Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275433 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #675 dnia: Marca 27, 2009, 23:09:32 »
Tak, radar jest aktywny.

« Odpowiedź #676 dnia: Marca 31, 2009, 19:34:24 »
Kolejne pytanie, co robicie, gdy słyszycie w kokpicie ten fajny dźwięk zbliżającej się rakiety ??
Bo ja panikuje i nic nie mogę znaleźć... Kiedyś nawet dostałem pocisk i nie mogłem dźwigni katapulty znaleźć... Pytanie, jakie jest wasze zachowanie ? Odrzut środków bojowych spod skrzydła ?, klawisz "z" i co ? Jakieś figury, jakie się matematykom nie śniło, czy jakieś taktyczne skręty... ? Poradźcie coś, bo trudno mi wymanewrować pocisk odpalony z samolotu, najczęściej pocisk naprowadzany pasywnie, bo aktywnego pewnie bym nie usłyszał...

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #677 dnia: Marca 31, 2009, 20:36:39 »
Kolejne pytanie, co robicie, gdy słyszycie w kokpicie ten fajny dźwięk zbliżającej się rakiety ??
Restartuję komputer, żeby nie dostać  :118:

Poradźcie coś, bo trudno mi wymanewrować pocisk odpalony z samolotu, najczęściej pocisk naprowadzany pasywnie, bo aktywnego pewnie bym nie usłyszał...
Ulala, pomyliło Ci się coś - mam nadzieję.
Nie usłyszysz zbliżającej się właśniej rakiety naprowadzanej pasywnie. Może prościej będzie w tym przypadku mówić o rakietach naprowadzanych na źródło ciepła.
Rakietę naprowadzaną pół-aktywnie słyszysz, i zapala się kontrolka 'Missile Launch'.
Rakietę naprowadzaną aktywnie słyszysz od momentu uruchomienia jej radaru.

Najskuteczniejszą metodą na aktywne jest wykonanie manewru Split-S.

Na półaktywne często wystarczy "zabeamować" czyli ustawić się pod kątem prostym do oświetlającego Cię radaru, jeżeli w trakcie kilku sekund nie zerwie się lock samolotu Cię atakującego robisz Split-S.

Przy FOX2 (naprowadzana termicznie), zwykle nie ma możliwości na wykonanie rzeczy wyżej opisanych, bo odpalane są na krótkim dystansie, zwykle zza lini 3-9. Pomocne są wtedy flary, oraz skrzydłowy (jasna sprawa nie AI), który może zobaczyć rakietę i w odpowiednim momencie powiedzieć żeby wykonać gwałtowny zwrot.
Wiadomo, że aby ominąć R-60, nie potrzeba zbyt wiele szczęścia, wystarcza kilka flar i gwałtowny zwrot. Gorzej jest przy R-73, czy MICA-IR. Teoretycznie po odpaleniu termicznej, nie powinieneś używać burnera - czy to jest uwzględnione w Falconie - nie mam pojęcia.

Powodzenia.

EDIT:
Przy aktywnej lepiej odrzucić to co się ma pod skrzydłami, tak samo przy pasywnej, chociaż wtedy to zbyt mało czasu może być.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #678 dnia: Marca 31, 2009, 22:09:26 »
Że się tak nieskromnie pochwalę
http://www.youtube.com/watch?v=m5DfJY-94S4&feature=channel_page
 :002:

W AF trochę trudniej się unika SAMów, szczególnie SA-6. Ale generalnie działają te same metody.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #679 dnia: Kwietnia 01, 2009, 16:20:12 »
Dzięki za pomoc, dzisiaj podczas misji wymanewrowałem pocisk, więc coś mi tam teraz świta...

« Odpowiedź #680 dnia: Kwietnia 01, 2009, 17:43:14 »
I kolejne pytanie... po zakończeniu misji, wylądowałem zamknąłem misję, patrze na status i jest "Landing" ... Co zrobić ?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #681 dnia: Kwietnia 01, 2009, 17:48:44 »
Ściągnąć ze sobą skrzydłowego :)

« Odpowiedź #682 dnia: Kwietnia 01, 2009, 18:40:18 »
Ściągnąłem wszystkich... nic... w dodatku pojawiła mi się kolejna misja z statusem Landing, mimo że jej nie wykonywałem...

