Pax, pax, panowie!
w dwś: Grecy chyba mieli dorniery jakieś... 17ki? a skoro później na Olimpie zamieszkali aryjczycy to dornierom coś się musiało stać.
Z Dornierów to Grecy mieli Dornier Do 22Kg. A z innych aryjskich letadeł to mieli w swym mieszanym arsenale (angielsko-niemiecko-francusko-polsko-czechosłowackim

) takie cudeńka, jak przede wszystkim Henschel Hs 126A-1, Bücker Bü 131A Jungmann, Junkers Ju G24 he, Junkers Ju 52/3m (nawet dwa cywilne widziałem).
A czy i ja mogę coś dopisać do tematu? Co powiecie na amerykańskie bombowce versus polskie myśliwce? Czy to się jeszcze kwalifikuje? Wiecie, Rola nie może nie spróbować wcisnąć gdzieś PZLi

W połowie 1944 Hamerykanie zbombardowali dwukrotnie bułgarskie lotnisko Marno-Pole (w odwecie za ruszanie ich wypraw bombowych) - B-24 rozwaliły stojące tam P.24B (fajna zbieżność nazw, nie?).
Natomiast w kwestii rumuńskiej ktoś już mnie korygował, że niektóre źródła podają błędne informacje - przypomnijcie się, bo już nie pamiętam, skołowany jestem.
Chodzi o to, że niektóre źródła twierdzą, iż rumuńskie P.24E były jeszcze w 1944 użyte do prób przechwycenia wypraw 15th Air Force na rafinerię w Ploesti. Jedni podają, że w latach 1942-1944 myśliwce trafiły do drugoliniowych jednostek, gdzie bez uzbrojenia używano ich do szkolenia (później - latem 1944 - zrobiły come back z bombkami, jak wróg zapukał do bram). Inni piszą, że w latach 1942-1944 służyły w jednostkach obrony kraju (Rezerwa Regionu III). W/g zachowanych dokumentów pod koniec 1944 mieli jeszcze mieć 19 sztuk, ale wszystkie w szkolnictwie.