Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275149 razy)

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #180 dnia: Maja 23, 2007, 17:33:09 »
Ok dzięki, będę kombinował :)

« Odpowiedź #181 dnia: Maja 23, 2007, 17:56:15 »
Witam,
mam pytanie do BigMac.Ponieważ jest potrzebny .NET Framework a ja go nie mam zainstalowanego to czy mogę pobrać z podanej przez ciebie strony opcję shoot 1.6+.NET Framework+SR engine (52 mb)?Czy ten program ma zastosowanie dla pojedynczego gracza komunikującego się z pilotami AI?
Jeśli chodzi o program TlkView 1_10 to nie jest on kompatybilny z wersją falconAF.Kiedyś używałem go jako odzielny program do osłuchania się z komendami w języku angielskim.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: Maja 23, 2007, 21:32:36 »
Tak, możesz pobrać tę wersję. Zainstaluje się .NET Framework i shoot.

Tak, shoot służy do głosowego przekazywania komend AI. Działa to w ten sposób, że shoot, poprzez microsoftowy system rozpoznawania głosu, rozpoznaje, co mówisz do mikrofonu i wysyła odpowiednie sekwencje klawiszy, np. jeśli powiesz "Two say status", shoot wygeneruje "w w w 7".

Całość działa dosyć sprawnie, nawet przy jako takim akcencie w wymowie (do tego służy opcja "uczenia" programu swojego głosu, trzeba kilka razy przeczytać podany fragment tekstu). Raczej nie zdarzały mi się błędnie interpretowane komendy.

« Odpowiedź #183 dnia: Maja 24, 2007, 07:25:54 »
BigMac dziękuję za wyjaśnienie.

« Odpowiedź #184 dnia: Maja 28, 2007, 08:50:10 »
Witam,mam problemy z programem Shoot,a konkretnie z wczytaniem profili.Przy próbie wczytania otrzymuję komunikat."An unexpected error occure.Full error message:Object reference not set to an instance of an object
at shoot.config.Configuration.load (string file name)
at shoot.MainForm.LoadProfile (strin file)
at shoot.MainForm.openDialog-FileOK(object sender,CancelEventArgs e)
at system.Windows.forms.FileDialog.DoFileOK(IntPtrlpOFN)."
Mam zainstalowany .NET Framework 2.0.
Na forum Shoot piszą o konflikcie wersji .NET Framework.Ponieważ nie znam się na tym to mam pytania.
Jaka wersja .Net Framewrork pracuje poprawnie z programem Shoot?
Czy można mieć zainstalowane 2 wersje .NET 2.0 oraz np.Net 1....?
Ponieważ miałem zainstalowaną .NET Framework 2.0 przed instalacją Shoot to instalując pełną wersję shoot-1.6 full (52 690kb zip) czy postąpiłem prawidłowo?
Proszę o pomoc
pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: Maja 28, 2007, 17:38:02 »
Profil do Falcona AF: http://drzonkow.neostrada.pl/TWFalcon4AFShoot.xml

(jak by padł host to dajcie znać)

Znalazłem go kiedyś na forum frugalsworld, wprowadziłem kilka małych zmian.

Z vito_zm staram się naprawić problem z błędem pamięci w shoocie, nie wiem co z tego wyjdzie. Mam to samo lol.

edit: mam podejrzenia, że problem ma związek z istnieniem .NET framework innego niż z tego pakietu shoota. Mój shoot kiedyś działał, teraz nie a w międzyczasie zainstalowałem środowisko programistyczne wraz z .NET frameworkiem jakimś (nowszym? starszym? nie pamiętam). Vito też miał jakiś framework wcześniej...
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2007, 17:43:57 wysłana przez BigMac »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #186 dnia: Maja 28, 2007, 17:51:30 »
No tacy duzi a tacy nieporadni...
Nawet nie wiem do czego jest ten shoot, ale tu macie wszystko wyjaśnione włącznie z tym samym błędem wspomnianym na drugiej stronie lol

http://www.gameclubcentral.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3457
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: Maja 28, 2007, 17:56:38 »
Właśnie mi przyszło do głowy wklepać to w search na forum shoota i zaglądam do tematu przypomnieć sobie treść błędu, a tu some1 szybszy ;)

Działa.

