Autor Wątek: Słuchawki i mikrofon  (Przeczytany 26151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Słuchawki i mikrofon
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 31, 2013, 21:25:23 »

Jeśli maja taką wtyczkę jak ta zielona podzielona trzy segmenty to są stereo. Oczywiście może być kabel uwalony, źle dolutowany albo jeszcze coś innego. Najlepiej ustawić sobie w Windowsie w opcjach dźwięku dwa głośniki lub w ustawieniach karty muzycznej i puść test kanałów. Poza tym zwykła zabawa w mikserze wyciszanie raz kanału lewego i prawego pozwoli ustalić jak jest. Sprawdź czy dobrze podłączyłeś sobie te słuchawki do karty. Upewnij się czy przedłużka do kabla jest stereo jeśli takowej używasz. Ostatecznie podłącz je do jakiegoś innego urządzenia  np. mp3 player, wieża stereo, telefon i sprawdź czy grają oba kanały.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 31, 2013, 22:38:34 »
Wtyki wyglądają dokładnie jak stereofoniczne. Nie używam żadnych przedłużek. Na teście (panel s. > dźwięk > głośniki > konfiguracja dźwięku > testuj) na lewym kanale "grają" obie słuchawki, a na prawym jest cisza. Przy podłączeniu słuchawek Pioneer jest wszystko tak jak trzeba, prawy kanał i lewy kanał. Czyli mogę podejrzewać że mam gdzieś skopany kabel (lutowanie).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2013, 22:48:02 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 31, 2013, 22:47:20 »
W zasadzie wszystko jasne ale jak masz ochotę jeszcze powalczyć to spróbuj ruszać kablem i może znajdziesz w którym miejscu jest przerwany. W ten sposób oczywiście nie sprawdzisz miejsc lutowania. W każdym razie jak jesteś pewny, że to wada fabryczna wysyłaj na gwarancję jeśli takową posiadasz.

Może jeszcze być głośnik uwalony i efekt będzie taki sam.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 31, 2013, 22:54:40 »
Kupiłem okazyjnie na alledrogo i chyba już wiem dlaczego okazyjnie. :P Tak więc z gwarancji nici. Głośniki oba "grają" bardzo ładnie, czysto jedyny problem to to mono.
 Może znajdę jakiegoś dobrego elektronika który zechce się z tym pobawić. Do latania w grupie mi to nie przeszkadza, jedynie do strzelanek będę musiał brać drugie słuchawki. :D

« Odpowiedź #79 dnia: Września 01, 2013, 08:36:16 »
Teraz wszystko wydaje się jasne. Poprzedniemu właścicielowi po prostu przestała grać prawa słuchawka. Najprawdopodobniej z prozaicznej i częstej przyczyny - przerwany kabel. Jako remedium wymyślił podłączenie obu słuchawek do lewego kanału - efekt znasz - to nawet nie jest mono, tylko odsłuch lewego kanału. Pytanie - gdzie jest to feralne połączenie/przeróbka. Wg mnie trzeba zacząć szukać śladów ingerencji od strony wtyczki. Czy jest taka jak na fotkach w sieci? Czy nosi jakieś ślady ingerencji? Oryginał wygląda na nierozbieralny - może jest założona inna wtyczka. Drugim najbardziej podejrzanym miejscem jest przejście kabla do muszli słuchawek - tam się najczęściej zgina i mimo wzmocnienia uszkadza. Po trzecie wreszcie - może sam kabel jest gdzieś łączony/naprawiany? W zależności od miejsca uszkodzenia można podjąć próbę naprawy: skrócić kabel o uszkodzony odcinek lub wstawić cały nowy. W obu przypadkach potrzeba nieco zręczności i delikatności przy lutowaniu, bo kabelki (mimo grubej osłony) potrafią być zadziwiająco cienkie. Koszt zakupu nowego kabla też niewielki (myślę, że max 10 zł). Głowa do góry - to nie słuchawki są uszkodzone a sam kabel.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #80 dnia: Września 01, 2013, 13:56:34 »
Podejrzewam że skończy się na wymianie całego okablowania. Ciekawe jest to że słuchawki wyglądają na nietknięte, prawie jak z pudełka. Nie miały tylko osłony na pałąk. Nie ma żadnych rys czy zadrapań, wszystkie wejścia i mocowania kabli też wyglądają na nie dotykane. Może poprzedni właściciel zauważył tą wadę (fabryczną?) i po prostu pozbył się ich. To teraz pytanie od strony technicznej. Wtyków nie rozbiore, kabel wchodzi do jednej słuchawki i od niej dopiero do drugiej. Czy w tym miejscu może być "defekt"?
 Jedna ciekawa rzecz którą teraz zauważyłem. Słuchawki nie mają oznaczeń L/P czyli prawa - lewa.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #81 dnia: Września 01, 2013, 15:07:35 »
Defekt może być wszędzie zaczynając od wtyczki kończąc na głośniku. Bez grzebaniny się nie obędzie.  Kabel mógł być ukręcony, naderwany, przecięty np. kółkiem od fotela itd. Najlepiej by go było miernikiem sprawdzić. Głośniki też w zasadzie można sprawdzić. Gdyby okazało się, że owe są spalone i wymiana kabla nie pomoże można spróbować zreanimować je z innych tanich słuchawek. Tak czy siak zabawy trochę z tym jest i trzeba to robić delikatnie żeby czegoś nie połamać.

