Autor Wątek: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...  (Przeczytany 75917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...
« Odpowiedź #255 dnia: Maja 13, 2013, 13:53:53 »
Nie umiem modelować 3d w AutoCadzie, czy są mniej zaawansowane programy, w których można to zrobić (np Google sketchup) - chciałbym wyfrezować wolanty z MDFu (lub z innego poleconego przez Was materiału).
Wiem, że Tomu robi projekty w SketchUp8 np. ICP, ale je obrabia drukarką 3D.

« Odpowiedź #256 dnia: Maja 17, 2013, 22:26:44 »
Nie wiem jeszcze, jak rozwiązać temat stworzenia wolantu - na razie mam dwa pomysły:
1. próba narysowania w 3D - Sketchup odpada - brakuje kilku funkcji (chyba, że wersja PRO), lub rysowanie w Blenderze - kiedyś trochę rzeźbiłem przy Boeingu 777-300 do Flightgeara. Trudna sprawa to narysowanie w prawidłowych wymiarach.
2. Wyrzeźbienie ręcznie z MDFu kopyta i stworzenie formy - wtedy można byłoby wykonać kilka identycznych odbitek z laminatu poliestrowo szklanego (jak przy budowie jachtów - etc.)

Jak coś wymodzę, to się z Wami podzielę.

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #257 dnia: Czerwca 20, 2013, 16:51:32 »
Witajcie!

Ostatnio udało mi się trochę poskładać "towar" do kupy, zakupiłem również pierwszy rzutnik (docelowo pewnie będą trzy).
Wczoraj nakręciłem filmik - polecam, całkiem fajnie wyszło.
(Link do filmiku i opis na moim blogu)

Co do wolantów, to niebawem będę próbował je zrobić - prawdopodobnie padnie na opcję nr 2 - czyli "Wyrzeźbienie ręcznie z MDFu kopyta i stworzenie formy - wtedy można byłoby wykonać kilka identycznych odbitek z laminatu poliestrowo szklanego (jak przy budowie jachtów - etc.)"

Czy ktoś z Was się może orjentuje, gdzie można w Wawie lub okolicach kupić MDF, ale w małych formatach - na razie nie potrzebuję wielkiego arkusza.

« Odpowiedź #258 dnia: Czerwca 20, 2013, 17:03:16 »
W Poznaniu jest stolarnia pod nazwą Zrób to sam, gdzie można zamówić mały format o dowolnej grubości. Może w Warszawie jest coś podobnego. Tutaj facet zrobił model z drewna
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=8170.30

« Odpowiedź #259 dnia: Czerwca 20, 2013, 17:10:46 »
Dzięki Vito.
Będę szukał. Co do obróbki drewna - to faktycznie można - tylę, że w MDF chyba łatwiej.

« Odpowiedź #260 dnia: Czerwca 25, 2013, 23:47:14 »
Mały update.
Mój pomysł na grupowe podświetlenie paneli.
Panele zawierają jeszcze kolorową folię ochronną, więc podświetlenie nie jest na razie efektywne. Ponadto nie mają osprzętu oraz nie są domalowane krawędzie.
Na razie sam concept.

« Odpowiedź #261 dnia: Czerwca 26, 2013, 07:47:42 »
Czy jest to świecąca taśma (ta na zdjęciach). Jak jest podłączone zasilanie.

« Odpowiedź #262 dnia: Czerwca 26, 2013, 09:58:09 »
żródło światła: dwie taśmy led: zielona i biała
Zasilacz dla ledów - 3 amperowy 12V (ma zasiliać całe podświetlenie ledowe kokpitu, w tym istniejące już podświetlenie panelu przedniego)
Obecnie regulacja natężenia światła odbywa się za pomocą układu opartego na LM317 http://www.swiatelka.pl/printview.php?t=3403&start=15 - zmontowałem na razie kilka takich układzików http://i.imgur.com/orOhD35.jpg, tyle, że nie mogę dostać potencjometrów 2.2k z długą ośką moletowaną (lub inną) w przyzwoitej cenie (około 1-2 zł za sztukę).

Docelowo będzie niezależne oświetlenie blokami (każda część kokpitu ma niezależny panel regulacyjny do oświetlenia)
- pedestal - regulacja główna + regulacja podświetlenia + regulacja oświetlenia panelu przedniego (środkowa lampka)
- lewy panel przedni - regulacja podświetlenia + regulacja natężenia światła lewej części panelu przedniego + włącznik i regulacja podświetlenia wnęki na pedały orczyka
- prawy panel przedni - analogicznie do lewego - na zdjęciu widać pane sterowania oświetleniem: http://i.imgur.com/bAH4VWl.jpg
- overhead - regulacja podświetlenia

Dodatkowo będzie możliwość wyboru podświetlenia zielony/biały - jeden przełącznik główny.

Taśmy ledowe przyklejone są do białych pasków ze spienionego PCV.
Jak już będę mocował na stałe przygotowane i wyposażone w osprzęt panele, to poprawię - porozcinam taśmy i połącze je przewodami, tak, żeby nie było to na sztukę, tak jak teraz.

« Odpowiedź #263 dnia: Czerwca 26, 2013, 16:07:47 »
Podoba mi się to rozwiązanie, mam na myśli niezależne oświetlenie poszczególnych części kokpitu, możliwość regulacji natężenia oświetlenia oraz wybór koloru. Mam u siebie namiastkę oświetlenia gdzie lewy bok oraz prawy ma swój wyłącznik oraz zasilacz.
Muszę zrobić u siebie modyfikację swojego oświetlenia, ponieważ zimą panele muszą być oświetlone. Jeszcze jedno pytanie dotyczące tych taśm LED. Czy są to szeregowo połączone LED, jeśli tak to ile ich jest w taśmie (jaki spadek napięcia).

