Autor Wątek: Śmigłowce Kamowa Ka-50, Ka-52, etc.  (Przeczytany 88910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: Śmigłowce Kamowa Ka-50, Ka-52, etc.
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 13, 2006, 17:22:12 »
Turecki przetarg, znany pod nazwą ATAK ciągnie się generalnie już od dawna, bo od lata 1997 roku ("Kamowcy" przystąpili do niego 31.12.1997). Precyzując bardziej zdanie Sundownera, myślę że zadecydowała o tym specyfikacja określona przez stronę Turecką: strona turecka nie chce bowiem jedynie kupić śmigłowców, ale nalegała na wspomniane przekazanie technologi, a przede wszystkim chce uruchomić u sie­bie produkcję śmigłowca-zwycięzcy wraz z prawem jego sprzedaży do państw trzecich. Te wymaga­nia, a także ustawiczne naruszanie praw człowieka w Turcji (co jak co ale do państwa w pełni demokratycznego jeszcze trochę im brakuje), są prawie na pewno głównym powodem sprzeciwu, na jaki napotkał kon­trakt w kongresie USA.

No a w powstałą po wyjściu z przetargu kostruckji Bell Helicopter Textron AH-1Z King Cobra próżnię po­nownie wejdą albo faktycznie Rosjanie, albo byc może jeszcze producent Agusta A129 In­ternational. Z początku (jeszcze w latach 90-tych) podobno w konkursie brały udział również AH-64D Apache Longbow oraz Eurocopter Tiger, ale odpadły one z powodu wysokiej ceny oraz niemożliwości dotrzymania terminu rozpoczęcia dostaw, co było warunkiem koniecznym.

Tak czy inaczej wygląda na to że sprawa jest znowu otwarta.

Wznowienie produkcji Ka-50?
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 29, 2006, 11:48:14 »
http://eurazja.org/?p=457

Czyżby wznowiono produkcję Ka-50? A może to tylko składanie śmigłowców z wcześniej wyprodukowanych części?

McHaron

• Gość
Odp: Wznowienie produkcji Ka-50?
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 29, 2006, 12:28:20 »
Dla mnie to wychodzi, że nowa produkcja... jakby nie było, wątek powinien być przeniesiony.

John Cool

• Gość
Odp: Wznowienie produkcji Ka-50?
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 29, 2006, 12:50:56 »
Zakłady Progress znajdują się nie tyle we Władywostoku, a w Arsienjewie, choć pomyłka jest czysto akademicka bo to w końcu też daleki Wschód :003: Po drugie, rzekłbym iż wymienione zakłady kojarzone są obecnie przede wszystkim z Milem, przez wiele lat produkowano tam Mi-24. Owszem, po wczesniejszym wyborze Ka-50 to właśnie tej jednostce zlecono ich montaż (Mi-28N będzie raczej produkowany w Rostowskij Wirtolotnyj Zawod, czy też Rostwertol w Rostowie), jednakże na razie przychylam się bardziej do wersji odnośnie chęci dokończenia kilku śmigłowców, ciągle składowanych w hali montażowej i będących w różnej fazie ukończenia. Co do wznowienia produkcji Ka-50 ne jestem optymistą, tym bardziej iż oficjalnie skasowano program produkcji i rozwoju jego głównego uzbrojenia: pocisków systemu Wichr na rzecz rodziny rakiet 9M120 systemu Ataka-W (kojarzone gł. ze śmigłowcem Mi-28N, ale odnotowano też próby ich odpalania z Ka-52 przy wykorzystaniu jego radaru i awioniki) kierowane półautomatycznie za pomocą komend radiowych, tym bardziej że produkcja wymienionych rakiet jest dla Rosjan bardziej opłacalna, gdyż 9M120 i jej poprzednik - 9M-114 (Szturm-W) stosowany na Mi-24P/W mają około 60% wspólnych elementów konstrukcji. Aby umożliwić ich użycie na Ka-50 (a w sytuacji rezygnacji z Wichrów Rosjanie nie będą mieli wielkiego wyboru), trzeba by było dokonać pewnych zmian w jego awionice.