« Odpowiedź #188 dnia: Maja 28, 2007, 19:09:04 »
Witam ponownie,
ja ten wątek znalazłem,ale nie mogłem i nie potrafie nadal znaleźć pliku shoot.exe.config.Znalazłem także drugi wątek http://www.gameclubcentral.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3827
Zgodnie z sugestią w drugim wątku zainstalowałem .net 1.1,dotychczas miałem .net 2.0 teraz mam oba i nadal mam ten sam błąd.Próbowałem szukać pliku  pliku shoot.exe.config,bez rezultatu,może ma inną nazwę?
pozdrawiam

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #189 dnia: Maja 28, 2007, 19:18:03 »
Jest w podlinkowanym przeze mnie wątku na dole pierwszego posta ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #190 dnia: Maja 28, 2007, 20:19:37 »
Some1 jesteś genialny.Wystarczy ten plik umieścić w ścieżce shoot i można czytać profile
dziękuję za pomoc.BigMac dziękuję za profil.
pozdrawiam

« Odpowiedź #191 dnia: Maja 31, 2007, 13:04:38 »
Witam,testowałem program Shoot i chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami.Wersja profilu BigMac działa bez zarzutu.Ponieważ profil obejmuje bardzo dużą liczbę komend to czasami trzeba trochę czekać na reakcję.W profilu BigMac komendę można wydać trzymając naciśnięty klawisz.Wprowadziłem w profilu w opcji Push To Talk zmianę tak aby mikrofon był włączany i wyłączany (toggle) klawiszem.W tej opcji program czasem przekłamuje.
Następna próba była związana z tzw.wirtualną klawiaturą tzn.z programem SVMapper (JMoy) i tutaj niespodzianka.Przyciski typu push buttons w MJoy w programie SVMapper nie reagują tak jak fizyczna klawiatura.SVMapper wysyła krótki impuls do pc pomimo,że cały czas naciskamy klawisz i w programie SVMappera jest zapalony cały czas zielony wskaźnik.
Nie robiłem jeszcze prób z joystikiem.Tyle uwag do programu.Jest on przydatny ponieważ ogranicza działanie na klawiaturze do jednego przycisku.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: Czerwca 01, 2007, 14:35:35 »
Witam,
Chciałem zadać dzisiaj pytanie z trochę innej beczki. Czy w falconie istnieje coś takiego jak symulacja walki?? Chodzi mi o to żeby samolot robił zdjęcie potwierdzające że przy normalnej walce samolot dostał by z działka bądź z rakiety.
Proszę o odpowiedź

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: Czerwca 01, 2007, 16:14:29 »
Nie, nic takiego nie ma. Można nagrywać walki w ACMI, ale tam się nie pokazuje celownik, więc można tylko z grubsza ocenić sytuację taktyczną ("siedzę mu na ogonie").

« Odpowiedź #194 dnia: Czerwca 01, 2007, 21:26:51 »
Witam,chciałbym uzupełnić swój poprzedni post kilkoma uwagami na temat programu Shoot.Zgodnie z sugestiami zainstalowałem pełną wersję Shoot-1.6-full.Przy próbie wczytania profilu pojawił się błąd.Umieszczenie na ścieżce  pliku shoot.exe (plik konfiguracyjny) rozwiązało problem.Chciałem włączać mikrofon za pomocą joystika,zmieniłem odpowiednią komendę,ale program nie wczytywał profili z funkcją joystika.Okazało się,że winna jest wersja shoota.Po zainstalowaniu nowszej wersji shoot-1.6.4 profile z joystikiem są widziane.Na koniec chcę podziękować niezawodnemu jak zawsze BigMac za konsultacje
pozdrawiam