Moders ubiegłeś mnie z tym postem
Moim zdaniem bardzo fajne przedsięwzięcie, tym bardziej cieszy fakt że w naszym kraju ktoś zrealizował coś, co wydaje się samobójczym pomysłem na biznes
Cena jest mocno zaporowa jak na kieszeń przeciętnego Polaka, dlatego pewnie kwoty sugerowane są w $... Myślę że na świecie może być spore zainteresowanie takimi produktami. Jeśli ktoś ma kasę i planuje budować symulator vipera, dostaje gotowe rozwiązanie i skupia się tylko na montażu hardware.
Jak dla mnie cena samej repliki fotela jest w miarę akceptowalna (chociaż mnie osobiście na nią nie stać). Biorąc pod uwagę koszt powiedzmy zestawu HOTAS z górnej półki (TH Warthog, X65F), to 3k za świetnie wykonaną replikę ACES II wydają się do przyjęcia...
Tutaj parę słów od autora całego przedsięwzięcia:
http://forum.krzesiny.org.pl/viewtopic.php?f=14&t=3411No i wiadomo, przepada cała frajda w zrobieniu tego samodzielnie
.
Pewnie nie ma już takiej satysfakcji, jak w przypadku budowania wszystkiego krok po kroku samodzielnie. Ale po dłuższym zastanowieniu, jeśli nie ma się dostępu do konkretnego zaplecza narzędziowego (maszynowego), raczej trudno jest uzyskać efekt nawet częściowo zbliżony do tego co tutaj mamy oferowane.
Ze względu na cały proces produkcyjny można liczyć na wysoką powtarzalność elementów. W amatorskich warunkach, przy użyciu szablonów drukowanych na ploterze i ręcznym cięciu wyrzynarką, ciężko było by to powtórzyć.
Ja znając swoje podejście do perfekcji wykonania i dbałości o detale, pewnie zniszczył bym sporą ilość materiału zanim efekt końcowy był by dla mnie do przyjęcia

Wiem że jeśli się bardzo chce to można, przykładem jest doskonała robota Drejku i jego ekipy

Ale tak jak wspomniałem nie każdy ma dostęp do odpowiedniego zaplecza narzędziowego, dokumentacji, itp.
Moim zdaniem dobrym posunięciem ze strony producenta mogło by się okazać, wypuszczenie na rynek zestawów do samodzielnego montażu. Cena pewnie była by niższa a sporo osób spokojnie poradziło by sobie z montażem i lakierowaniem. Sam był bym wtedy zainteresowany taką repliką ACES II bo od dawna zastanawiam się nad jego budową...
A może napiszemy do producenta jakąś petycję na temat sprzedaży samych elementów do samodzielnego montażu...dla mniej zamożnych pit builder'ów...