Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275139 razy)

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #210 dnia: Czerwca 22, 2007, 13:51:42 »
Z tego co mi się wydaje, to:
1. Bierzesz misję treningową take off.
2. Powinien pojawić się ekran z trzema rysunkami: Ramp, Taxi i Take off. Powinieneś wybrać Ramp i powinno wszystko być OK.

P.S. Którą wersję gry posiadasz (patch)?
ZenoPL

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Czerwca 22, 2007, 14:10:20 »
prosto z pudelka wyciagnieta, nic na razie nie wgrywalem.

Wlasnie, tylko problem polega na tym, ze nie da sie opcji ramp wybrac.

Kolejne pytanie - czy ten SHIFT + / będzie działać, bo po wylądowaniu chciałbym włączać skręcanie kół - to się robi tym właśnie ?

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
« Odpowiedź #212 dnia: Czerwca 22, 2007, 14:14:26 »
Musisz pobrać patche przynajmniej te pierwsze, bo na gołym nie działa. :004:
http://www.lead-pursuit.com/downloads.htm
edit
Kolejne pytanie - czy ten SHIFT + / będzie działać, bo po wylądowaniu chciałbym włączać skręcanie kół - to się robi tym właśnie ?
chyba tak
ZenoPL

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: Czerwca 22, 2007, 16:53:21 »
Patch juz pobrany.

Pytanie bylo już chyba zadane, ale jeszcze raz się zapytam - po wylądowaniu, gdzie powinienem się udać ? Miła pani mówi mi, że dróżki 2 i 3 są wolne - no dobrze, ale gdzie mam nimi jechać ? bo nie bardzo widze miejsce na samolot tam.

PS. Czy znajdzie ktos dzis czas żeby polatać ze mną i pouczyć mnie troche ?

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Czerwca 23, 2007, 23:31:21 »
Kolejne pytanie ; ) (tym razem dość istotne)

Ustawilem sobie misje przelotu z lotniska na lotniska (glównie w celu pocwiczenia przyziemiania machiny piekielnej), startuje ze swoimi skrzydłowymi, pani z wieży gada jak najęta, ja wesoły że moge wreszcie przestrzegać procedur... No i mam kłopot - jak już lece na lotniska, miła pani podaje mi kurs, kieruje się na niego, ale mam przed sobą DWA pasy. Czy MUSZE je wybierać na podstawie ILS, czy też może pani mówi mi a ja ją zwyczajnie olewam ? Jeśli mowi, to powiedzcie kiedy, a jeśli nie, to czy jest jakaś strategia jak te pasy wybierać ? Pospieszcie się, bo zniszczyłem już ze 3 podwozia, bo musiałem awaryjnie skręcać na inny pas podczas podchodzenia do lądowania ; )

PS. Jak jestem dość blisko wylądowania, pani prosi mnie o coś takiego "perform landing check" (co znaczy chyba przeprowadź sprawdzenie....lądowania ? chyba tych procedur) no ale co dokładnie mam sprawdzić ? podwozie i co jeszcze ?

Pozdrawiam,
wiecznie zadający pytania Q-bak ;)

PPS.Tak wiem, dwa posty pod rząd... ale chyba w słusznej sprawie (:

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: Czerwca 23, 2007, 23:34:36 »
Zauważ że po podaniu kursu pasa mówi jeszcze stronę left albo right, w momencie gdy pasy są pod różnym kątem, korzystasz z kursu pasa.

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: Czerwca 24, 2007, 00:11:50 »
....

Mowi (wydaje mi sie) descent to 2k feet, maintain 200knots, turn right to one-three-five.

Wydaje mi sie, ze to turn right to chodzi o skręcenie samolotu w prawo na kurs 135 (jesli np. lece kursem 100) ale po twojej odpowiedzi juz nie wiem - chodzi Ci o to, ze to turn right to prawy pas mam zająć ?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #217 dnia: Czerwca 24, 2007, 01:03:58 »
Mowi (wydaje mi sie) descent to 2k feet, maintain 200knots, turn right to one-three-five.

