Gizmo - o ten obrazek ci chodzilo ?
http://img224.echo.cx/img224/4439/kozhedubguncamera5kx.jpgPrzez Ciebie spędziłem ponad godzinę na grzebaniu w necie w poszukiwaniu tego

a miałem już dziś nie tracić wzroku na ślepienie w monitor ...

Nawiasem mówiąc, to znalazłem też jakąś dyskusję n/t tego obrazka, której najciekawszym punktem było pytanie, czy Ła-7 miały w ogóle kamerę do dokumentowania strzelania ? i dlaczego na filmie jest napis ZEISS ?

Pytania te zostawiam mądrzejszym ode mnie, bo sam odpowiedzi nie znam...
Co do samego czynu Kożeduba, to nawet jeśli widział znaki, to nie mógł zakładać że napaleni na 'Focke-Wulfa' Jankesi też widzą jego znaki (i tak dali dowód że nie, skoro zaatakowali...) i nie miał żadnej gwarancji że jak nie strzeli do Jankesa w dogodnym momencie, to Jankes wykaże się za chwilę taka samą wspaniałomyślnością, wiec zrobił co mógł żeby ratować swoją d... .
O jankeskiej akcji spuszczenia 'czarnego messerschmitta' typu Spitfire w wykonaniu Wildcatów czytałem gdzieś, i zastanawiam się jak to możliwe że amerykańscy piloci w taką bajkę uwieżyli ?
(uwierzyli: zwracaj uwagę na ortografię - Dziadek Kos 
Ale oni chyba mają takie genetyczne uwarunkowanie od czasów 'dzikiego zachodu', że najpierw strzelają a potem patrzą co trafili