Autor Wątek: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...  (Przeczytany 75939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Intruder

• Gość
Odp: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...
« Odpowiedź #75 dnia: Maja 04, 2008, 18:35:23 »
Przyznam, że spodobał mi się pomysł Razorblada. Kilkanaście lat temu latałem sobie z kolegą monitor w monitor i to była niesamowita sprawa. O niebo lepsze wrażenie niż latanie online z anonimami. Sentymencik mi się załączył:) Kokpit Mavericka również robi niesamowite wrażenie. Bardzo kreatywny pomysł, na dodatek wygląda ma estetyczny, no i finansowo nie pogrąża. Tylko pogratulować! :)
Majer, gdzieś na forum lub w downloadzie www.opencockpits.com widziałem filmik z automatem dźwigni ciągu sprzęgniętym z silniczkiem sterowanym przez owe karty. Rozwiązanie drogie, ale dostępne, wątpię więc by FF szybko rozwinęła się w tym kierunku - zbyt małe jest na to zapotrzebowanie IMHO. Kto będzie chciał - znajdzie rozwiązanie. Swoją drogą pamiętam jak pracowałem nad symulatorem do Hard Truck 18-Wheel na własny użytek. Znalazłem rozwiązanie jak uzyskać sekwencyjną skrzynię biegów kąt obrotu rzędu 800 stopni oraz dodatkowy pedał sprzęgła i... tadam, dwa miesiące później weszła kierownica Logitecha. Gdybym był na bieżąco nie wydawałbym kasiory na pozyskanie kokpitu z Citroena ZX tylko poczekał i kupił gotowy zestaw :> Tak więc, kto wie? Może wystarczy, że poczekamy jakiś czas i ktoś to wprowadzi? Raczej wątpię.

« Odpowiedź #76 dnia: Maja 04, 2008, 23:04:39 »
Intruder - niesamowite wrażenie to robi twój kokpit  :001: Dobrze, że mamy tu osobny wątek poza tym, w którym znajdują się opis i zdjęcia Twojego dzieła. Bo nazywanie każdego obudowanego biurka kokpitem przy tym co zrobiłeś byłoby nietaktem  :004:. Jestem też pod dużym wrażeniem pracy Vito. Szkoda, że Panowie  własnych dzieł nie produkujecie seryjnie pewnie byłbym jednym z pierwszych klientów  :002:. Dużo więcej do swojego "kokpitu" już chyba nie podłącze. PC który to wszytko ciągnie oparty jest o starą płytę K7VZA chyba z 2001 i Athlona 2400. Tylko czekać, kiedy to wszystko zacznie się dymić. :004:

« Odpowiedź #77 dnia: Maja 05, 2008, 10:58:45 »
Witam,
chciałbym nawiązać do zdjęć PocPL "moje biurko"
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,1836.msg167872.html#msg167872
Bardzo mi się podoba Twoje rozwiązanie.Ja mam też problem z miejscem,dlatego interesują mnie rozwiązania kolegów.Chciałbym mieć pełen kokpit,ale w chwili obecnej jest to niemożliwe,dlatego szukam uproszczeń.Moje miejsce do zabawy ma ograniczoną przestrzeń co widać na zdjęciu.

Myślę o uproszczeniach tzn.zamontowaniu niektórych paneli do boków biurka,lub wykonanie dodatkowych wsparć opartych na podłodze lub rozwiązanie mavericksa.Myślę,że ten wątek ma sens,ponieważ w praktyce każdy z nas ma problem z miejscem do gry
pozdrawiam,vito_zm

Intruder

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Maja 08, 2008, 19:35:34 »
Dzięki za miłe słowa mavericks:) Szczerze mówiąc, to nie sztuka stworzyć coś miłego oku, gdy poświęcasz czemuś kilka lat i mnóstwo szmalcu. Bardziej mi imponuje to, co robicie z vitem - coś fajnego, praktycznie prawie z niczego. Wasze rozwiązania są o wiele bardziej dostępne dla szerokiego grona zapaleńców, głównie z uwagi na mniejszy budżet, przez co są same w sobie wartością. Co do możliwości kupna, to cóż.... trzymam swój kokpit także w charakterze skarbonki (nie tylko tej prawie bez dna) ale na wypadek zdarzeń losowych. Jeśli sytuacja mnie zmusi to kto wie... :)

« Odpowiedź #79 dnia: Maja 28, 2008, 15:31:27 »
Chyba jeszcze nie było, a znalazłem coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=372133856.
Z ceną to jednak przegięcie... no i pedałów barak  :002:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #80 dnia: Maja 28, 2008, 15:40:56 »
Cyba ich pgięło :118: Coś takiego mogę zrobić w jeden dzień z profili i starego fotela kubełkowego. Z hotasem w 1000 można się zmieścić.
11:05 PM

