Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274759 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #1005 dnia: Listopada 14, 2009, 02:09:42 »
Dziękuje

Gra muzyczka  :banan

Pozdrawiam
Lipton
Wieża: Żeby uniknąć hałasu, odchylcie kurs o 45 stopni w prawo.
Pilot: Jaki hałas możemy zrobić na wys. 35000 stop?
Wieża: Taki kiedy wasz 707 uderzy w tego 727, którego macie przed sobą...

duke136

• Gość
« Odpowiedź #1006 dnia: Listopada 19, 2009, 23:09:10 »
Witam. :D
Panowie mam szybkie pytanie, pod jakimi klawiszami jest standardowo przypisane skręcanie na ziemi.
Szukałem już w opcjach chyba ze 50 razy i nie mogę do tego dojść :D.

Ociągnąłem Opena Falcona kilka dni temu i jeszcze go nie ogarniam.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2009, 08:10:05 wysłana przez Syringe »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1007 dnia: Listopada 20, 2009, 01:22:03 »
Skręcanie na ziemi możliwe jest po uruchomieniu NWS czyli Nose Wheel Steering (Shift+/). Po prawej stronie HUDa masz takie trzy lampki w pionie. Jedna z nich się zapali (NWS). Od tego momentu możesz skręcać przednim kółkiem za pomocą klawiszy < i > lub rudder-a w joyu.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1008 dnia: Listopada 28, 2009, 18:27:32 »
Może to i głupie pytanie, albo i nie: jak uciec przed R-77?? Szukałem wszędzie: na YouTube, w manualu, itd. Znalazłem i wiem, że trzeba wykonywać manewry z wysokim przeciążeniem, lub ustawić się na godz. 3 lub 9 do rakiety. Niestety gdy to robię efekt jest ten sam: BUM i eject. Jeszcze nigdy w życiu nie udało mnie się wyminąć tej rakiety. Macie może jakieś rady??
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2009, 18:44:40 wysłana przez Syringe »

GG: 6630689

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #1009 dnia: Listopada 28, 2009, 18:51:57 »
Widzisz odpalenie?

Odrzuć badziew, daj full burner i split-s.
Jak odpalenie było z daleko to spokojnie zdążysz się oddalić. Nie zapominaj też o śmieciach.
Jak rakieta ciągle się zbliża zacznij esować  (tak by nie wytracić samemu prędkości). Możesz też oczywiście użyć rzeźby terenu jako osłony.

Jakiś czas temu Lukas pięknie rozbił 2 rakiety o glebę.

edit.
Mowa o wilku :D

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #1010 dnia: Listopada 28, 2009, 18:54:09 »
Jeszcze nigdy w życiu nie udało mnie się wyminąć tej rakiety.
Bo jej się nie wymija tylko się przed nią ucieka ;)
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #1011 dnia: Listopada 28, 2009, 19:01:26 »
Bo jej się nie wymija tylko się przed nią ucieka ;)
No fakt, źle się wyraziłem. Uciekam, czasem mam prędkość 750 węzłów, robie esy, manewry wyrzuczam chaffy, itd. ale jak zwykle: BUM  :015: Jeszcze będę próbował, a poza tym czasem są bugi: raz widziałem jak rakieta niemal w miejcu skęciła o 170 stopni  :karpik

GG: 6630689

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #1012 dnia: Listopada 28, 2009, 19:09:50 »
a poza tym czasem są bugi
Tak najłatwiej powiedzieć jak coś nie wychodzi a tak naprawdę winny jest brak umiejętności. I więcej będziesz ćwiczyć tym gra będzie mieć mniej "bugów".   :002:

« Odpowiedź #1013 dnia: Listopada 30, 2009, 11:12:13 »
Zasada jest prosta: jeżeli podwiniesz ogon pod siebie wystarczająco szybko to spokojnie dasz radę uchować się od nieszczęście. Jeżeli spóźnisz reakcję - BUM.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1014 dnia: Listopada 30, 2009, 16:23:29 »
Pogadamy jak wystrzelę do ciebie z odległości 5nm ;).
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #1015 dnia: Grudnia 02, 2009, 18:23:35 »
Pytanie o sposób lądowania.
W momencie ladowania mam ok 150-160 kt. Ląduję z włączonym air brake (B). Po dotknięciu kołami do ziemi cross gun na nie całe 15 stopni. Jak przednie koło opadnie prędkość stabilizuje się na ok. 70 kt. i... i wtedy na ogół samolot może tak jechać do końca pasa i jeszcze dalej... Żeby go zatrzymać używam (K) parking brake ale ponoć to nie właściwie.  Czy robię to dobrze ? A może ja czegoś nie rozumiem z angielskiej instrukcji do AF ?  Proszę o komentarz.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1016 dnia: Grudnia 02, 2009, 18:47:54 »
Siła oporu maleje wraz z prędkością i na prędkościach rzędu 70 kts jest zbyt mała aby wyhamować Vipera ;). Bez hamulców to można lądować szybowcem na trawie...
Powstaje pytanie jak z nich korzystać ? W Falconie możesz nawet moment po przyziemieniu oddać drążek i nacisnąć pedały, nic się nie stanie.

Gdzieś na forum Toyo pisał o sposobie hamowania na MiG-29, tak aby nie spalić hamulców. Nie wiem jak to jest zrobione na F-16, ale nie sądzę żeby się wiele różniło, więc po kontakcie przedniego podwozia z pasem można hamować pulsowo (np co 3 sekundy wcisnąć hamulec na sekundę, wiadomo - im mniejsza prędkość tym można sobie mocniej nacisnąć) ;)

Pozdrawiam.

P.S. "K" to nie Parking Brake, tylko hamulec kół, ten co masz w RL przy nacisnięciu obu pedałów.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #1017 dnia: Grudnia 02, 2009, 18:57:51 »
Trochę zamieszałeś Flanker :), nie mylmy Falcona z RL. Myślę że chodzi raczej o to że trzeba to "K" trzymać wciśnięte  cały czas i będzie hamować  ;).

« Odpowiedź #1018 dnia: Grudnia 02, 2009, 19:09:48 »
Z tego co mi wiadomo, to konstrukcja F-16 jest przystosowana do hamowania aerodynamicznego, natomiast Miga i Suczek nie za bardzo. Dlatego w F-16 nie używa się spadochronów hamujących, w przeciwieństwie do wymienionych rosyjskich przedstawicieli. Oczywiście masa samolotu też wpływa na to. Generalnie hamujesz dobrze. Najpierw wytracasz prędkość unosząc dziób po wylądowaniu (hamujesz aerodynamicznie), a następnie bezpiecznie możesz użyć hamulców. W realu pewnie mimo wszystko hamuje się impulsowo, żeby nie przegrzać podwozia ;).
Jak się mylę to proszę poprawić :).
Pzdr.

« Odpowiedź #1019 dnia: Grudnia 02, 2009, 19:12:04 »
Cytat: Gerrah
Pogadamy jak wystrzelę do ciebie z odległości 5nm
W takim przypadku cała przyjemność należy do strony oddającej strzał :D