Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #525 dnia: Października 16, 2008, 14:01:47 »
Witam

Mam pytanie odnośnie przełącznika CATI- III, a konkretnie jeśli mam nie symetrycznie rozłożone  rakiety na podwieszeniach i przełączę na CAT I na panelu ostrzeżeń zapala się "Stores Config", czy dzieje się wtedy coś złego z samolotem? Ja nie zauważyłem żadnych zauważalnych zmian, ale nie chce się potem zdziwić  jak się coś zepsuje i nie będę mógł odpalić ostatniego sidewindera po walce kołowej.

Pozdrawiam Serdeczne

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #526 dnia: Października 16, 2008, 16:07:04 »
Problem poruszany wielokrotnie na forum.

Cytat: www.f-16.net/f-16_forum_viewtopic-t-1666.html
The G limits for specfic configs are found in the -1-2 for the C/D. When carrying bombs, the max G allowed is 5.5 until the bombs are gone, then the G's allowed are dependent on the rest of the external stores/tanks. For example, with no bombs but external 370s, the limits are 6.5 with gas in the tanks and 8.5 without.

The Cat 1/3 switch provides AOA limiting (25 Cat 1 and 16-18 for Cat 3). The Cat 3 loads are more susceptible to departure/out of control, hence the lower AOA limiting. The switch does NOT provide G limiting, so it is up to the pilot to ensure he doesn't over G the jet. The limiter also provides limits in roll and yaw, but that covers a whole page in the -1.

The SMS makes the determination on the Cat based on the stores loaded. Unfortunately, there are times I have to "lie" to the system on training missions, which will make the jet thinks its Cat 3 when its not. In that case, I have the switch in Cat 1 with the stores config light on.

Gus

Oczywiście CAT I/III nie ogranicza g (można tak wywnioskować z pierwszej części cytatu).
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #527 dnia: Października 16, 2008, 18:46:12 »
Ja nie zauważyłem żadnych zauważalnych zmian, ale nie chce się potem zdziwić  jak się coś zepsuje i nie będę mógł odpalić ostatniego sidewindera po walce kołowej.

Zmiany zauważysz jak z pełnym balastem podciągniesz pod 9G :) Na pewno zauważysz  :021:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #528 dnia: Października 16, 2008, 18:55:35 »
W pliku cockpitbuilders są opisane tylko 2 pozycje tego przełącznika SimDrftCOOn oraz SimDrftCOOff co sugeruje przełącznik 2 pozycyjny.W 2D można przełączać go tylko do dwóch pozycji.Czy pozycja WARN RESET nie jest zaimplementowana w sim?
Potrzebuję tę informację w związku z montażem końcowym mojego ICP.

Chyba nie jest to zaimplementowane.

Sam ruch przełącznika w kokpicie AF-a nie jest widoczny, ale można kliknąć na napis "Warn reset". Co więcej jest na to odpowiedni skrót klawiaturowy Shift-Ctrl-Alt-W, więc nic chyba nie stoi na przeszkodzie, abyś mógł tą funkcję w swoim kokpicie dołożyć jako w pełni funkcjonujący 3-pozycyjny przełącznik.

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #529 dnia: Października 16, 2008, 20:02:38 »
Sam ruch przełącznika w kokpicie AF-a nie jest widoczny, ale można kliknąć na napis "Warn reset".
Też to zauważyłem,ale założyłem,że jest to jakiś błąd,ponieważ gdy powiększy się obraz kokpitu to klikanie na napis Warn reset nie jest widoczne (wizualnie).
Teraz jest wszystko jasne.Masz rację działają skróty klawiszowe i mysz na napis.Znalazłem także w pliku cockpitbuilders tą funkcję pod nazwą SimWarnReset.Poprzednio jej szukałem w zbiorze SimICP...a nie w zbiorze HUD.Jeszcze raz dziękuję za pomoc
pozdrawiam,vito_zm.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #530 dnia: Października 16, 2008, 21:24:58 »
Aby ułatwić sobie poszukiwania określonych funkcji, ich opisów i skrótów klawiaturowych przejrzyj plik keymap.html w katalogu /docs/ Falcona AF.
W tablece jest tam wszystko ładnie zebrane, a daną funkcję najłatwiej wówczas odnaleźć za pomocą Ctrl+F (czyli szukaj) w Firefoxie :)