« Odpowiedź #81 dnia: Maja 28, 2008, 16:23:25 »
Przyznać się kto z forum to sprzedaje :D
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #82 dnia: Maja 29, 2008, 10:39:45 »
...hmmm to może zaczniemy masową produkcję taniego symulatora. Na początek poskupujemy stare fotele "lotnicze" od Maluchów  :020: Gość ma więcej wszechstronnych pomysłów:

http://www.allegro.pl/item372724349_gameracer_elite_driving_simulator_ps2_ps3_xbox_pc.html
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2008, 10:51:21 wysłana przez mavericks »

« Odpowiedź #83 dnia: Maja 29, 2008, 11:52:25 »
Zastanawiam się, czy ten fotel to aby naprawdę dla wirtualnych pilotów, bo zacytuję ,,...tańsze i droższe zestawy z zestawami Logitecha i bez, "wibratory" ...  :karpik 

Spokój cechuje Mistrza.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Maja 29, 2008, 12:09:13 »
Z joke i pedałami  za 1500 to się już opłaca. Ale pomijając kwestię ceny, na mnie ta konstrukcja zrobiła wrażenie. Jest oszczędna w formie, prosta i ergonomiczna. Czyli same zalety. Można ją samemu zrobić w jeden dzień ( choć pewno znając realia , może się to przedłużyć do 7 , lub 70 dni) , jest estetyczna, zwarta i pewno działa bez zarzutu. Jakbym miał odrobinę funduszy na rozwój, to bym zainwestował, bo licząc te dodatkowe koszty, jeżdżenia po złomach , szukania fotela (z malucha of course) cięcia profili, spawania nakrętek z gwintem do profili, malowania tego wszystkiego ( najlepiej piecowo , by to trwałe było)... no i te śruby z plastikowymi uchwytami, (można takie coś kupić?), więc licząc te dodatkowe koszty, to trzeba kochać takie majsterkowanie.  Pewno skorzystam z tego wzoru i kiedyś to zmontuję. Dla mnie ta konstrukcja jest kwintesencją znakomitej myśli technicznej. Proste i funkcjonalne.

P.S.  Ja tego nie sprzedaję.... jakby co..... :118:

« Odpowiedź #85 dnia: Maja 29, 2008, 12:33:54 »
Destracto jeśli chodzi o "doznania" poprzez wykorzystanie wibratorów to znalazłem takie urządzonko:
http://www.allegro.pl/item369708855_fotel_commander_2_do_ps3_xbox_360_wii.html

nawet relatywnie tanie bo na dwóch innych aukcjach chodzi po 1100 zł. Coś podobnego było poruszane w wątku o wdzięcznej nazwie     
"Branie" samolotu na d....ę" http://www.il2forum.pl/index.php?topic=7918    :002:

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Maja 31, 2008, 15:54:40 »
Dzisiaj na lekkim kacu sprawdzałem taki patent :D : (przepraszam za jakość zdjęcia, ale nie mam lepszego sprzętu)

Lock On FC + LOVP 1.3 odpalony przez LAN na laptopie (nie mam drugiego monitora, ale teraz może rozważę zakup jakiejś używanej matrycy LCD 15" :D)
Wskazania zegarów nie są za dokładne, ale wystarczyły, żeby w takiej konfiguracji, patrząc tylko na ekran laptopa idealnie posadzić MiGa na pasie.  :banan
DCS/FSX/AC/pCARS

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 05, 2008, 08:33:16 »
Popatrzcie na to :
http://www.youtube.com/watch?v=89u-YtA1Rdk&feature=related

Wydaje mi się, że też to można w domu wykonać, zwłaszcza, że u producenta kosztuje 2800 $... chyba kanadyjskich?
I strona producenta:
http://www.mydreamflyer.com/welcome.html#

Zwróćcie uwagę na montaż joystika, to chyba serce całego układu.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 05, 2008, 10:06:57 »
Na stronie producenta nie znalazłem ceny. Natomiast tu tak. Jest "mała" rozbieżność :D . Generalnie podoba mi się. Gdyby to kosztowało około 3-5 tyś. to poważnie bym sie zastonowił czy nie kupić.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 05, 2008, 14:59:38 »
Cena sugerowana , z tego filmu: (0.43)
http://www.youtube.com/watch?v=4AODCt2BEt8&feature=related

Acha... + ichnie podatki jak sądzę... :015:

Oczywiście, by mieć pełny obraz , należy napisać przynajmniej do jakiegoś dystrybutora w Europie.  :002: