Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274828 razy)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #555 dnia: Grudnia 09, 2008, 21:57:26 »
Witam,proszę o pomoc.Kończę programować ICP i mam problem.Z prawej strony u góry jest regulacja wg.opisu DEPR RET.Co to ozn.i jakie jest przyporządkowanie klawiaturowe.
Lewy "enkoder" ozn.SYM przyporządkowałem shift ctrl alt z (brightness down) oraz shift ctrl alt x (brightness up).Czy zrobiłem prawidłowe przyporządkowanie?

DEPR RET to w pliku keymap.html:

Man.Bomb Reticle Down        Ctrl-[          SimRetDn
Man.Bomb Reticle Up         Ctrl-]           SimRetUp

służy do podwyższenia/obniżania wskaźnika celowania zrzutu bomb. Samo pokrętło w kokpicie 2d AF-a jest nieaktywne (w OF chyba już tak, ale nie jestem pewien), natomiast nie wiem jak funkcja klawiaturowa, bo nigdy tego nie musiałem używać.

Wydaje mi się, że pokrętło SIM przyporządkowałeś prawidłowo.

Dokładniejsze dane znajdziesz na tej stronie:
http://www.meriweather.com/16/center/icp.html# (kliknij na interesujący Cię przycisk)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #556 dnia: Grudnia 10, 2008, 08:15:32 »
Bip3r dziękuję za wyjaśnienie.Mam jeszcze problem dotyczący przycisku
 Master Caution press to reset.Nie potrafię znaleźć klawisza lub klawiszy wyłączających ten przycisk.
Drugi problem dotyczy symulacji awarii tak aby się zapaliły kontrolne lampki.Nie ma problemu z indexserami oraz Master Caution.Muszę np.sprawdzić TWR oraz Right Eyebow Light.Jest to związane z sprawdzeniem czy mój program do SIOS działa poprawnie.Czy można "symulować" awarię typu np.pożar itp. tak aby zapalić LED w kokpicie na ekranie i porównać czy zapaliły się także w "moim kokpicie".

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #557 dnia: Grudnia 10, 2008, 11:49:53 »
Co do części drugiej posta:
http://www.meriweather.com/16/left/test.html
Mal & ind lts
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #558 dnia: Grudnia 10, 2008, 12:38:17 »
Bip3r dziękuję za wyjaśnienie.Mam jeszcze problem dotyczący przycisku
 Master Caution press to reset.Nie potrafię znaleźć klawisza lub klawiszy wyłączających ten przycisk.
Drugi problem dotyczy symulacji awarii tak aby się zapaliły kontrolne lampki.Nie ma problemu z indexserami oraz Master Caution.Muszę np.sprawdzić TWR oraz Right Eyebow Light.Jest to związane z sprawdzeniem czy mój program do SIOS działa poprawnie.Czy można "symulować" awarię typu np.pożar itp. tak aby zapalić LED w kokpicie na ekranie i porównać czy zapaliły się także w "moim kokpicie".

Reset Master Caution to przyciski: Lewy Ctrl+c.

W Falconie nie ma funkcji symulacji pożaru, jedyna możliwość to ustawienie na trybie dogfight miga z archerami :) Masz pożar gwarantowany  :118: , pod warunkiem że nie będziesz wychodził z jakimiś manewrami  :021:

Możesz wywołać zapalenie się jednego z Eyebrow, w momencie gdy będziesz leciał nisko nad ziemią z małą prędkością i bez otworzonego podwozia. Zaświeci się Eyebrow informujący o niepoprawnej konfiguracji do lądowania.
Innym sposobem na wywołanie jej świecenia jest otwarcie owiewki na lotnisku.
Jeszcze inny sposób na ich wymuszenie to zrobienie Ramp Startu. Przy rozruchu silnika co najmniej dwie będą się na początku świecić.

