Mam dwa bardzo lamerskie pytania dotyczące TACAN. Jaka jest różnica pomiędzy zakresami X i Y a ustawieniem typu emitera T/R i A/A TR?? Skoro X jest używany dla stacji naziemnych, Y dla powietrznych, to po co dublować i dodawać to samo w postaci wyboru T/R (naziemny emiter) lub A/A TR (napowietrzny emiter).
Zapewne nie rozumiem poprawnie idei tego podziału, dlatego proszę o łopatologiczne wytłumaczenie (w miarę możliwości z uwzględnieniem różnic Falcon - Real).
Drugie pytanie dotyczy różnic we wskazaniach danych nawigacyjnych na HSI w stosunku do HUD i MFD. Otóż po starcie kieruję się na pierwszy steerpoint, w tym momencie wskazania wszystkich trzech przyrządów są takie same. Mijam go i wybieram na ICP drugi, od tego momentu na HUD i MFD mam namiary (na MFD miga kropka symbolizująca steerpoint, na HUD widać jego znaczek) natomiast HSI pokazuje coś kompletnie innego (jak jestem na kursie zgodnie z MFD i HUD, to według HSI lecę źle i vice versa). Dlaczego wskazania się różnią i co robię źle?