Autor Wątek: Kask lotniczy  (Przeczytany 58445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: Kask lotniczy
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 11, 2012, 07:52:48 »
To są gogle noktowizyjne.
11:05 PM

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 11, 2012, 12:48:04 »
Sam jesteś gogle noktowizyjne.:032:
To jest właśnie sławny Lockonowy Щель-3УМ.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 28, 2012, 21:03:26 »
 :banana: Mam przejścióweczkę  :icon_biggrin:.

« Odpowiedź #48 dnia: Października 09, 2012, 19:59:17 »
Przeglądałem fotki MiG-19 i nagle wpadł mi w oko .
Nie mam pojęcia kto to wystawił na jednym z portali zajmujących się wg. nazwy bronią , ale jak widac nie tylko .
Opisany jako kask dla Polskiego pilota MiG-19 .[ choć na 21F-13 też używany ] Stan magazynowy , nówka jak widać , tyle tylko że to mi pachnie "chińszczyzną " -może z powodu tej dziwnej gwiazdy .Ale nie wazne , podróbka to chyba nie jest, eksponat naprawdę w idealnym stanie i cena tez orginalna -ponad 900 zł i poszedł .

A wiesz, że miniatury można także umieszczać w poziomie?. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2012, 20:10:44 wysłana przez KosiMazaki »

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 29, 2012, 20:27:10 »

Hełm pilota uzywany przez Holendrów nad Libią .

...i szesnastka holenderska z 3 AIM-120 i Sidewinderem

« Odpowiedź #50 dnia: Marca 12, 2013, 23:56:37 »
Witam,
mam na sprzedaż taki oto hełm. Byłbym wdzięczny za podpowiedź ile warty jest taki sprzęt?

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 13, 2013, 00:02:38 »
Za flaszkę biorę. :evil:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #52 dnia: Marca 15, 2013, 21:03:28 »
Witam,
mam na sprzedaż taki oto hełm. Byłbym wdzięczny za podpowiedź ile warty jest taki sprzęt?
Myslę że jakieś 300 pln...

« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 05, 2013, 21:48:09 »
Smoker driver style.  :icon_wink:

http://www.facebook.com/pokazy.airshow/photos_stream

Kurde, chciałbym mieć taki na rower.  :icon_lol: Zrobiłbym furorę na "Masie krytycznej".  :021:
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 05, 2013, 23:23:08 »
Kuman... Kuman... coś kojarzę.  :evil:

« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 06, 2013, 16:11:03 »
Sprawdziłem- ilość nitów się nie zgadza.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #56 dnia: Września 13, 2014, 10:35:52 »
Zainteresowało mnie zdjęcie, które YoYo wczoraj podlinkował w wątku DCS:MiG-21bis. Pozwoliłem sobie na nim zaznaczyć to co mnie zainteresowało:

Pilot siedzi w Zsz-5 i masce KM-34, tyle że maska nie jest podpięta do poduszki kompensacyjnej w hełmie. Na zdjęciu zaznaczyłem nie podłączone złącze przewodu maski.
Zdziwiłem się że to tak można. Przecież w takim przypadku całe wydychane powietrze trafi na zewnątrz zamiast do automatu tlenowego KP-52M – jak będzie działał więc automat i wskaźnik IK-52? Na tyle mnie to zaszokowało, że wyjąłem z szafy „moje zabawki” i kolejny raz dokładnie je obejrzałem. Okazuje się, że te zaznaczone złącze w masce ma automatyczny zawór. Jak jest nie podłączone to przewód jest „zatkany”. Jak podłączy się poduszkę kompensacyjną to zawór się automatycznie otwiera i umożliwia przepływ powietrza pomiędzy maską a poduszką. Brak poduszki nie wpłynie więc na pracę KP-52M. Wiem już więc, że technicznie jest to możliwe.
Pozostaje pytanie czy jest to dopuszczalne formalnie, to znaczy czy wojskowe papiery dopuszczają tak niekompletne wyposażenie (brak poduszki)? W papierach które czytałem nie kojarzę żadnych zapisów na ten temat. Może ktoś coś więcej wie na ten temat?

« Odpowiedź #57 dnia: Września 13, 2014, 23:07:07 »
Nic się nie dzieje, poza tym, że maska może być nie dociągnięta jak należy, oczywiście, jeżeli ktoś używał lekko przydużego hełmu i nawet po całkowitym wpięciu "bagnetów" pomiędzy "twarzoczaszką" :) a maską pozostawał luz. Używałem zawsze dobrze dopasowanego hełmu i tak wyregulowanej maski, aby po jej wpięciu o dociśnięciu pozostało jeszcze dwa ząbki zapasu. Przez to usunąłem kompensator i latałem bez. Wszystko działało bez zarzutu, a kilka razy zdarzyło mi się być na 18 tyś. metrów.

Czemu tak robiłem, bo... wkurzało mnie zapinanie tego g...a, które w niczym mi nie pomagało podczas lotu, jeżeli miałem całą resztę dopiętą tak jak opisałem. Nim tak zrobiłem skonsultowałem wszystko ze specami którzy ie widzieli żadnego problemu w usunięciu tego.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #58 dnia: Września 14, 2014, 09:32:41 »
A warto też dodać, że K.Stoch otrzymał w prezencie z okazji lotu na 16tce dedykowany kask.

Dla przypomnienia, było to swoiste podziękowanie za występy oto w takim:

Fajny gest.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #59 dnia: Września 14, 2014, 17:50:42 »
Dzięki wielkie Toyo, to się nazywa potwierdzenie z pierwszej ręki :).

...Nim tak zrobiłem skonsultowałem wszystko ze specami którzy ie widzieli żadnego problemu w usunięciu tego.

Z powyższego domyślam się że raczej większość pilotów lata z kompensatorem. Spotkałeś jeszcze kogoś kto tak jak Ty latał bez tego?

A warto też dodać, że K.Stoch otrzymał w prezencie z okazji lotu na 16tce dedykowany kask.

Trzeba przyznać, że rewelacyjne malowanie.... Przydało by się jeszcze info jaki to typ kasku i maski.