Oznaczeń L/P nie musi być. To tylko taka wygoda ułatwiająca ich poprawne założenie.

« Odpowiedź #82 dnia: Września 01, 2013, 15:32:26 »
Nie pozostaje mi nic innego jak trochę zabawy z kabelkami. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #83 dnia: Września 01, 2013, 16:39:45 »
Daj znać jak uda Ci się naprawić.

« Odpowiedź #84 dnia: Października 16, 2013, 16:05:33 »
Zwróciłem G930 do sklepu i znowu szukam bezprzewodowych słuchawek do grania. Macie jakieś typy? Granica cenowa to 500-600PLN. Jedyne czego chcę uniknąć to połączenia przez nadajnik USB. Właśnie przez to zrezygnowałem z G930. Co kilkanaście minut rozłączały się doprowadzając mnie do ku... Najlepiej jakby nadajnik łączył się z kartą muzyczną przez zwykły kabel analogowy. A już w ogóle byłyby "boskie" gdyby łączyły się z nadajnikiem w innym paśmie niż 2.4GHz. Wspomniany wcześniej złom Logitecha potrafił też zniekształcać dźwięk gdy np. smartphone leżał na biurku. Specjalistą nie jestem, ale czytałem, że sporo domowych urządzeń korzysta właśnie z tego pasma.

« Odpowiedź #85 dnia: Października 28, 2013, 10:05:29 »
Poradziłem sobie, bez łaski  :P.
Kupiłem Turtle Beach PX3. Jakość dźwięku nie zrzuca z krzesła, ale tragicznie też nie jest. G930 jednak lepiej grały. Szkoda, że nie działały tak jak powinny.
Jak ktoś szuka tanich bezprzewodowych słuchawek z mikrofonem to polecam. Ja dałem za nie 65GBP.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 24, 2013, 17:47:19 »
Panowie ktoś cokolwiek słyszał lub używał toto ;) : BIGBEN XP GAMING HS 20:

http://www.saturn.pl/gdansk/akcesorium-bigben-sluchawki-stereo-z-mikrofonem-gaming-headset-phs20,id-192531?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml

Proszę nie myśleć, że tu kryptoreklamę robię, nie znalazłem innego sklepu. 

Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 08, 2013, 08:48:54 »
http://www.saturn.pl/gdansk/akcesorium-bigben-sluchawki-stereo-z-mikrofonem-gaming-headset-phs20,id-192531?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml

Nie słyszałem ani słuchawek ani o firmie, ale za 1/3 tej ceny kupił bym dla samego wyglądu :) Chociaż po samym zdjęciu zaryzykuję stwierdzenie że nie jest to warte swojej ceny. Widać że są wykonane z materiałów średniej jakości, słabo to wszystko jest spasowane... Za taką kasę chyba nie warto. Sam szukam słuchawek utrzymanych w stylistyce lotniczej, kiedyś saitek miał swój zestaw ale już dawno jest nie osiągalny w sprzedaży. Idealnym rozwiązaniem były by jakieś słuchafony David Clark ale to już zupełnie nie ta półka cenowa. Domyślam się też że nie są stworzone do słuchania muzyki czy też grania (chyba że wymienimy przetworniki).
Ostatnio Razer wypuścił swój headset BlackShark.

http://www.razerzone.com/gaming-audio/razer-blackshark

Pierwsza rzecz która mi się w nich nie podoba to kolor przewodu, druga to dość wysoka cena. Miał ktoś do czynienia z tymi Razerami?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 08, 2013, 09:46:29 »

Wyglądają dokładnie jak kopia słuchawek Saiteka, minus świecidełka. Oczywiście w środku może być cokolwiek.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 08, 2013, 10:55:40 »
Wyglądają dokładnie jak kopia słuchawek Saiteka, minus świecidełka. Oczywiście w środku może być cokolwiek.

Co prawda nie jestem audiofilem ale pani od audiogramów na WIML-u zawsze zdziwiona skąd u mnie tak dobre wyniki, stąd postaram się w tym tygodniu odpowiedzieć jak to cokolwiek na uszach gra.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS