s were captured by the Japanese in the Philippines and Netherlands East Indies. They were tested by the IJAAF Koku Gijutsu Kenkyujo (Air Technical Research Laboratory) at Tachikawa.

Pozdrawiam
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 25, 2006, 17:52:11 »
OK w zwiazku z P-40 zwracam honor, faktycznie pisze tam ze do obrony Rangunu utworzono pododdział ze zdobycznych P-40.

Jednak o B-17 pisze jedynie tyle że :

"   These three B-17s were captured by the Japanese in the Philippines and Netherlands East Indies. They were tested by the IJAAF Koku Gijutsu Kenkyujo (Air Technical Research Laboratory) at Tachikawa."

o zastosowaniem bojowym nazwać nie można. Są takze znane fotki zdobytych F4U czy P-51B co nei znaczy że japonczycy używali ich bojowo. Podobnie jest z Dorami z Magdeburga, WWS przejeło ale nie ma dowódów że latano na nich przeciwko Luftwaffe.
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 25, 2006, 18:06:17 »
Ok Ros i Gizmo. Siedemnaski były testowane, demonstrowane i używane do szkolenia i taktyki walki z nimi. Me mistake
tu jeszcze trochę:
http://www.fscwv.edu/users/rheffner/b17/b1722.shtml
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 25, 2006, 18:23:46 »
B-17 i B-24 były wykożystywane przez KG 200...

Wstyd ze nikt tutaj na to nie wpadł przedemną...
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 25, 2006, 18:54:42 »
B-17 i B-24 były wykożystywane przez KG 200...

Wstyd ze nikt tutaj na to nie wpadł przedemną...

Bo to jest jasne jak słońce :D
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 25, 2006, 20:05:51 »
Fińskie mietki, sowieckie dory, rumuńskie mieczysławy, węgierskie junkersy

Curtiss  Hawki H.75 lotnictwa Vichy vs. F4F-4 US Navy nad Algierią.

Jak możecie to powiedzcie o tym więcej

pdf o Wildcatach
http://www.history.navy.mil/download/ww2-21.pdf

więcej w monografii P-36 AJ Pressu i wspaniałej książce K. Zalewski, W. Pajdosz : "Amerykanskie Lotnictwo Pokładowe 1941-42"

O ciekawej walce Hptm. Lipferta (203 zwycięstwa) z dwoma rumunskimi asami na Gustavach pisałem tutaj :

http://www.drugawojnaswiatowa.org/forum/viewtopic.php?t=4946

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 25, 2006, 21:47:57 »
Co ciekawe Królewskie Jugosłowiańskie Siły Powietrzne miały na stanie nie tylko Emile ale i Dorniery 17K, SIAI Savoia Marchetti SM-79-I oraz kilka typow Caproni, Fieseler Fi-156 Storch B a nawet Me-108 Tajfun.

PS. Literówka poprawiona  :004:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2006, 11:52:47 wysłana przez Leon »
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 25, 2006, 21:59:26 »
Me-18 Tajfun.
Wiem że to literówka, ale żeby młodzież była doinformowana to powinno być Bf-108 Taifun
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Borys Trąba

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 25, 2006, 22:23:52 »
K. Zalewski, W. Pajdosz : "Amerykanskie Lotnictwo Pokładowe 1941-42"

Akurat to znam niewiem dlaczego nieskojarzyłem :008:

Pozdrawiam :001:

ORTOGRAFIA
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2006, 11:53:33 wysłana przez Leon »

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 25, 2006, 23:33:30 »
Skąd Jugosławia miała mietki, Tito raczej niedostawał prezętów od Adolfa?
Co miał z tym wspólnego Tito, nie mam pojęcia, ale skąd królestwo Jugosławii miało samoloty Bf-109 to w tej części forum powinno się wiedzieć. Taka moja uwaga, bo zaczyna tu się powoli piaskownica robić, a skoro moderatorzy nic z tym nie robią, to w końcu ja zrobię.

Borys Trąba

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 26, 2006, 09:39:38 »
Chcesz żebym zaglądał tylko do Ankiety, Wucet i Dyskusje Przy Barze
Moja odpowiedz brzmi nie. Zbanuj mnie jak jesteś taki twardy,
 Chyba że natyle mądry żeby odpowiedzieć ?

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 26, 2006, 10:03:46 »
Panowie spokojnie... Skąd tyle negatywnych emocji?  :001:

Zbanuj mnie jak jesteś taki twardy?

Borys -> jest stety niestety :001: taki twardy a nawet twardszy bo jest moderatorem... Poza tym pytanie było raczej niemądre bo w Google na pewno znajdziesz informacje na temat Sił Powietrznych Jugosławii i użycia przez nie Bf - 109, już nie wspominając o monografiach tego samolotu. Częściowo jednak zgadzam się z Tobą, patrz niżej.

