Kolejne pytanie, co robicie, gdy słyszycie w kokpicie ten fajny dźwięk zbliżającej się rakiety ??
Restartuję komputer, żeby nie dostać

Poradźcie coś, bo trudno mi wymanewrować pocisk odpalony z samolotu, najczęściej pocisk naprowadzany pasywnie, bo aktywnego pewnie bym nie usłyszał...
Ulala, pomyliło Ci się coś - mam nadzieję.
Nie usłyszysz zbliżającej się właśniej rakiety naprowadzanej pasywnie. Może prościej będzie w tym przypadku mówić o rakietach naprowadzanych na źródło ciepła.
Rakietę naprowadzaną pół-aktywnie słyszysz, i zapala się kontrolka 'Missile Launch'.
Rakietę naprowadzaną aktywnie słyszysz od momentu uruchomienia jej radaru.
Najskuteczniejszą metodą na
aktywne jest wykonanie manewru Split-S.
Na
półaktywne często wystarczy "zabeamować" czyli ustawić się pod kątem prostym do oświetlającego Cię radaru, jeżeli w trakcie kilku sekund nie zerwie się lock samolotu Cię atakującego robisz Split-S.
Przy
FOX2 (naprowadzana termicznie), zwykle nie ma możliwości na wykonanie rzeczy wyżej opisanych, bo odpalane są na krótkim dystansie, zwykle zza lini 3-9. Pomocne są wtedy flary, oraz skrzydłowy (jasna sprawa nie AI), który może zobaczyć rakietę i w odpowiednim momencie powiedzieć żeby wykonać gwałtowny zwrot.
Wiadomo, że aby ominąć R-60, nie potrzeba zbyt wiele szczęścia, wystarcza kilka flar i gwałtowny zwrot. Gorzej jest przy R-73, czy MICA-IR. Teoretycznie po odpaleniu termicznej, nie powinieneś używać burnera - czy to jest uwzględnione w Falconie - nie mam pojęcia.
Powodzenia.
EDIT:
Przy aktywnej lepiej odrzucić to co się ma pod skrzydłami, tak samo przy pasywnej, chociaż wtedy to zbyt mało czasu może być.