Wydaje mi sie, ze to turn right to chodzi o skręcenie samolotu w prawo na kurs 135 (jesli np. lece kursem 100)

To mówi kiedy Cię wstępnie nakierowuje na oś lotniska, które może mieć dwa pasy. Komunikatów tego typu możesz usłyszeć kilka, zanim wieża nakieruję Cię na kurs podejścia do lądowania. Kiedy już będziesz w osi, a lotnisko ma 2 równoległe pasy, to usłyszysz np:

"Falcon1, you are cleared for landing, 1-3-5 left/right"

co oznacza, że masz lądować na lewym/prawym pasie 135. I to o to left lub right chodziło Flankerowi. Generalnie musisz uważnie słuchać komunikatów wieży i się do nich stosować, bo inaczej możesz się w czasie misji wpakować w inny samolot.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Czerwca 24, 2007, 23:22:18 »
Rampe możesz także poćwiczyć gdy odpalisz kampanie i wybierzesz jakąś pózniejszą misję .
A i procedura odpalania silnika wcale nie trwa 15 minut  jak robisz to sprawnie trwa to krótko.

Mam takie pytanie bo nie daje mi to spokoju bo coś mi nie pasuje w różnych symulatorach tankowałem w powietrzu ale w AF jak zbliżam się do mlecznej krowy wszystko jest ok. Ale jak jestem bardzo blisko narywa tak że nie idzie ustabilizować gazy wylotowe czy co ?

I jeszcze jedno małe pytanie obok TWS jest taki przycisk hmm jak to nazwać z takim namalowanym lotniskowcem czy coś takiego lol (domyślny kokpit) tuż pod „Master Caution” do czego to służy bo nie mam bladego pojęcia

Z góry dzięki panowie za pomoc

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #219 dnia: Czerwca 25, 2007, 10:10:17 »
Ten "lotniskowiec" powoduje zwiększenie priorytetu dla celów nawodnych. Dokładniejsze informacje o RWR są w manualu na stronie 319. A co do tankowania - trzeba po prostu bardzo delikatnie korygować joyem. Trening czyni mistrzem :002:
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #220 dnia: Czerwca 25, 2007, 10:43:35 »
A co do tankowania - trzeba po prostu bardzo delikatnie korygować joyem. Trening czyni mistrzem :002:

Święta prawda  :001:

Solo

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: Czerwca 26, 2007, 16:21:25 »
A co do tankowania - trzeba po prostu bardzo delikatnie korygować joyem. Trening czyni mistrzem :002:

A ja powiem szczerze, że wiele razy (nie tylko w AF) próbowałem dokonać tankowania w powietrzu i nigdy mi się to po prostu nie udało. Trafienie tym wysięgnikiem w przewód paliwowy tankowca graniczy dla mnie z cudem. No ja po prostu nie jestem w stanie. Może coś źle robię po prostu, ale jeśli byłaby jakaś misja, do której tankowanie w powietrzu to "must have", to ja niestety odpadam.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: Czerwca 26, 2007, 17:01:08 »
A na jakiej wersji AF latasz? Od któregoś patcha ułatwili nieco tankowanie.

Co nie zmienia faktu, że prawdziwi piloci F-16, którzy mieli okazje potankować w AF, twierdzili, że w RL jest łatwiej :)

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: Czerwca 26, 2007, 17:22:34 »
Ja latam na 1012 zresztą coś mi się o uszy obiło że te tankowanie coś jest skopane i takie tam…
No nic poćwiczymy zobaczymy.

Dzięki za pomoc.

Solo

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: Czerwca 26, 2007, 18:42:10 »
A na jakiej wersji AF latasz? Od któregoś patcha ułatwili nieco tankowanie.

Wciąż na 1.010, ale tankować ostatnio próbowałem chyba w starym Falconie 4.0. Po porstu jakbym się nie starał, jak delikatnych ruchem joyem nie wykonywał, to i tak maszyna będzie mi się chybotać na boki tak bardzo, że nie ma mowy o trafieniu w końcówkę przewodu. Może jak z kimśpolatam i ktośmi podpowie co i jak, to dam rade, na razie w ogóle nie mam ochoty się w to bawić.