Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #660 dnia: Marca 21, 2009, 15:51:46 »
Witam. Mam pytanie... wczoraj uruchomiłem sobie kampanię, żeby zobaczyć jak to jest...
Lecę sobie z misją zbombardowania jakiegoś celu, ale...

1. Mój start był przypisany do godziny np 9:45..., ja uruchomiłem misję i na DED, była godzina 9:29. Mam czekać te kilka minut na start ?
2. Druga sytuacja to taka, że lecę sobie spokojnie zgodnie z punktami NAV i nagle dostaje pocisk... sam nie wiem skąd... mój wzrok był utkwiony w RWR cały czas, w poszukiwaniu literki "M". System wczesnego ostrzegania o opromieniowaniu radiolokacyjnym, też chyba spał... Co poradzicie z taką sytuacją ?

Dzięki za pomoc z góry.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #661 dnia: Marca 21, 2009, 16:21:56 »
1. Mój start był przypisany do godziny np 9:45..., ja uruchomiłem misję i na DED, była godzina 9:29. Mam czekać te kilka minut na start ?

Tak, powinieneś czekać, albo wybrać przy odpalaniu opcję, żeby postawiło Cię od razu na Takeoff albo Taxi.

2. Druga sytuacja to taka, że lecę sobie spokojnie zgodnie z punktami NAV i nagle dostaje pocisk... sam nie wiem skąd... mój wzrok był utkwiony w RWR cały czas, w poszukiwaniu literki "M". System wczesnego ostrzegania o opromieniowaniu radiolokacyjnym, też chyba spał... Co poradzicie z taką sytuacją ?

Dzięki za pomoc z góry.

Literka M pojawi się tylko, gdy leci w Ciebie pocisk naprowadzany aktywnie własnym radarem. W Falconie to są AMRAAMy, chyba coś europejskiego co nosi EF2000 i R-77/AA-12. Raczej w Twoją stronę z aktywnych będą latać tylko te ostatnie i to rzadko.
Nie zobaczysz Mki przy pociskach naprowadzanych półaktywnie (większość SAMów) i pasywnie (podczerwień). Przy półaktywnych może dostaniesz ostrzeżenie ale nie w postaci Mki, tylko lampki Missile Launch i wyjątkowo rozpoznawalnego alarmu dźwiękowego ;), przy pasywnych nie masz żadnego ostrzeżenia.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #662 dnia: Marca 21, 2009, 16:25:14 »
1. W kampanii masz przygotowany plan lotu, dla każdego steerpointu masz przypisany czas przybycia. Warto się tego trzymać jeżeli się leci w package'u. Wtedy gdy masz eskortę, bądź ty nią jesteś. Jeśli misja jest przygotowana tylko na Twój flight, nie musisz się tego czasu tak dokładnie trzymać.

2. To, że komputer ułoży Ci trasę, nie oznacza tego że na tej trasie jesteś bezpieczny. RWR owszem, jest pomocny, ale nic po RWR, gdy ktoś podejdzie Cię z rakietą naprowadzaną pasywnie (np. R-60, R-73, czy AIM-9).
Warto od czasu do czasu zagadać do AWACSA o picture, albo o najbliższe zagrożenie.

... mój wzrok był utkwiony w RWR cały czas, w poszukiwaniu literki "M".
Pamiętaj, że sygnaturka "M" oznacza rakietę, która jest naprowadzana radarem aktywnie. (R-77, AIM-120).

Widzę że BigMac mnie lekko uprzedził, niech więc mój post będzie uzupełnieniem.

« Odpowiedź #663 dnia: Marca 21, 2009, 19:58:20 »
Czekasz aż zobaczysz literkę M to odważny jesteś, ponieważ w z reguły jest już wtedy za późno przynajmniej ja tak mam, dlatego staram się podejmować jakieś działania, gdy SU-30 albo MIG-29 mnie podświetlają a pocisk jeszcze nie przeszedł tryb aktywny. I pamiętaj, że jeśli któryś z tych osobników omiata ciebie radarem to na 99% leci już prezent (oczywiście jeśli jest w zasięgu)

