Zakłady
Progress znajdują się nie tyle we Władywostoku, a w Arsienjewie, choć pomyłka jest czysto akademicka bo to w końcu też daleki Wschód

Po drugie, rzekłbym iż wymienione zakłady kojarzone są obecnie przede wszystkim z Milem, przez wiele lat produkowano tam Mi-24. Owszem, po wczesniejszym wyborze Ka-50 to właśnie tej jednostce zlecono ich montaż (Mi-28N będzie raczej produkowany w
Rostowskij Wirtolotnyj Zawod, czy też
Rostwertol w Rostowie), jednakże na razie przychylam się bardziej do wersji odnośnie chęci dokończenia kilku śmigłowców, ciągle składowanych w hali montażowej i będących w różnej fazie ukończenia. Co do wznowienia produkcji Ka-50 ne jestem optymistą, tym bardziej iż oficjalnie skasowano program produkcji i rozwoju jego głównego uzbrojenia: pocisków systemu
Wichr na rzecz rodziny rakiet 9M120 systemu
Ataka-W (kojarzone gł. ze śmigłowcem Mi-28N, ale odnotowano też próby ich odpalania z Ka-52 przy wykorzystaniu jego radaru i awioniki) kierowane półautomatycznie za pomocą komend radiowych, tym bardziej że produkcja wymienionych rakiet jest dla Rosjan bardziej opłacalna, gdyż 9M120 i jej poprzednik - 9M-114 (
Szturm-W) stosowany na Mi-24P/W mają około 60% wspólnych elementów konstrukcji. Aby umożliwić ich użycie na Ka-50 (a w sytuacji rezygnacji z
Wichrów Rosjanie nie będą mieli wielkiego wyboru), trzeba by było dokonać pewnych zmian w jego awionice.
Nie chciałbym się czepiać, ale zdaje się że pojawiły się na naszym Forum co najmniej 2 tematy poświęcone współczesnym rosyjskim śmigłowcom:
Już poprawione - dzięki
Razorblade1967