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #683 dnia: Kwietnia 01, 2009, 18:55:45 »
Nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi, ale:

1. Misja po prostu sama zniknie za +/- 30 minut czasu gry.
2. Misja zawiśnie, czasem tak się dzieje w Open Falconie, i nie będziesz mógł nic zrobić.

w dodatku pojawiła mi się kolejna misja z statusem Landing, mimo że jej nie wykonywałem...

A co ma piernik do wiatraka ? Przecież AI też ląduje. Nie jest się w stanie polecieć wszystkich misji, choćby dlatego że część z nich nakłada się na siebie w ramach czasowych.

« Odpowiedź #684 dnia: Kwietnia 01, 2009, 18:58:11 »
Czyli, jak mam misję której nie ruszałem z statusem Landing, to po prostu mam to zrobić, czy tak ? :)

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #685 dnia: Kwietnia 01, 2009, 19:30:03 »
Powinna sama wylądować. Jeśli nie stanie się to przez następne 60 minut, możesz spróbować wsiąść na samoloty i po kolei je posadzić.
Niestety w OF to nie pomagało, ale nie wiem jak będzie w AF.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #686 dnia: Kwietnia 01, 2009, 19:33:22 »
W AF nigdy nie miałem z tym problemu.

« Odpowiedź #687 dnia: Kwietnia 02, 2009, 19:48:19 »
I ostatnie pytanie dot. kampanii, mianowicie, jak od czasu do czasu będę miał misję zakończoną z statusem "Failed" albo "Paratical Failed" to przejmować się tym i nie zapisywać postępu ??
Chyba najczęściej zdarza mi się failed przy SEAD, ponieważ nie zawsze HARMY trafiają, oraz misji SWAP (?), gdzie muszę zneutralizować wrogie jednostki powietrzne, mimo, zestrzeleń zarówno moich jak i kompanów po obu stronach moich skrzydeł.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #688 dnia: Kwietnia 02, 2009, 20:32:16 »
Zapisywać zapisywać. Takie życie, w RL też nie zawsze misja jest udana. Najwyżej kopmuter w późniejszym czasie wygeneruje kolejne misje których zadaniem będzie naprawienie tego co spaprałeś.

No chyba, że traktujesz kampanie jako szkoleniową, to warto może polecieć misję jeszcze raz, po wcześniejszej analizie co było tym razem nie tak. Ja właśnie takie miałem początki z lataniem bojowym w Falconie, po ogólnym przeglądnięciu manuala i przeleceniu odpowiednich misji treningowych.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #689 dnia: Kwietnia 03, 2009, 01:56:50 »
Failed czy nie failed, odwieczna bolączka nowych :D Ja proponuję natomiast dużo lepsze rozwiązanie. Komputer działa wg ściśle zdefiniowanych algorytmów. Niektóre z nich nie potrafią przewidzieć naszych planów/zamierzeń, niektóre nie działają tak jak chcieliby ich twórcy. Masz misję SEAD, ale podczas dolotu nawiązujesz walkę z bombowcami, które zmierzają w stronę twojej bazy? Mission failed, ale twoja baza może wysyłać kolejne sorties. W ogólnym rozrachunku wychodzisz na plus. W RV na przykład około 70% moich misji w ciągu pierwszych kilku godzin kampanii jest failed dlatego, że muszę je przekształcać na scramble. Nie ma co spinać pośladów tylko po to żeby komputer ocenił, że z sukcesem wypełniliśmy misję. Najważniejsze żebyśmy to my uznali, że wykonaliśmy wszystko co było możliwe do spełnienia misji (przyjmując oczywiście życie pilota za parametr najwyższy).

U mnie na początku dochodziło do tego, że nawet TOS starałem się trzymać co do sekundy (naturalnie do czasu kiedy odkryłem, że lepiej samemu przygotować sobie flight plan :) ).

Na razie eksperymentuj ile możesz. Wstydzić się oczywistych błędów to ewentualnie dopiero zaczniesz latając z nami online ;D
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."