Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274860 razy)

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #1020 dnia: Grudnia 02, 2009, 19:17:03 »
Wszystko byłoby cacy gdyby nie to że w Falconie z chwilą dotknięcia przez koła pasa przestaje "działać" fizyka i "hamowanie" aerodynamicznie można tylko dla picu robić bo po prostu nie ma już oporu powietrza.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #1021 dnia: Grudnia 02, 2009, 19:20:23 »
Wszystko byłoby cacy gdyby nie to że w Falconie z chwilą dotknięcia przez koła pasa przestaje "działać" fizyka i "hamowanie" aerodynamicznie można tylko dla picu robić bo po prostu nie ma już oporu powietrza.

Dawno nie latałem, ale jestem przekonany, że nie podnosząc dziobu wydłużasz jazdę (oczywiście nie używając hamulców). Z ciekawości jak wrócę do Polski to sprawdzę ;].

« Odpowiedź #1022 dnia: Grudnia 02, 2009, 19:52:32 »
Dzięki za odpowiedzi. Zawsze korzystam z przyciśniętego K i chciałem się upewnić czy to dobrze. A tak ku pamięci dla potomnych:
     K = wheel brake
Alt p = parking brake

« Odpowiedź #1023 dnia: Grudnia 02, 2009, 20:27:24 »
Lecę w dogfight. Radar Warning System pokazuje, że naprzeciwko mnie jest MiG-21. Ustawiam się tak żeby napis był ewidentnie na górnej pionowej lini RWR. Czekam na radar(RWS,40 mil, bar 2, na kącie 30 lub 60) i nic. Dog ustawiony na 20 mil, pułap max 13000, radar skanuje od 0 do 17000, przeciwnik jest w odległości do 40 mil. Czy to oznacza ,że radar nie zawsze wykrywa ?

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #1024 dnia: Grudnia 02, 2009, 20:34:24 »
MiG-21 to mały myśliwiec i 40 mil to może być trochę za daleko na wykrycie. Spróbuj podlecieć bliżej.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2009, 20:41:55 wysłana przez Lukas »

b3rno

• Gość
« Odpowiedź #1025 dnia: Grudnia 07, 2009, 01:07:32 »
Siema.Mam problem z wyświetlaniem HSD i radaru na MFD.Sterpoint-y irytująco migają kilka razy na sekundę .To samo dzieje się z pionowymi kursorami ,które służą do lokowania celu.Załączone obrazki przybliżą dokładniej problem.

[załącznik usunięty przez administratora]

« Odpowiedź #1026 dnia: Grudnia 08, 2009, 00:47:11 »
MiG-21 to mały myśliwiec i 40 mil to może być trochę za daleko na wykrycie. Spróbuj podlecieć bliżej.
F-16 jest podobnych rozmiarów co MiG-21, więc dlaczego MiG go wykrywa, F-16 nie??

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #1027 dnia: Grudnia 08, 2009, 01:02:34 »
A gdzie jest napisane że MiG go "widzi" na radarze ?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #1028 dnia: Grudnia 08, 2009, 09:13:44 »
Dokładnie, 21 tak jak Ty będzie się kierował na sygnał z radaru.

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1029 dnia: Grudnia 08, 2009, 14:11:22 »
O ile RWR MiGa-21 jest w stanie wykryc radar eFa na danej odległości. Dla każdego samolotu są inne charkterystyki wykrywalności przez APG-68, ale też wykrywalności naszego radaru przez RWRy innych samolotów. O ile dobrze pamiętam  bylo to opisane w kultowym RP5 manualu, potem już jakoś wszyscy "wydawcy" milczeli na ten temat...
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

« Odpowiedź #1030 dnia: Grudnia 26, 2009, 19:32:07 »
Witam

Panowie prośba wielka...gdzie mogę znaleźć  jakieś profile do zainstalowania jako ze stałem się szczęśliwym posiadaczem Saiteka X-52 Pro.
Dodam ze od kilku dni próbuje coś ściągnąć ze strony Saiteka ale ciągle mi wyskakuje błąd połączenia.Poza tym wertuje rożne strony ale nic konkretnego nie znalazłem.

Latam na AF/bez Track Ir

Wesołych Świat
Lip
Wieża: Żeby uniknąć hałasu, odchylcie kurs o 45 stopni w prawo.
Pilot: Jaki hałas możemy zrobić na wys. 35000 stop?
Wieża: Taki kiedy wasz 707 uderzy w tego 727, którego macie przed sobą...

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1031 dnia: Grudnia 26, 2009, 20:03:30 »
U nas tylko chyba Qba akurat ma X-52 pro, także wal do niego na PW bo On nie za często tutaj zagląda ;)

« Odpowiedź #1032 dnia: Grudnia 26, 2009, 21:01:49 »
Okey dzięki

Jeszcze jedno małe pytanie odnośnie używania orczyka które pewnie jest lamerskie i wywoła u niektórych uśmiech na twarzy ale co tam kto pyta nie błądzi :)

Meczy mnie to wiec ...
W większości samolotów występuje takie coś jak chyłomierz na którego się zerka by prawidłowo wykonać  manewr skrętu.W Viperze nie odnotowałem takowego(co w sumie mnie nie dziwi jako ze to samolot bojowy) i zastanawiam się jak w takim razie radzicie sobie z tymi manewrami?
Latacie na wyczucie poprostu czy jednak jest coś jeszcze?

Pozdrawiam Lip

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1033 dnia: Grudnia 27, 2009, 13:40:12 »
Jak dobrze poszukasz to w efie też go znajdziesz. Jest pod ADI. To że nie działa, to już inna historia.

F-16 mimo wszystko jest wyposażone w FBW i to jest jego interes, żeby F-16 latało prosto i dobrze "trzymało" zakręty.

« Odpowiedź #1034 dnia: Grudnia 27, 2009, 16:41:39 »
Dzięki

Tego ze prawdziwe F-16 jest wyposażone w taki sprzęt jestem prawie pewien.Mnie chodziło bardziej o Falcona AF gdzie nie znalazłem niczego działającego podobnie do chyłomierza(chodzi mi konkretnie o kulkę w wodzie-cos w tym stylu) a nawet manual nawet słowem nie wspomina o orczyku podczas skrętu-chyba ze przeoczyłem a o chyłomierzu nie wspominając.
I tak idąc tym tropem zastanawiałem się jak Panowie latacie bez tego..problemu oczywiście nie widzę bo można ale lubię się czepiać szczegółów  :118:

Pozdrawiam Lip