Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275284 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #465 dnia: Sierpnia 18, 2008, 16:23:28 »
Dzięki za pomoc, zabieram się za czytanie.

Rejbal

• Gość
« Odpowiedź #466 dnia: Sierpnia 23, 2008, 14:41:11 »
Witam ponownie!

Mam prośbę dotyczącą misji 10. Instruments Landing gdyż tutaj zaczyna kończyć się moja znajomość angielskiego.

Czy może ktoś mi wytłumaczyć całą tą misję bo nic mi nie wychodzi a manual jest napisany zbyt technicznym językiem.

Poza tym są jakieś instrukcje po Polsku bo nie umiem zaawansowanych technicznie zwrotów po angielsku.

Z góry dzięki ;]

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #467 dnia: Sierpnia 23, 2008, 16:36:16 »
Nie mam akurat AF, ale jeśli nie jesteś w stanie przebrnąć przez jego instrukcję (która jest napisana bardzo zrozumiałym angielskim) to nie wróżę zbytnich sukcesów w świecie Falcona. Po polsku nie znajdziesz żadnych manuali...

Jeśli dobrze pamiętam to w tej misji treningowej chodzi o to żeby wylądować przy pomocy ILS. Naciśnij 'I' na klawiaturze i staraj się żeby te dwie kreseczki utworzyły ładny krzyżyk.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #468 dnia: Sierpnia 23, 2008, 18:00:57 »
Mam dwa bardzo lamerskie pytania dotyczące TACAN. Jaka jest różnica pomiędzy zakresami X i Y a ustawieniem typu emitera T/R i A/A TR?? Skoro X jest używany dla stacji naziemnych, Y dla powietrznych, to po co dublować i dodawać to samo w postaci wyboru T/R (naziemny emiter) lub A/A TR (napowietrzny emiter).
Zapewne nie rozumiem poprawnie idei tego podziału, dlatego proszę o łopatologiczne wytłumaczenie (w miarę możliwości z uwzględnieniem różnic Falcon - Real).

Drugie pytanie dotyczy różnic we wskazaniach danych nawigacyjnych na HSI w stosunku do HUD i MFD. Otóż po starcie kieruję się na pierwszy steerpoint, w tym momencie wskazania wszystkich trzech przyrządów są takie same. Mijam go i wybieram na ICP drugi, od tego momentu na HUD i MFD mam namiary (na MFD miga kropka symbolizująca steerpoint, na HUD widać jego znaczek) natomiast HSI pokazuje coś kompletnie innego (jak jestem na kursie zgodnie z MFD i HUD, to według HSI lecę źle i vice versa). Dlaczego wskazania się różnią i co robię źle?

Rejbal

• Gość
« Odpowiedź #469 dnia: Sierpnia 23, 2008, 23:05:10 »
No dobra ale mam jeszcze problem gdy wbijam do komputera ten kod lotniska (np. 075X) to jak mam to zrobić - nie wiem dlaczego ale kasuje mi sie 0 gdy wbijam potem 75 a zreszta nie wiem jak to zrobić pomoże mi ktoś

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #470 dnia: Sierpnia 23, 2008, 23:12:40 »
075 = 75
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Rejbal

• Gość
« Odpowiedź #471 dnia: Sierpnia 24, 2008, 14:10:43 »
Aaa dzieki

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #472 dnia: Sierpnia 24, 2008, 14:21:54 »
Doszedłem do odpowiedzi na drugie pytanie (kwestia wybrania trybu HSI i odpowiedniego kursu, w sumie banalne to było).
Natomiast nadal nie rozumiem tych zakresów TACAN.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #473 dnia: Sierpnia 24, 2008, 15:22:09 »
W zasadzie to nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Niestety ciężko coś wygooglować. Wszędzie są tylko dość powierzchowne informacje. Może Sun coś wie na ten temat? :D

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #474 dnia: Sierpnia 24, 2008, 17:41:32 »
Drugie pytanie dotyczy różnic we wskazaniach danych nawigacyjnych na HSI w stosunku do HUD i MFD. Otóż po starcie kieruję się na pierwszy steerpoint, w tym momencie wskazania wszystkich trzech przyrządów są takie same. Mijam go i wybieram na ICP drugi, od tego momentu na HUD i MFD mam namiary (na MFD miga kropka symbolizująca steerpoint, na HUD widać jego znaczek) natomiast HSI pokazuje coś kompletnie innego (jak jestem na kursie zgodnie z MFD i HUD, to według HSI lecę źle i vice versa). Dlaczego wskazania się różnią i co robię źle?

U mnie nie ma problemu. Co uznajesz za wskazanie kierunku na HSI? Ustawiasz sobie strzałkę gałką CRS?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #475 dnia: Sierpnia 24, 2008, 20:10:02 »
W zasadzie to nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Niestety ciężko coś wygooglować. Wszędzie są tylko dość powierzchowne informacje. Może Sun coś wie na ten temat? :D

Z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem, to pasmo Y bywa również wykorzystywane przez przenośne stacje TACAN, wykorzystywane np. na DOL-ach, ale ile w tym prawdy to nie wiem :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #476 dnia: Sierpnia 24, 2008, 20:29:17 »
Jak na razie najlepsze co udało mi się znaleźć:
In the A/A position, distance only will be provided to other aircraft equipped with A/A TACAN. Bearing information will not be displayed. The MODE switch with X and Y positions permits the spacing between the distance measuring pulses to be varied. For this reason, X mode is used for ground stations and Y mode is recommended for A/A as it reduces the possibility of ground station interference. This is because the vast majority of ground stations in North America operate in the X mode.
Pełny dokument: http://www.icpschool.com/Downloads/files/O-OA-148/pdfs/Chap17a.PDF
Punkt 1710, strona 7.

J4N0S1K

• Gość
« Odpowiedź #477 dnia: Sierpnia 24, 2008, 20:49:47 »
Witam mam problem z gra Falcon 4.0 Allied Force odpalam gre wszystko ladnie dziala ... Gdy wybieram kampanie trening lub cos innego i naciskam przycisk FLY laduja sie 2 obrazki i wyskakuje mi blad FalconAF.exe ...

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #478 dnia: Sierpnia 24, 2008, 23:59:59 »
Pokombinuj z ustawieniami grafiki w grze w szczególności ustawienia 3D. Kiedyś gra crashowała się w ten sposób jak był ustawiony chyba zły sterownik.

J4N0S1K

• Gość
« Odpowiedź #479 dnia: Sierpnia 25, 2008, 15:47:01 »
Pokombinuj z ustawieniami grafiki w grze w szczególności ustawienia 3D. Kiedyś gra crashowała się w ten sposób jak był ustawiony chyba zły sterownik.

nie pomoglo nic ;/ moze jakies inne pomysly ?

Zdania rozpoczynamy wielką literą. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2008, 16:17:59 wysłana przez Kos »