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #664 dnia: Marca 22, 2009, 00:27:23 »
jeśli któryś z tych osobników omiata ciebie radarem to na 99% leci już prezent (oczywiście jeśli jest w zasięgu)
No... Nie bądźmy od razu takimi pesymistami :). Od twardego locka do eMki jeszczke kawał drogi, nie ma co panikować ;). Przewidzenie momentu odpalenia amramskiego to nie lada sztuka. Lepiej nie czekać aż będziemy 15nm od celu i będziemy mieć idealne parametry wystrzału. Jeśli jesteśmy na takiej odległości to lepiej już odpalić mad doga po czym od razu zwiewać.
Jeśli już masz M to jedyny ratunek to _natychmiastowy_i_bezwarunkowy_ jettison wszystkiego pod skrzydłami i split s. Często da się uratować, jednak liczy się każda sekunda.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #665 dnia: Marca 22, 2009, 15:05:04 »
Jeśli już masz M to jedyny ratunek to _natychmiastowy_i_bezwarunkowy_ jettison wszystkiego pod skrzydłami i split s. Często da się uratować, jednak liczy się każda sekunda.
Przy tym ważna jest duża prędkość początkowa. Tzn jeżeli będziesz leciał wolno i zaświeci Ci M-ka to nic nie zrobisz. A jeżeli lecisz szybko to masz szansę jej uciec. W AFie amramskie są bardziej skuteczne niż w RV i FF5 (nie jestem pewny co do OF). W RV jest spora szansa, że go wymanewrujesz, aczkolwiek i tak polecam branie nogi za pas :). W AF-ie sporadycznie udawało mi się wymanewrować amramskiego lecąc dalej w kierunku wroga, ale to tak bardziej dla zabawy w dogfigcie, bo to tak naprawdę loteria ;). Nie stosuję tego w kampanii.

Pzdr.

« Odpowiedź #666 dnia: Marca 23, 2009, 12:46:49 »
Drugie pytanie dot. misji SEAD strike. Robiłem testy i wiem, że AGM-88 HARM spokojnie doleci do celu z odległości 40 nm. Pytanie, czy jak odpale pociski i obróce się o 180 stopni samolotem, to odpalone rakiety trafią w cel, czy muszę mieć cały czas podświetlone cele na radarze ? No i w ogóle, mogę odpalić 2 pociski jeden po drugim na osobne cele ? Pytam, bo nie chcę wlatywać w obronę przeciwlotniczą, ostatnio tak zrobiłem i zabrakło Flar i Chaff xP Pozdro

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #667 dnia: Marca 23, 2009, 12:59:08 »
Google->agm-88 i już po 2s wiemy, że HARM samodzielnie się nakierowuje... Trochę samodzielności, każda broń jaka występuje w Falconie jest dokładnie opisana w Internecie.
ostatnio tak zrobiłem i zabrakło Flar i Chaff
Bo trzeba ich używać z głową. Owszem nie można też ich oszczędzać, gdy leci do nas jakiś SAM, ale nie ma sensu wywalać od razu całego zapasu na jakieś AAA (na nie w ogóle nie stosuje się śmieci) albo SA-2 :).
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #668 dnia: Marca 23, 2009, 17:16:14 »
Kurde fakt, zapomniałem, że pocisk naprowadza się pasywnie.

« Odpowiedź #669 dnia: Marca 26, 2009, 18:03:59 »
No więc... jest misja SEAD strike, lecę, odpalam 2 pociski z odległości 45 nm, zawracam samolotem, i patrze sobie na podgląd pocisku, okazało się, że żaden z pocisków nie trafił... Mision Failed, mam się tym przejmować, czy to tak ma być ? xP

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #670 dnia: Marca 26, 2009, 18:20:12 »
Witam

A dlaczego odpalasz z prawie 50 mil? Może odpalasz do ruchomych wyrzutni?
Może wcale nie celujesz w SAMa tylko w jakiś radar?
Jest dużo różnych powodów przez jakie HARM może nie wejść w cel.
Poćwicz odpalenia w misji treningowej.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #671 dnia: Marca 27, 2009, 13:58:18 »
Odpalam z 50 mil, ponieważ ostatnio zbliżyłem się za bardzo i już nie wyleciałem :)

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #672 dnia: Marca 27, 2009, 15:34:31 »
Podejrzewam, że na ekranie mapy spędzasz nie więcej niż pięć minut. Za bardzo korci ikonka "FLY"  :002:. Połowa sukcesu to właściwe rozpoznanie z czym mamy do czynienia, gdzie jest zlokalizowane (ukształtowanie terenu), w jakich warunkach i jak bardzo może nam zaszkodzić. Jeżeli nie wyleciałeś to znaczy próbuj dalej  :003: Jeżeli to trening to prawdopodobnie masz do czynienia z SA 2 lub SA 3, które na upartego można wystrzelać za pomocą maverick'ów.

pozdrawiam
"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

« Odpowiedź #673 dnia: Marca 27, 2009, 17:29:05 »
Again... lecę, 2 HARMY z 30 nm, żaden nie trafił w cel... pocisk gubi współrzędne kilkaset metrów przed celem... ja już nie wiem... A najlepsze jest to, że w treningu zawsze trafiają.

« Odpowiedź #674 dnia: Marca 27, 2009, 19:51:43 »
A radar jest aktywny (świeci mocno) ? Jeśli nie to musisz go do tego zmusić wlatując w "thread circle" i pokręcić sie na jego obrzeżach.