Nie chciałbym się czepiać, ale zdaje się że pojawiły się na naszym Forum co najmniej 2 tematy poświęcone współczesnym rosyjskim śmigłowcom:

Już poprawione - dzięki
Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2006, 13:01:05 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #49 dnia: Września 13, 2006, 22:05:01 »
Bardzo ciekawa informacja z najnowszego Raport WTO:
"...Wznowiono tez produkcję konkurencyjnego Ka-50, właśnie rozpoczeły się próby pierwszego z nich. Ka-50 i 12 Ka-52, które juz zakupiło wojsko, mają służyć do wsparcia jednostek specjalnych."  :icon_eek:

Ktoś może potwierdzić? To dość szokująca informacja jak dla mnie.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #50 dnia: Września 14, 2006, 18:13:36 »
O Ka-52 dla jednostek specjalnych Rosjanie mówili już od dawna. W planie zakupów do 2015 roku znalazło się ponad 80 śmigłowców szturmowych więc coś więcej niż tylko 50 Mi-28N...

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 29, 2007, 18:22:26 »
Trochę wiadomości o "nowym" wyposażeniu Ka-50.

1 - L140 Otklik - System ostrzegający o opromieniowaniu laserem
2 - Mak-UFM - System ostrzegający o odpalonym pocisku rakietowym
3 - L370-5 Witebsk - Laserowy system oślepiający głowice pocisków naprowadzanych termicznie
4 - Dodatkowe opancerzenie kabiny, po doświadczeniach w Czeczenii
5 - L150 Pastel - System ostrzegający o opromieniowaniu radarem (Narazie jest to puste miejsce)

L370-5 Witebsk (Eksportwa nazwa - Kolczuga)

Czujnik Otklika z tyłu kadłuba

Sygnały z czujników są prezentowane na wyświetlaczu Abris w kabinie śmigłowca, a najgrozniejsze także za pomocą sygnałów głosowych. Po wykryciu zagrożenia flary są odpalane automatycznie a pilot dostaje informację jaki powinien wykonać manewr obronny.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 29, 2007, 18:39:17 »
Tylko tak... to wszystko jest tylko na jednej z maszyn, czyli w sumie na sporym procencie z wszystkich  :003:

Po drugie ta informacja o manewrze obronnym to zapewne "Катапультируйся! Катапультируйся! " ?  :118:

« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2007, 19:08:31 wysłana przez Kusch »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 07, 2007, 22:20:20 »
Jedno z niewielu zdjęć odpalenia Wicherka z Ka-50.

« Odpowiedź #54 dnia: Maja 08, 2007, 09:58:59 »
Jaka jest ostateczna konfiguracja Ka-52? Ostatnie zdjęcia przedstawiają go bez noktowizora i podczerwieni wkomponowanej w osłonę radaru. Gdzie w tym wariancie jest noktowizja i podczerwień?

Czy śmigłowiec w konfiguracji poniżej może mieć radar Arbalet-Ka?

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 08, 2007, 11:31:35 »
Jeżeli by przeczytać ten temat, to można uzyskać odpowiedz.

« Odpowiedź #56 dnia: Maja 08, 2007, 14:52:53 »
W temacie była mowa jedynie o radarze Arbalet-52 (który wykrywa cele powietrzne i jest zamocowany na wirniku), a mi chodzi o możliwość zamontowania radaru Arbalet-Ka (który wykrywa cele naziemne i jest umieszczony w dziobie śmigłowca) przy jednoczesnym montażu noktowizora i termowizora wkomponowanego w dziób śmigłowca (podobnego jak w Mi-28N i przedstawionego na niższym zdjęciu w moim poprzednim poście).

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 08, 2007, 15:23:38 »
Jeżeli otworzyć ten link, który znajduje się w tym temacie to wszystko widać jak na dłoni, wystarczy otworzyć oczy:

http://www.phazotron.com/journal/journal_st_9.html

Stacja optyczna (w kulistej oprawie,) znajduje się poniżej stacji rlok.

« Odpowiedź #58 dnia: Maja 08, 2007, 15:25:11 »
Dla kogoś kto zna rosyjski to może jak na dłoni...

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 08, 2007, 15:27:29 »
Obrazki są międzynarodowe.