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #531 dnia: Października 16, 2008, 22:08:41 »
Dzięki bip3r.Korzystam z tego pliku oraz z podstawowego czyli cockpitbuilders.W pliku keymap funkcje są logicznie pogrupowane.Mój błąd polegał na tym,że szukałem funkcji WARN RESET w grupie funkcji związanych z ICP a tam jej nie ma.Jest natomiast w grupie HUD.Gdybym zastosował wyszukiwanie nie byłoby problemu.Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #532 dnia: Października 29, 2008, 09:45:47 »
Witam

Czy jest możliwość ustawienia wysokości na jakiej bomba CBU rozrzuca sub amunicję?
Tzn im wyżej tym razi większy obszar.

Pozdrawiam Serdecznie

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #533 dnia: Października 29, 2008, 09:53:16 »
Oczywiście. Robi się to już w kokpicie - przechodzisz w tryb A2G, wybierasz odpowiednie CBU (jeśli masz różne uzbrojenie), klikasz na CNTL i wybierasz C2. Tam zmieniasz czas zapalnika oraz wysokość, na której ma się klastrówka otworzyć. Manual się kłania...

W realu z tego co wiem te wartości są ustawione w bombie.
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #534 dnia: Października 29, 2008, 10:08:07 »
I jeszcze jedno pytanie:

Czy standardowe programy wyrzucające flary i chaff  są odpowiednio ustawione czy warto je zmieniać?
Jeśli tak to jakie kombinacje najlepiej się sprawdzają i w jakich sytuacjach?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #535 dnia: Października 29, 2008, 11:45:26 »
Ekhm, "odpowiednio ustawione" niewiele mówi...

Ja korzystam z takich; w nawiasie kiedy stosuję:
PGM1 - 3CH (SAM radarowe)
PGM2 - 3FL (dogfight, manpady)
PGM3 - 3CH, 3FL (BVR)
PGM4 - 1FL (ataki naziemne z niskiej wysokości)
Przypuszczam, że nie jest to jakiś idealny set, ale np. PGM1 świetnie sobie radzi z SA2 i SA3 (które najczęściej występują), więc nie zamierzam go zmieniać.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #536 dnia: Października 29, 2008, 15:20:29 »
Witam ponownie.

Pisząc "odpowiednio ustawione" miałem na myśli to czy spełniają w jakimś stopniu swoją role  czy są bo są.
Może jacyś inni użytkownicy AFa też podadzą swoje programy.

Pozdrawiam Serdecznie

« Odpowiedź #538 dnia: Października 30, 2008, 23:23:50 »
Ja stworzyłem sobie programy do konkretnych zadań, np. kraterowania lotnisk. Cały program trwał ponad pół minuty i wyrzucał co jakiś czas śmieci, więc mogłem zająć się samym bombardowaniem. Był całkiem skuteczny. Zresztą jak lecisz w takich sytuacjach to i tak wyrzucasz co jakiś czas śmieci. Więc po co skupiać się na unikaniu niebezpieczeństwa, jak można skupić się na likwidowaniu celu ;). Wiadomo, śmieci nie dają 100% gwarancji, ale bardzo zwiększają szansę dolotu do matczynego lotniska w jednym kawałku :D.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #539 dnia: Listopada 03, 2008, 14:59:42 »
Witam

Wczoraj wracając lekko podkiereszowany  z Iraciego nieba musiałem lądować na brzuchu.
Lądowanie było raczej gładkie bez zbędnego BUM!
I tu moje pytanko czy samoloty uszkodzone (nie zniszczone) regenerują się? Jeśli tak to po jakim czasie?
Pytam bo 14 samolotów na prawie 50 lotników to tak troszkę chyba mało... a nie chcę zaczynać kampanii od nowa.

Pozdrawiam Serdecznie