Co miał z tym wspólnego Tito, nie mam pojęcia, ale skąd królestwo Jugosławii miało samoloty Bf-109 to w tej części forum powinno się wiedzieć. Taka moja uwaga, bo zaczyna tu się powoli piaskownica robić, a skoro moderatorzy nic z tym nie robią, to w końcu ja zrobię.

Elwood -> Doskonale rozumiem, że dbasz o poziom tej części forum, ale jest ona również po to żeby użytkownicy nie posiadający tak dużej wiedzy mogli się czegoś dowiedzieć. Dlatego wydaje mi się, że grożenie od razu Lugerem nie jest zbyt kształcące że się tak wyrażę. Oczywiście to moje luźne przemyślenia i masz prawo się z nimi nie zgodzić...

Pozdrawiam i apeluję o rozsądek :001:
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 26, 2006, 19:30:00 »
Chcesz żebym zaglądał tylko do Ankiety, Wucet i Dyskusje Przy Barze
Moja odpowiedz brzmi nie. Zbanuj mnie jak jesteś taki twardy,
 Chyba że natyle mądry żeby odpowiedzieć ?
Jestem dość twardy, by powiedzieć Ci, że jesteś leniwym człowiekiem, zapewne młodym, który zamiast wysilić się odrobinę chociażby woli palnąć posta o zagadnieniach będących w tym dziale forum na poziomie szkoły podstawowej (znalezienie tego linka http://members.tripod.com/YUModelClub/history_of_yugoslav_aviation/bf109e.htm zajęło mi ok. 1 minuty). Tego typu działanie, tj. brak jakiejkolwiek woli samodzielnego myślenia, jest niestety typowym dla współczesnej młodzieży, co zapewne moi forumowi przyjaciele prowadzący zajęcia ze studentami potwierdzą. Ale to raczej Twój problem niż mój.
Informacje o jugosłowiańskich Bf-109 znajdziesz powszechnie w dowolnej poważnej monografii Bf-109. Nie miałem zamiaru Cię strofować bez powodu; chciałem po prostu dać do zrozumienia, że w tej części forum bardziej na miejscu są pytania na które nie znajdziesz odpowiedzi w ciągu jednej minuty dostępu do internetu.
Banować Cię nie będę bo nie mam powodu; po to Mazak założył to forum żeby na nim dyskutować. A zaglądać możesz wszędzie tam gdzie masz dostęp. Pozdrawiam.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 27, 2006, 23:48:44 »
Pax, pax, panowie!

w dwś: Grecy chyba mieli dorniery jakieś... 17ki? a skoro później na Olimpie zamieszkali aryjczycy to dornierom coś się musiało stać.
Z Dornierów to Grecy mieli Dornier Do 22Kg. A z innych aryjskich letadeł to mieli w swym mieszanym arsenale (angielsko-niemiecko-francusko-polsko-czechosłowackim  :002: ) takie cudeńka, jak przede wszystkim Henschel Hs 126A-1, Bücker Bü 131A Jungmann, Junkers Ju G24 he, Junkers Ju 52/3m (nawet dwa cywilne widziałem).

A czy i ja mogę coś dopisać do tematu? Co powiecie na amerykańskie bombowce versus polskie myśliwce? Czy to się jeszcze kwalifikuje? Wiecie, Rola nie może nie spróbować wcisnąć gdzieś PZLi :)

W połowie 1944 Hamerykanie zbombardowali dwukrotnie bułgarskie lotnisko Marno-Pole (w odwecie za ruszanie ich wypraw bombowych) - B-24 rozwaliły stojące tam P.24B (fajna zbieżność nazw, nie?).

Natomiast w kwestii rumuńskiej ktoś już mnie korygował, że niektóre źródła podają błędne informacje - przypomnijcie się, bo już nie pamiętam, skołowany jestem.
Chodzi o to, że niektóre źródła twierdzą, iż rumuńskie P.24E były jeszcze w 1944 użyte do prób przechwycenia wypraw 15th Air Force na rafinerię w Ploesti. Jedni podają, że w latach 1942-1944 myśliwce trafiły do drugoliniowych jednostek, gdzie bez uzbrojenia używano ich do szkolenia (później - latem 1944 - zrobiły come back z bombkami, jak wróg zapukał do bram). Inni piszą, że w latach 1942-1944 służyły w jednostkach obrony kraju (Rezerwa Regionu III). W/g zachowanych dokumentów pod koniec 1944 mieli jeszcze mieć 19 sztuk, ale wszystkie w szkolnictwie.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"