Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275397 razy)

Pogo

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #795 dnia: Czerwca 17, 2009, 06:32:14 »
Wydaje mi się że się mylisz z tego co pamiętał to kręcił się całkiem blisko mnie a zarazem mnie ignorował przez co czułem się trochę jak niechciana sierota w powietrzu .

A sama komunikacja w falconie nie jest chyba zależna od odległości.
Ze skrzydłowym czy całą grupą można się komunikować bez problemu tak samo jak z danym lotniskiem.

« Odpowiedź #796 dnia: Czerwca 17, 2009, 10:22:48 »
Witam. Mi się wydaje, że aby AWACS odpowiedział trzeba zadać pytanie w odpowiednim czasie. Też mi się często zdarzało, że mi nie odpowiadał, ale wtedy panował rozgardiasz w radiu i zgłaszałem się do AWACSa wtedy gdy robili to inni. Widocznie program jest tak napisany, że AWACS nas czasem olewa...
Ja mam inną kwestię, mianowicie zachowanie kokpitu. Naciskam Alt-X a później S i nic się nie dzieje - oprócz wyłączenia dźwięku. Nie wiem co źle robię. Za każdym razem muszę ustawiać ICP po swojemu. Pozdro
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #797 dnia: Czerwca 17, 2009, 12:51:46 »
Witam. Mi się wydaje, że aby AWACS odpowiedział trzeba zadać pytanie w odpowiednim czasie. Też mi się często zdarzało, że mi nie odpowiadał, ale wtedy panował rozgardiasz w radiu i zgłaszałem się do AWACSa wtedy gdy robili to inni. Widocznie program jest tak napisany, że AWACS nas czasem olewa...
Ja mam inną kwestię, mianowicie zachowanie kokpitu. Naciskam Alt-X a później S i nic się nie dzieje - oprócz wyłączenia dźwięku. Nie wiem co źle robię. Za każdym razem muszę ustawiać ICP po swojemu. Pozdro

O ile dobrze pamiętam, to "zapisywanie kokpitu" przypisane jest do alt+c ; s.

« Odpowiedź #798 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:20:09 »
To może ja coś nie potrafię. Wciskam kombinację Alt-C, puszczam i naciskam S i nie zapisuje się. Jak wciskam ALT-C-S to dźwięk się wyłącza. Może to zapisanie kokpitu działa tylko w kampanii? Latałem trochę kampanię, ale głównie latam pojedyncze misje, które sobie zrobiłem dla treningu.
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

« Odpowiedź #799 dnia: Lipca 03, 2009, 16:00:15 »
Witam.

Mam pytanie odnośnie takich rzeczy jak VRP/VIP/OAP otóż wiem jak je wprowadzić i jak mniej więcej używać, ale chciałbym się dowiedzieć jak wy ich używacie oraz jaka jest różnica między VRP i VIP ponieważ często ludzie choćby na forum Freefalcona nie do końca wiedzą czym się to różni w tym i ja do końca tego nie rozróżniam więc proszę o pomoc. Oczywiście czytałem trochę na ten temat, ale to, co znalazłem nie do końca mi wystarcza.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #800 dnia: Lipca 03, 2009, 17:23:44 »
Jeśli dobrze pamiętam to pop up jest nieźle omówiony w Multi-Command Handbooku. O ile w RL ta metoda ataku jest całkiem skuteczna to w Falconie raczej nie ma sensu jej stosować. Poza tym w AF jest chyba tylko połowicznie zaimplementowana.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #801 dnia: Lipca 11, 2009, 10:30:21 »
Może zamiast wyłączać wszystkie przydatne alarmy, ustaw sobie niższy poziom dopuszczalny (powinno pomóc).

Przy okazji mam pytanie z innej dziedziny.
1. Czy ma ktoś może jakieś tabele albo sposób na dobór optymalnego profilu wznoszenia na wysoki pułap np 25000ft w zależności od ciężaru całkowitego przy starcie i oporu dodatkowego od uzbrojenia ?
Mam na myśli optymalizacje pod kątem zużycia paliwa.
2. Czy istnieje jakaś tabela doboru optymalnej wysokości przelotowej dla w/w parametrów ?

