Autor Wątek: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.  (Przeczytany 11733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Micho

• Gość
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 29, 2006, 10:29:25 »
jeśli ploeszti i samoloty "z tego samego obozu po dóch stronach" to też  Avie B534, które jeszcze w 1943  walczyły ( czy raczej próbowały walczyć ) z Liberatorami

pozdr

kaa

• Gość
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 29, 2006, 11:05:38 »
wczoraj widziałem francuskiego emila '40 na przeglądzie modeli redukcyjnych. nie wiem czy latał bojowo przeciw Niemcom.

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 29, 2006, 12:05:54 »
Chciałem to dorzucić do poprzedniego swojego posta, ale 'Edit' jest krótkiego zasięgu, więc wrzucę jako nowy:

Dokładny opis (in inglisz ) spuszczenia 3 Spitów FR18 z 208 Sq RAF przez Spity IX z 101 Tayeset IAF pilotowane przez najemników (Kanadyjczyka i Jankesa):

http://www.spyflight.co.uk/iafvraf.HTM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 29, 2006, 21:19:17 »
A ja pojadę ostro po bandzie i powiem tak:
rumuńskie P.24 (P.11) i sowieckie Migi 3 (Pokryszkin), Czajki (Reczkałow) no i na koniec sam Kożedub (chyba Ła-7) miał na rozkładzie P.24 (następnie skreślone i zastąpione Me-262 :D )

są to walki z okresu gdy byliśmy już w jednym obozie wojskowym  :118:
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 30, 2006, 01:29:42 »
Kożedub zestrzelił także 2 P-51D, których piloci pomylili jego Ła-7 z Fw 190 i zaatakowali asa WWS. Był to najwiekszy błąd w życiu obu pilotów USAAF.
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 30, 2006, 18:43:34 »
Ciekawe są kulisy tej walki. Bo niby do końca nikt nie dostrzegł białej lub czerwonej gwiazdy? Kożedub strzelająć był chyba blisko jak to miał w zwyczaju i chyba mógł rozpoznać kto zacz? No chyba że starym sowieckim zwyczajem po pierwszym błędzie nie chciał mieć świadków ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 30, 2006, 19:31:12 »
No cóż jankescy piloci byli dość zapalczywi i raczej wiedzą na temat sił sojuszników nie grzeszyli. Podobne przypadki były w czasie operacji Torch - przykłady:

wypadki miały miejsce pomiędzy 8-10.11.1942

1. 3 Wildcaty z VF-41 (oficjalnie "sukces" osiagnął kpt. Wood) zestrzeliły rozpoznawczego Spitfire'a - ponieważ wśród ich oddziałów krążyła plotka o "czarnym Bf-109" - w przeciwieństwie do Kożeduba nie miał się czym bronić - bo ta wersja rozpoznawcza miała usunięte uzbrojenie.

2. Cztery Wildcaty z VF-9 pod dowództwem kmdr.ppor.Raby mylnie zidentyfikowało Hudsona z 233 dywizjonu RAF (jako francuski Loire-Oliver 451), załoga na początku usiłowała dawać znaki ale ponieważ "farmerzy" nie reagowali strzelec pokładowy zaczął się bronić - niestety z 4 F4F nie miał szans.

3. Coastal Command wysłał w ten rejon w sumie 4 samoloty z misją przeciw okrętom podwodnym, ale żaden nie wrócił - wszystkie zostały zestrzelone przez amerykanów.

To tylko kilka przykładów z jednej operacji - podobnych przykładów jest wiele - więc sądzę, że Kożedub wiedział z kim ma do czynienia, ale jedynym wyjściem z sytuacji było po prostu "zrąbanie baranów".

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 30, 2006, 19:43:23 »
więc sądzę, że Kożedub wiedział z kim ma do czynienia, ale jedynym wyjściem z sytuacji było po prostu "zrąbanie baranów".

no cóż, racja ale taki As jak Kożedub mógł ich np. powykręcać na śmierć, uciec czy coś jeszcze tam wymyślić.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 30, 2006, 19:45:58 »
We wrześniu też nasi Karasia zrąbali. Uprzedziłem Rolę  :002:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

kaa

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 30, 2006, 19:53:13 »
hmm.. tego spita musieli z zaskoczenia wziąć, bo inaczej mógłby zwiać przecież. natomiast hudson rzeczywiście dość podobny jest do leo 451.

mi się jeszcze przypomniały szwajcarskie emile. nie wiem czy biły się z niemieckimi, ale był incydent, gdy eskortowały uszkodzoną fortecę i dwa zostały zrąbane przez farmerów na kucach. wtedy schweiz fliegertruppe zdecydowały się zmienić sposób malowania swych emili.

« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 30, 2006, 20:06:52 »
Ciekawe są kulisy tej walki. Bo niby do końca nikt nie dostrzegł białej lub czerwonej gwiazdy? Kożedub strzelająć był chyba blisko jak to miał w zwyczaju i chyba mógł rozpoznać kto zacz? No chyba że starym sowieckim zwyczajem po pierwszym błędzie nie chciał mieć świadków ;)
A kto powiedział ze Kożedub nie rozpoznał P-51? Owszem rozpoznał, ale skoro do niego strzelano to nie czekał az amerykanie trafią, ale problem rozwiazał najprostszą metodą. Mam gdzies na kompie podobnoż Kożedubowy film z gun-cammery z tej walki - jeden P-51 wybuchł a drugi ciagnbie za sobą smugę dymu. Kiedy K. wylądował i zameldopwał dowódcy ze sciagnał dwóch amerykanów ten zdecydował ze walki nie było.
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 30, 2006, 21:58:01 »
Gizmo - o ten obrazek ci chodzilo ?

http://img224.echo.cx/img224/4439/kozhedubguncamera5kx.jpg

Przez Ciebie spędziłem ponad godzinę na grzebaniu w necie w poszukiwaniu tego  :003: a miałem już dziś nie tracić wzroku na ślepienie w monitor ... :003:

Nawiasem mówiąc, to znalazłem też jakąś dyskusję n/t tego obrazka, której najciekawszym punktem było pytanie, czy Ła-7 miały w ogóle kamerę do dokumentowania strzelania ? i dlaczego na filmie jest napis ZEISS  ?  :002:
Pytania te zostawiam mądrzejszym ode mnie, bo sam odpowiedzi nie znam...

Co do samego czynu Kożeduba, to nawet jeśli widział znaki, to nie mógł zakładać że napaleni na 'Focke-Wulfa' Jankesi też widzą jego znaki (i tak dali dowód że nie, skoro zaatakowali...) i nie miał żadnej gwarancji że jak nie strzeli do Jankesa w dogodnym momencie, to Jankes wykaże się za chwilę taka samą wspaniałomyślnością, wiec zrobił co mógł żeby ratować swoją d... .

O jankeskiej akcji spuszczenia 'czarnego messerschmitta' typu Spitfire w wykonaniu Wildcatów czytałem gdzieś, i zastanawiam się jak to możliwe że amerykańscy piloci w taką bajkę uwieżyli ?(uwierzyli: zwracaj uwagę na ortografię - Dziadek Kos  :002: Ale oni chyba mają takie genetyczne uwarunkowanie od czasów 'dzikiego zachodu', że najpierw strzelają a potem patrzą co trafili  :002: :118: :021:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2006, 08:17:16 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 30, 2006, 22:40:35 »
hmm.. tego spita musieli z zaskoczenia wziąć, bo inaczej mógłby zwiać przecież.

No pewnie - największym zaskoczeniem było zapewne to, że sojusznicy zaczeli do niego strzelać  :021:. Po prostu gość się nie spodziewał, że zaatakują więc nie uciekał, a potem było już za późno. To był przecież 1942 czyli piewsze wspólne akcje - potem już wiedzieli, że z "farmerami" trzeba ostrożnie  :002:

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 31, 2006, 00:11:30 »
No cóż - na planach Ła-7 i w jego opisie technicznym trudno znaleźć guncamerę...
Obawiam się, że o ile walka Kożeduba mogła mieć miejsce to historia z filmem moze byc mitem. NIe znalazłem żadnego zdjęcia jego maszyny nawet z zewnetrzna kamerą.
Ciekawa, bo odnotowana po obu stronach jest walka formacji dowodzonej przez Kołdunowa na którejś z odmian Jaka-9 z P-38 nad Jugosławia w 1944 oku. Literatura zachodnia i wschodnia potwierza fakt bratobójczej walki  :004: podając oczywscie różne jej wyniki.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
Tak tylko napisze że jakby ktoś chciał zagrać w misję P-38 vs Yak to tu jest link:
http://www.airwarfare.com/Sims/FB/fb_singlemissionspf_s.htm#040
a także to "Futbolowej Wojny"
http://rapidshare.de/files/12605143/Catrachos_Release.zip.html
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.