Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274913 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #1065 dnia: Października 17, 2010, 19:06:14 »
Tak sobie przeglądałem forum i taka myśl mi chodzi po głowie.
Koman przepraszam dotyczy Ciebie. Pojechałeś po mnie jak po małolacie i wyśmiewasz mój poradnik, szydzisz z niego, a w FF5 nie wiesz jak włączyć napisy nad rakietami...
Bez komentarza!

A tak w ogóle przyłączę się do pytania JAWORA:
Czy da się jakoś włączyć napisy, dialogi, rozmowy podczas gry, aby tak jak w FF5 wyświetlały się na monitorze?
Może coś w plikach trzeba pozmieniać?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1066 dnia: Października 17, 2010, 19:30:28 »
W AF nie ma takiej możliwości, obawiam się.

« Odpowiedź #1067 dnia: Października 17, 2010, 20:20:27 »
To nie wiem co Ty masz za AF bo u mnie jest i działa!

Jeszcze raz ponowię pytanie, bo to dla mnie ważne ponieważ mój angielski kuleje, a mimo to powoli kończę już cały trening, ale było by łatwiej.

Czy da się jakoś włączyć napisy, dialogi, rozmowy podczas gry, aby tak jak w FF5 wyświetlały się na monitorze?
Może coś w plikach trzeba pozmieniać?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1068 dnia: Października 17, 2010, 21:33:12 »
Poproszę, żeby ktoś przetłumaczył ostatnie 3 posty na jakiś logiczny zapis bo chyba się zagubiłem.
Jak dla mnie, Elgyd to masz problem nie tylko z angielskim ale i czytaniem ze zrozumieniem w ogóle. I być może z formułowaniem swoich problemów.
Odpisujesz mi, że AF jednak wyświetla te komunikaty. Być może - nie pamiętam na 100 % i kłócił się nie będę - wolę ich słuchać.
Po czym znowu pytasz jak włączyć ich wyświetlanie.
To koniec końców o co Ci biega? Może jednak zastanów się czy już jesteś gotowy pisać podręczniki dla innych?

I choć Cię to pewnie zadziwi to znakomita większość ludzi tutaj nie potrzebuje ponawiania pytań bo czytać już potrafią.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1069 dnia: Października 18, 2010, 09:17:48 »
W kwestii formalnej TM by Toyo:
sprawdziłem empirycznie i na pewno w AF nie można wyświetlić komunikatów radiowych, bo nie ma nawet takiej opcji w menu konfiguracji więc nie wiem co Cię skłoniło do napisania:

"To nie wiem co Ty masz za AF bo u mnie jest i działa!"

« Odpowiedź #1070 dnia: Października 20, 2010, 20:06:42 »
Witam
Jestem nowy na tym forum. Od miesiąca rozgryzam Falcona 4.0 i prawie mi się udało. Postanowiłem sobie, że pytanie na tym forum zadam w ostateczności. I w końcu nadszedł ten czas...
Otóż mam kilka problemów i nie mam zielonego pojęcia jak je rozwiązać. Odnoszą się one do misji treningowych numer 18 (bomby CCRP), 19 (bomby CCIP), 20 (Dive Toss) i 25 (HARM). Prosiłbym żebyście jako Starzy Wyjadacze napisali w jaki sposób używać tego sprzętu (w sposób, w jaki wytłumaczyliście używanie Mavericków i LGB-dzięki tym poradnikom udało mi się tego typu uzbrojenia użyć). Pewnie robię jakiś podstawowy błąd, ale niestety nie wiem jaki.

Kolejną rzeczą, której ni w ząb nie mogę zrozumieć to nawigacja. Proszę AWACSa o "Wector to tanker" i słyszę w słuchawce wymianę zdań, ale   nadal nie wiem dokąd lecieć, żeby tego AWACSa spotkać i zatankować.