Gerrah, czy jesteś pewien że w AF przycisk który podałeś w poście wyżej jest zaimplementowany ?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #559 dnia: Grudnia 10, 2008, 13:47:01 »
Bardzo dziękuję za pomoc.Prace przy kokpicie posuwają się do przodu mam nadzieję,że do świąt będzie gotowy
pozdrawiam,vito_zm

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #560 dnia: Grudnia 10, 2008, 13:48:05 »
Gerrah, czy jesteś pewien że w AF przycisk który podałeś w poście wyżej jest zaimplementowany?
Nie :D
Niemniej podaję, bo może jest ;)
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

m4rio

• Gość
« Odpowiedź #561 dnia: Grudnia 19, 2008, 14:41:08 »
Witam serdecznie.
Sprawa wygląda tak:
Latam w FS9 i FSX od jakiegoś roku, oraz w CFS 3. Mam pewnie umiejętności etc.
Zakupiłem FALCONA 4.0 AF. (znam f -16  z FSX od aerosoftu, to mnie skloniło do zakupu falcona, chce postrzelać :-) )
Mam takie pytanie:
Na jakie najważniejsze rzeczy powianiem zwrócić uwagę rozpoczynając przygodę z tym simem.
Od czego zacząć. Co jest najważniejsze.
Może macie jakiś skrócony Manual ?
Z góry dziękuję za sugestię.

« Odpowiedź #562 dnia: Grudnia 19, 2008, 14:51:03 »
Skróconego to raczej nie znajdziesz, a manual od AF to i tak podstawa, pytanie tylko czy będziesz dalej chciał się zagłębić w poszczególne elementy latania na F-16, a jeśli chcesz sobie szybko postrzelać to przeczytaj manual do AIM-120 na F-16.net.Aha i życzę powodzenia w nauce bo w przypadku Falcona trochę wytrwałości trzeba. :004:

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #563 dnia: Grudnia 19, 2008, 17:11:19 »
Witaj

Zacznij od misji treningowych:
- czytaj manual
- odpalaj misję treningową
-czytaj manual
-odpalaj misję treningową
itd

To chyba najlepszy wstęp do zrozumienia zasad panujących w Falconie

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #564 dnia: Grudnia 19, 2008, 21:12:11 »
Niestety, ale żadne doświadczenie z FSX i tego podobnych produktów nic nie da. Situational awarness da się wykształcić tylko i wyłącznie w boju. Podobnie użycie różnorakiej broni. Samo latanie jest banalne, ale bojowe wykorzystanie Vipera to już zupełnie inna sprawa. Tak jak napisali moi przedmówcy: manual, manual, manual (tym bardziej, że AF'owski jest całkiem niezły), potem google, potem pytania tutaj.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #565 dnia: Grudnia 19, 2008, 21:47:07 »
... a to F-16 do FSX to tylko do screenów się nadaje niestety :D
No może jeszcze do nauki nawigacji, bo ta faktycznie jest duuuużo bardziej zaawansowana w FSX.

m4rio

• Gość
« Odpowiedź #566 dnia: Grudnia 20, 2008, 00:07:17 »
Dzięki wielkie, czyli misje treningowe + manual.
Biorę się do roboty.:-)

Wytrwałości mi nie brak (mam nadzieje)
Czytając wasze posty na temat misji aż się chce uczyć

Pytanie z innej beczki:
jak uruchamiam Falcona to mam czarny ekran i słychać dźwięki i nic więcej się nie dzieje.
Jak odinstaluje kp-lite codec pack to program działa normalnie.
Znacie jakiś sposób żeby zachować kodeki i grać w falcona ???

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #567 dnia: Grudnia 20, 2008, 02:20:33 »
Należy utworzyć nowy skrót uruchamiający AF i dodać do niego parametr "-nomovie".
Wałkowane tyle razy :(

« Odpowiedź #568 dnia: Stycznia 10, 2009, 17:05:00 »
Witam. Mam pytanie, wiem że w rzeczywistości można wykorzystywać zasobnik celowniczy AN/AAQ-14 do wskazywania celów dla rakiet Maverick, czy w AF też jest to możliwe jeśli tak to prosił bym o wytłumaczenie jak. :001:

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #569 dnia: Stycznia 10, 2009, 20:06:04 »
Witaj

W AFie - nie.

Pozdrawiam