Autor Wątek: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...  (Przeczytany 75923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...
« Odpowiedź #210 dnia: Lutego 04, 2013, 01:21:21 »
Panowie, jesteście kopalnią wiedzy!
Im więcej czytam tym bardziej doceniam ludzi, którym się coś chce (oprócz prawda wiecie ;) ... o-8<= ).

« Odpowiedź #211 dnia: Lutego 04, 2013, 01:34:54 »
Rozmawiałem na MSPO z tą sympatyczną Panią która go prezentowała. Na początku zrobił na mnie identyczne wrażenie jak na Tobie, ale po rozmowie zmieniłem zdanie. To jest symulator dla obsługi technicznej, do nauki procedur. Można na min przećwiczyć każdą z wersji Bryzy. Dodanie kolejnej wersji, która może powstać, to tylko "kilka" linijek kodu. Można go łatwo przewieźć w "nowe miejsce bazowania" samolotów.
 Podsumowując, do latania się to to nie nadaje, ale do szkolenia obsługi to moim zdaniem jest całkiem przyzwoite.

To zmienia postać rzeczy, akurat jak byłem przy nim i robiłem zdjęcia, to jakoś nikogo nie było w pobliżu, można było sobie siąść. Ale ... , w magazynie Lotnictwo pojawiają się reklamy cyt. "Szkolenie załóg statków powietrznych w technologii wirtualnej" - to trochę coś innego??. Diabeł tkwi w szczegółach.
Nawet pedały mają z Saiteka - wcale nie jakieś wyszukane.

« Odpowiedź #212 dnia: Lutego 07, 2013, 18:54:03 »
Zaczynam!
Płyta MDF wstępnie pocięta, frezarka górnowrzecionowa czeka na pogłaskanie, chęci są tylko czasu jakoś mało ;) ACESII zbliża się!
Jak będę coś już miał to wrzucę zdjęcia na forum.
Mam do was pytanie: gdzie najlepiej założyć wątek o konstrukcji pulpitu? (zarejestrować się na http://f16pit.dbv.pl jeśli to w ogóle możliwe, czy il2forum?). Chciałbym, aby pojawiały się tam relacje z budowy, step by step.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #213 dnia: Lutego 08, 2013, 08:45:05 »
Śmiało możesz zakładać tutaj. Masz odpowiedni dział i ludzi na forum, którzy często gęsto siedzą na kilku forach o podobnej tematyce :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #214 dnia: Lutego 11, 2013, 11:45:08 »
Na http://f16pit.dbv.pl też jest możliwość rejestracji  :) Udało się to ponad 80-ciu osobom  :D Zapraszamy !

« Odpowiedź #215 dnia: Lutego 11, 2013, 23:52:55 »
Dzięki Panowie!
Jak tylko będę miał coś konkretnego to zrobię fotorelację. Na razie próbuję swoich sił z frezarką górnowrzecionową i niestety 1:0 dla pyłu. Muszę zrobić sobie podpięcie pod odkurzacz bo nie da się pracować.
A propos, ma ktoś jakieś proste rozwiązanie na zrobienie prowadnicy (szyny, listwy - bo firmówki zaczynają się od 300,-)?

« Odpowiedź #216 dnia: Lutego 13, 2013, 10:32:08 »
A propos, ma ktoś jakieś proste rozwiązanie na zrobienie prowadnicy (szyny, listwy - bo firmówki zaczynają się od 300,-)?
Musisz dokładniej opisać czego potrzebujesz, a Sundowner poda ci kilka(naście) rozwiązań ;) Do czego ona ma być, i jaka? (prosta, wygięta)

« Odpowiedź #217 dnia: Lutego 13, 2013, 10:47:29 »
Poszukaj pomysłu na forum www.cnc.info.pl.
Najtańsze to chyba będą prowadnice kulkowe do szuflad, ale wiadomo..

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #218 dnia: Lutego 13, 2013, 13:55:34 »
Prowadnica ma być do obrabiarki, czy kokpitu ? Jak do tego pierwszego to najprostsze składają się z kątowników,  śrub, łożysk i innego kątownika, lub rury ;)

http://catpawblog.blogspot.com/2011/01/ozyska-liniowe-cnc-diy-zrob-to-sam.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+CatPaw-CncDlaWszystkich+%28Cat+Paw+-+CNC+dla+wszystkich%29

« Odpowiedź #219 dnia: Lutego 13, 2013, 21:59:27 »
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem Forum, wiec chciałbym napisać dwa słowa o sobie i o moim projekcie.
Interesuję się lotnictwem pasażerskim (niestety nie wojskowym) i jestem w trakcie budowy domowego kokpitu Bombardiera CRJ-200 -pod X-plane 10.
Wcześniej uczestniczyłem w projekcie Boeinga 777-300 we Flightgear, natomiast ze względu na jakość i wydajność Opensurcea, przerzuciłem się na coś moim zdanim lepszego.

Projekt rozpocząłem w grudniu 2012, tuż przed świętami.
W dużej mierze bazuję na możliwie tanich materiałach oraz prostych technologiach obróbki - sklejka, spienione PCV, plexi itp.
Co do elektroniki to poza kupionymi komponentami Saiteka (które wcześniej mi całkowicie wystarczyły), to przede wszystkim M-joy16+M-joy encoders, a ostatnio plan podpięcia modułu SimOUT XL (jestem pod wrażeniem pomysłowości zarówno twórców tych projektów, jak i HSC by Codeking - wielki szacunek!!).

Tutaj zamieszczam link do mojego projektu - niestety - prace nie idą za szybko - praca/rodzina/obowiązki ;)
http://www.arminair.darmowefora.pl/index.php?topic=1171.0

Mam nadzięję, że trochę zainteresuję was moimi wypocinami, a przy okazji skorzystam z Waszego doświadczenia i pomocy.

Mocno podrawiam
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #220 dnia: Lutego 13, 2013, 23:12:16 »
Witamy.

Jeśli Ty to nazywasz "wolnym postępem prac" to aż boję się pomyśleć, co byś potrafił zrobić, nie mając ograniczeń czasowych! Toż to tylko 1,5 miesiąca minęło!

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #221 dnia: Lutego 14, 2013, 00:26:01 »
Lechtej brawo!
Projekt ambitny, czapka z głowy. Używasz XHSI dla B737, nie lepiej zainwestować w Project Magenta? Mają soft dla CRJ, możesz pobrać demo:
http://www.projectmagenta.com/crj-software/

« Odpowiedź #222 dnia: Lutego 14, 2013, 07:24:29 »
Jeśli nie potrzebujesz wejść analogowych to jest nowsza wersja MJoy pod nazwą DMKeys8.
http://il2forum.pl/index.php/topic,13149.270.html
Ma większe możliwości od MJoya oraz jest stabilna. Szczegóły są na stronie Damosa.
Polecam także platformę HSC Codeking oraz jego SimOut.

« Odpowiedź #223 dnia: Lutego 14, 2013, 08:17:42 »
Dzięki!!
Z nowym projektem następcy M-joya zorientowałem się trochę za późno, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby niebawem przeskoczyć na DMKeys8  albo dołożyć do kompletu (samo CDU to kilkadziesiąt przycisków :D)

Co do XHSI, to korespondowałem z Project-magneta - nie mają wersji dla użytkowników domowych - pełna wersja komercyjna oprogramowania dla CRJ-200 to koszt (UWAGA!!!) 35.000 Euro (słownie:trzydzieści pięć tysięcy Euro).

XHSI jest na Javie - podobno prosty temat do przeróbki - koledzy informatycy z mojej pracy pomogą mi go przerobić pod CRJ-200 - ale to jeszcze potrwa ;).

Na pewno to, co będę chciał zrobić w najbliższym czasie, to wykorzystać SimOUT XL, którego montuję oraz HSC. Pod X-plane działa plugin emulujący FSUIPC (nazywa się XPUIPC) - tyle, że w tym temacie jestem jeszcze tochę zielony.

Gorąco pozdrawiam
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #224 dnia: Lutego 14, 2013, 09:36:11 »
ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby niebawem przeskoczyć na DMKeys8  albo dołożyć do kompletu (samo CDU to kilkadziesiąt przycisków
Jeśli mam coś doradzić to zrób sterowanie modułowe. Część paneli np. lewa strona niezależny sterownik podobnie przód oraz prawa strona. MJoy ma duże ograniczenia (enkodery. przełączniki), można to pokonać za pomocą HSC, ale jest niestabilny. Mam u siebie 3 rodzaje sterowników realizujących wejścia sygnałów Master z OC, MJoy x2 oraz SimIN. Teraz zamieniam MJoy na DMKeys8. Jest jeszcze sterownik Skalarki, który stosuje EGHI.