I jeszcze jedno pytanie (chyba najgłupsze, ale podobno kto pyta nie błądzi) - jak się katapultować?
Dostanę rakietą, tracę panowanie nad samolotem więc klikam na tą żółto-czarną dźwignie między nogami pilota z napisem "Pull to eject" i nic się nie dzieje.

Będę bardzo wdzięczny jeśli okażecie cierpliwość i wytłumaczycie mi o co tu chodzi.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2010, 20:25:16 wysłana przez Syringe »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1071 dnia: Października 20, 2010, 20:14:33 »
Wiesz, że masz manuala w folderze z grą? Manuala, który pokrywa wszystkie zagadnienia, o które pytasz.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1072 dnia: Października 20, 2010, 20:33:08 »
W czasie ćwiczeń warto mieć checklisty, to świetny sposób na wyrobienie właściwych nawyków:

http://users.skynet.be/bs999158/F4download.htm

Szczególnie potrzebujesz tego: http://users.skynet.be/bs999158/Download/weapons_check_SP3.zip
Porównaj to sobie z manualem, z opisem konkretnych misji (bo wiesz, że są one opisane w manualu - prawda?) i ewentualnie wyłap różnice.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1073 dnia: Października 20, 2010, 20:39:53 »
witam
Jestem nowy na tym forum. Od miesiąca rozgryzam Falcona 4.0 i prawie mi się udało. Postanowiłem sobie, że pytanie na tym forum zadam w ostateczności. I w końcu nadszedł ten czas...
Otóż mam kilka problemów, i nie mam zielonego pojęcia jak je rozwiązać. Odnoszą się one do misji treningowych numer 18 (bomby CCRP), 19 (bomby CCIP), 20 (Dive Toss) i 25 (HARM). Prosiłbym żebyście jako Starzy Wyjadacze napisali w jaki sposób używać tego sprzętu (w sposób, w jaki wytłumaczyliście używanie Mavericków i LGB-dzięki tym poradnikom udało mi się tego typu uzbrojenia użyć). Pewnie robię jakiś podstawowy błąd, ale niestety nie wiem jaki.
Na początek, jeżeli "rozgryzasz" Falcona bez manuala, to zabierz się za niego jak najszybciej, w nim jest wszystko opisane w taki sposób że zrozumiesz co i jak działa, a nie wyuczysz się na pamięć głupich procedur które zastosować można tylko w odpowiednich momentach.

Nie ma czegoś takiego jak bomby CCRP czy bomby CCIP. CCRP, CCIP, czy DTOS, to tryby zrzucania bomby, zaś HARM to pocisk do niszczenia radarów. Jeżeli opanowałeś LGB, to CCRP nie będzie żadnym problemem, gdyż zrzucasz bombę w trybie CCRP, a samo precyzyjne naprowadzanie laserem ma miejsce już po zrzucie.

Kolejną rzeczą, której ni w ząb nie mogę zrozumieć to nawigacja. Proszę AWACSa o "Wector to tanker" i słyszę w słuchawce wymianę zdań, ale   nadal nie wiem dokąd lecieć, żeby tego AWACSa spotkać i zatankować.
Pierwsza opcja: "There is no tanker available".
Druga opcja: "Tanker, (Texaco1) is bearing (250), for (25) miles, (25 thousand) feet. Tacan chanel (126)Y. W nawiasach rzeczy zmienne, nie ma chyba możliwości usłyszeć coś innego.

No i tak, albo lecisz kursem 250 i szukasz przed sobą kontaktu na 25tys, albo wrzucasz TCN i lecisz po HSI, ale skoro piszesz o problemach z nawigacją, to się powtórzę, zacznij od manuala.

Co do katapultowania to nie wiem, nikt takiego problemu nie miał chyba. Spróbuj ctrl+e.

Jeżeli przeglądałeś forum, to pewnie zauważyłeś że niechętnie pomaga się osobom które nie przeczytały manuala, także radzę wziąć to pod uwagę przed napisaniem kolejnego posta ;)

Hoho, widzę że zostałem "ubiegnięty".

« Odpowiedź #1074 dnia: Października 20, 2010, 21:27:21 »
No dobra. Dzięki za rady. W weekend zabiorę się za ten manual. Część już przeczytałem, ale z powodu braku czasu dokończenie go odkładam w nieskończoność, a latać się chce  :001: 
Aha jeszcze jedno pytanko (na nie raczej w manualu odpowiedzi nie ma) - dlaczego w czasie kampanii kiedy kołuję na pas startowy to strasznie mi laguje?  Detale ustawiłem na minimum, ale nic nie pomaga. Czyżbym miał za słabego kompa? Mam procesor 2,8 GHz, 1giga RAMu i kartę graficzną 128mega.

PS. A to że misje są opisane w manualu to wiem.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2010, 21:33:20 wysłana przez Holkar »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1075 dnia: Października 20, 2010, 21:57:32 »
Na 99% tak. Allied Force i tak jest znośny, jeżeli chodzi o współpracę falcon-komputer. Osobiście mam karte 512 i 2Gb, procek też lekko mocniejszy i momentami jak jest gorąco pojawiają się lagi, jednak da się z nimi żyć. Nie wiem co rozumiesz przez straszne lagi ;)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1076 dnia: Października 20, 2010, 22:04:20 »
Domyślam się, że Twój problem z katapultowaniem polega na tym, że klikasz na wajchę Eject raz krótko i puszczasz, podczas gdy aby się katapultować, trzeba ją przytrzymać (myszką, albo kombinacja klawiszy Ctrl+E) ok. 2-3 sek. To (chyba) jak w realu - impuls musi pójść, ładunki muszą odpalić.. (ale to już moje domysły)

CO do manuala i treningów.. Jeśli chcesz z niego skorzystać efektywnie, czytaj go (misja po misji) w czasie wykonywania tych misji treningowych. Jeśli czegoś nie łapiesz, wciskasz P (pauza) lub Shift-P (freeze - pozwala klikać po kokpicie) i czytasz dany fragment, aż wszystko się wyjaśni. Robienie oddzielnie misji treningowych i czytanie manuala bez włączonego Falcona to moim zdaniem strata czasu.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1077 dnia: Października 21, 2010, 21:56:59 »
Tak. klikałem raz i zbyt krótko. Teraz przytrzymałem wajchę dłużej i udało się wyskoczyć.  :banan  Dzięki za rady. Zastosuję się do nich.

Mam jeszcze dwa pytania. (szukałem w manualu, ale pewnie to gdzieś przeoczyłem. Jeśli tak to prosiłbym o podanie strony na której to jest opisane)

1. Na konsoli po prawej stronie zauważyłem wskaźnik opisane "Liquid Oxygen". Morze mi ktoś powiedzieć do czego w F-16 jest potrzebny ciekły tlen?

2. Do czego służy komenda wydawana wingmanowi - "Turn smoke on" ? Czy jest to w celu rozróżnienia samolotów w czasie walki?

« Odpowiedź #1078 dnia: Października 22, 2010, 00:00:26 »
Tak. klikałem raz i zbyt krótko. Teraz przytrzymałem wajchę dłużej i udało się wyskoczyć.  :banan  Dzięki za rady. Zastosuję się do nich.

Mam jeszcze dwa pytania. (szukałem w manualu, ale pewnie to gdzieś przeoczyłem. Jeśli tak to prosiłbym o podanie strony na której to jest opisane)

1. Na konsoli po prawej stronie zauważyłem wskaźnik opisane "Liquid Oxygen". Morze mi ktoś powiedzieć do czego w F-16 jest potrzebny ciekły tlen?

W AF nie jest do niczego potrzebny. W prawdziwym F - owszem, gdyż (niech mnie ktoś poprawi jeśli plotę bzdury), tlen używany w instalacji pokładowej przechowywany jest w stanie ciekłym (co w sumie byłoby dość oczywiste).

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1079 dnia: Października 22, 2010, 01:17:38 »
2. Innego zastosowania nie znam. Przydaje się jak jesteś w DGF.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."