« Odpowiedź #264 dnia: Czerwca 26, 2013, 21:52:10 »
Hi Vito.

Dot. LEDów:
Ja kupiłem dwie rolki po 5m.
LEDy są połączone ze sobą równolegle, stąd nie ma spadku napięcia. Kwestia natężenia oraz mocy zasilacza.

Parametry spisane z jednej z rolek:
Zasilanie: 12V DC
Moc max: 24W
Długość: 5m/300LED
Strumień światła 1200lm

« Odpowiedź #265 dnia: Czerwca 27, 2013, 08:10:45 »
Dzięki za informacje. Trochę prądu popłynie, ale jest to jedyne rozwiązanie dla większej ilości diod. Może coś takiego zrobię u siebie.

« Odpowiedź #266 dnia: Sierpnia 09, 2013, 09:26:58 »
Widzieliście coś takiego?:
http://viperwing.com/#F-16-simulator-frame

Zdaje się, że do nabycia w Polsce. Cena wydaje mi się zaporowa, ale fakt, że ja nie siedzę w tym temacie i nie mam odniesienia. No i wiadomo, przepada cała frajda w zrobieniu tego samodzielnie :).

« Odpowiedź #267 dnia: Sierpnia 09, 2013, 12:46:39 »
Moders ubiegłeś mnie z tym postem :)
Moim zdaniem bardzo fajne przedsięwzięcie, tym bardziej cieszy fakt że w naszym kraju ktoś zrealizował coś, co wydaje się samobójczym pomysłem na biznes :)
Cena jest mocno zaporowa jak na kieszeń przeciętnego Polaka, dlatego pewnie kwoty sugerowane są w $... Myślę że na świecie może być spore zainteresowanie takimi produktami. Jeśli ktoś ma kasę i planuje budować symulator vipera, dostaje gotowe rozwiązanie i skupia się tylko na montażu hardware.       
Jak dla mnie cena samej repliki fotela jest w miarę akceptowalna (chociaż mnie osobiście na nią nie stać). Biorąc pod uwagę koszt powiedzmy zestawu HOTAS z górnej półki (TH Warthog, X65F), to 3k za świetnie wykonaną replikę ACES II wydają się do przyjęcia...

Tutaj parę słów od autora całego przedsięwzięcia:

http://forum.krzesiny.org.pl/viewtopic.php?f=14&t=3411

No i wiadomo, przepada cała frajda w zrobieniu tego samodzielnie :).

Pewnie nie ma już takiej satysfakcji, jak w przypadku budowania wszystkiego krok po kroku samodzielnie. Ale po dłuższym zastanowieniu, jeśli nie ma się dostępu do konkretnego zaplecza narzędziowego (maszynowego), raczej trudno jest uzyskać efekt nawet częściowo zbliżony do tego co tutaj mamy oferowane.
Ze względu na cały proces produkcyjny można liczyć na wysoką powtarzalność elementów. W amatorskich warunkach, przy użyciu szablonów drukowanych na ploterze i ręcznym cięciu wyrzynarką,  ciężko było by to powtórzyć.
Ja znając swoje podejście do perfekcji wykonania i dbałości o detale, pewnie zniszczył bym sporą ilość materiału zanim efekt końcowy był by dla mnie do przyjęcia  :D
Wiem że jeśli się bardzo chce to można, przykładem jest doskonała robota Drejku i jego ekipy  :) Ale tak jak wspomniałem nie każdy ma dostęp do odpowiedniego zaplecza narzędziowego, dokumentacji, itp.
Moim zdaniem dobrym posunięciem ze strony producenta mogło by się okazać, wypuszczenie na rynek zestawów do samodzielnego montażu. Cena pewnie była by niższa a sporo osób spokojnie poradziło by sobie z montażem i lakierowaniem. Sam był bym wtedy zainteresowany taką repliką ACES II bo od dawna zastanawiam się nad jego budową...
A może napiszemy do producenta jakąś petycję na temat sprzedaży samych elementów do samodzielnego montażu...dla mniej zamożnych pit builder'ów... :D

« Odpowiedź #268 dnia: Sierpnia 09, 2013, 15:42:43 »
Tutaj jeszcze ciekawy artykuł o producencie w/w kokpitu...

http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleinmagazineshow/7064?t=AS-WIRTUALNYCH-PRZESTWORZY

P.S. Pamiętam jeszcze tą ofertę z allegro dotycząca sprzedaży kokpitu, swoja drogą to ciekawe że zrealizował hardware na panelach dotykowych, przy takim rozmachu budowy to takie trochę pójście na łatwiznę... ;)

« Odpowiedź #269 dnia: Sierpnia 22, 2013, 02:06:07 »
@Raider zapewne ma dalsze plany i należy mu kibicować.

Jak słusznie zauważyliście i cena jest zaporowa jak na nasze warunki, i całość uproszczona, ale może stanowić dobrą bazę do przeróbek, jeśli kogoś na to stać ;)
Pierwotny kokpit @raidera też był bardzo uproszczony, ale miał jedną zaletę - można było wsiąść i polecieć.
Faktem jest, że nic tak nie cieszy jak samemu wykonane elementy, ale  jak wiecie wielu z nas zamiast latać buduje i buduje, i buduje ...