Wprawwdzie upłynęło jedynie dwa miesiące od zadania pytania ale udało się znaleźć rozwiązanie powyższych problemów (z opisu wynika, że przynajmniej częściowe):

http://www.f4support.com/forums/showthread.php?t=5000

Happy? Pozostaje przetestować to cudo i nam tutaj ładnie opisać wyniki testu :D

PS
Na nas (na tym forum) jednak można polegać - prawda?

tymol19981923

• Gość
« Odpowiedź #802 dnia: Lipca 19, 2009, 19:33:07 »
Siemka Będę szczery nie potrafie w tym symulatorze nic zrobić (poza skręcaniem) mógł by mi ktoś napisać jakieś krótkie porady dotyczące gry?? Był bym wdzięczny. Mój adres e-mail to: tymek.adamczyk1998@interia.pl

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #803 dnia: Lipca 19, 2009, 19:49:16 »
 :002:

Dam Ci chyba najlepszą poradę jaką można dostać jeśli chodzi o Falcona.
!!!RTFM!!!

« Odpowiedź #804 dnia: Lipca 19, 2009, 22:23:40 »
Chyba nawet wiem co ten skrót znaczy xP Ja manual mam za sobą, opanowałem wszystko, a zaczynałem też od zera :)

tymol19981923

• Gość
« Odpowiedź #805 dnia: Lipca 23, 2009, 11:04:22 »
A jakieś pomoce co do czego każdy przełącznik służy?? (Nie znam zbyt dbrze angielskiego :005:)
Właśnie przeczytałem to forum i zdaje sobie sprawę że falcon to raczej nie dla mnie :005:. Główny powód radio.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2009, 11:12:41 wysłana przez tymol19981923 »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #806 dnia: Lipca 23, 2009, 12:30:50 »
Drogi Tymol.

Pomoc odnośnie układu kokpitu jest zawarta (zgadłeś :002:) w manualu. Niestety znajamość angielskiego (wystarczy stopień podstawowy, czytany) jest, jak sam słusznie zauważyłeś niezbędna. Koniec i kropka.

Falcon jest dla każdego, kto lubi wysoki poziom realizmu symulacji, "suszarki", współczesne pole bitwy, dobrą roz(g)rywkę online oraz ma otwarty umysł aby się uczyć. Jeśli tego wymaga sytuacja to najpierw obcego języka.
Przeszkodą nigdy nie jest radio :118:

Powodzenia.

PS. Muszę Cię roczarować, ale sytuacja wygląda podobnie w LockOn, Black Shark, M$ Flight Sim czy innych poważnych. Dostosuj się, a odniesiesz dużo korzyści (nie tylko z gry).

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #807 dnia: Lipca 23, 2009, 13:54:30 »
Drogi Tymol.

Pomoc odnośnie układu kokpitu jest zawarta (zgadłeś :002:) w manualu. Niestety znajamość angielskiego (wystarczy stopień podstawowy, czytany) jest, jak sam słusznie zauważyłeś niezbędna. Koniec i kropka.

Falcon jest dla każdego, kto lubi wysoki poziom realizmu symulacji, "suszarki", współczesne pole bitwy, dobrą roz(g)rywkę online oraz ma otwarty umysł aby się uczyć. Jeśli tego wymaga sytuacja to najpierw obcego języka.
Przeszkodą nigdy nie jest radio :118:

Powodzenia.

PS. Muszę Cię roczarować, ale sytuacja wygląda podobnie w LockOn, Black Shark, M$ Flight Sim czy innych poważnych. Dostosuj się, a odniesiesz dużo korzyści (nie tylko z gry).

Nic dodać, nic ująć.
Ze swojej strony mogę tylko dodać link z opisem przełączników który znowu spokojnie mogłeś znaleźć na forum, niestety też po angielsku.

http://www.meriweather.com/16/16-fd.html#

Pozdrawiam
Syr.

« Odpowiedź #808 dnia: Lipca 23, 2009, 20:31:39 »
Dodam od siebie, że dzięki tej stronce też poznałem architekturę kokpitu i uczyłem się co do czego. Z angielskim również miałem problem, korzystałem z translatora, bo chyba nie jest trudno przepisać 2 zdania ? Aktualnie dzięki Falconowi "przeszedłem" na wyższy poziom języka angielskiego i bardzo jestem z siebie dumny xP

« Odpowiedź #809 dnia: Lipca 24, 2009, 07:42:59 »
Witam, po pierwsze się przywitam bo to mój, pierwszy post na forum, od 3 tygodni "męczę" falcona narazie AF i coraz bardziej mnie to wciąga (moja druga połowa, przynajmniej narazie jest wyrozumiała i daje polatać, a czasami pościgać wieczorami ;) ), z angielskim nie mam problemu, ale mam 2 pytania:
1 Czy jest możliwość ustawienia w grze by wszelkie komunikaty głosowe były wyświetlane również na ekranie.
2 Czy jest możliwość zmiany wielkości czcionek wyświetlanych komunikatów?

Pozdrawiam
JID: kajko@jabberpl.org