Odświeżę trochę temat.
Jako że kilka dni temu padły mi słuchawki noszę się z zamiarem kupienia nowych. Ostatnio miałem model „Tracer CD-850MV” i sprawował się dość dobrze, mimo kilku reanimacji kabla (przerwany przewód) i raz złamanej obudowy. Poza tym dźwięk na ile to możliwe w tanich słuchawkach był jak najbardziej do zaakceptowania.
Podjechałem do sklepu komputerowego żeby przyjrzeć się co tam jest i wybór padł na Easy Touch ET-272. Po podłączeniu do komputera (karta dźwiękowa zintegrowana na Ausie A7NX8) i po założeniu usłyszałem puste dźwięki, bez basów – zero jakiejkolwiek głębi – totalna płycizna. Ja rozumiem że nie można się po słuchawkach za 50 zł i zintegrowanej karty domagać czegoś specjalnego, ale chociaż żeby jakiś basik był... a nie pykanie i brzęczenie.
Podjechałem do MMa ale jak zwykle zawalona półka różnymi modelami, parametry z grubsza te same, ceny podobne i zero możliwości przesłuchania (nie mówię o tych typowych do audio tylko o tych z mikrofonem – do komputera). Zrezygnowałem, bo nie zamierzam po raz drugi kupić pykaczki. Połaziłem po sieci, poszukałem na forach i w sumie to tylko pisali pochlebnie o Tracerze jako o słuchawkach z dolnej półki.
Wynalazłem takie "cusie":
http://allegro.pl/item105904702_sluchawki_z_mikrofonem_tracer_850mv.htmlTRACER TRS-SL 850MV
Słuchawki TRACER TRS-SL 850MV
„Słuchawki multimedialne z mikrofonem i funkcją ExtraBass system.
Jeden z najpopularniejszych modeli skierowanych do bardziej wymagających użytkowników. Zapewnia dobrą izolację akustyczną od otoczenia, wysoką dynamikę i jakość dźwięku przy jednocześnie atrakcyjnej cenie.”
Cechy produktu:
Średnica głośnika: 50 mm
Typ głośnika: Neodymowy
Impedancja: 32 Ohm (1 kHz)
Czułość: 102 dB/mW
Zakres częstotliwości: 80 - 20 000 Hz
Długość przewodu: ok. 4 m
Wtyki: 3,5 mm mini-jack srebrzony
http://allegro.pl/item107237595_teraz_taniej_sluchawki_tracer_750mv_krakow_od_ss.html
TRACER 750MV
Okres gwarancji: 24 miesiące
Długość przewodu: 2,0 m
Pasmo przenoszenia słuchawek: 8 Hz -22 kHz Regulacja głośności tak
Sposób podłączenia: wtyk mini-jack
Z mikrofonem: tak (46mm)
Co jest lepsze: szersze pasmo przenoszenia czy głośnik 50mm neodymowy z węższym zakresem przenoszenia?
Chodzi mi tu głównie o przenoszenie niskich tonów, żeby dźwięk pralki udająca silnik w FB miał choć namiastkę jakiegoś silnika.