Autor Wątek: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...  (Przeczytany 75842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...
« Odpowiedź #300 dnia: Października 02, 2013, 16:35:12 »
Wygląda całkiem przyzwoicie zwłaszcza jak na wykonanie recyclinkowe :).
Nie widziałeś przed malowaniem  :). Wtedy było paskudnie.

@Freeman13
Montaż jest prosty. W desce (ma aż 2 cm grubości) wyciąłem wyrzynarką otwory o kształcie wnętrza ramek. Monitory położyłem na desce od środka, wkręciłem w deskę 4 drewnowkręty o szerokich łbach w sposób taki że po dokręceniu łeb wkrętu opiera się na obudownie monitora i go przytrzymuje. Prowizorka ale za to wykonuje się to w 1 min. Ramki mają zaślepki gumowe w kształcie śrub. Wyjąłem je i przykręciłem ramki od zewnątrz deski wktrętami (widać je na fotce - wewnętrzne dolne i zewnętrzne górne).

Problemem konstrukcji jest grubość deski. Monitory są dość głęboko ( 2 cm deski + 1,5 cm ramki) i siedząc na wprost ma się część wyświetlacza zasłoniętą obudową. W planach mam zastąpienie deski cienką płytą MDF. Tyle że to plany na przyszłość, z przeprojektowaniem całej obudowy, dołożeniem ICP i wymianą biurka.

Zauważyłem natomiast problem ze strony FalconBMS. Przy działaniu extraktora ekran główny odpalony jest w oknie, co znacząco wpływa na wydajność.
W opcji Fullscreen jest o niebo lepiej, ale wtedy nie działają MFD.
Zna ktoś jakieś rozwiązanie tego problemu?
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #301 dnia: Lutego 27, 2014, 00:36:13 »
Przypadkiem znalezione w sieci, niech tylko nikt nie myśli że robię Raiderowi reklamę ;)

https://www.youtube.com/watch?v=jDh-YcHQ0jw#t=138

Chociaż momentami gubi główny wątek, to cała historia składa się w sensowną i inspirującą całość :)
W sumie warto obejrzeć.

« Odpowiedź #302 dnia: Marca 03, 2014, 10:02:38 »
Przypadkiem znalezione w sieci, niech tylko nikt nie myśli że robię Raiderowi reklamę ;)

https://www.youtube.com/watch?v=jDh-YcHQ0jw#t=138

Chociaż momentami gubi główny wątek, to cała historia składa się w sensowną i inspirującą całość :)
W sumie warto obejrzeć.

WOW,
Można się zainspirować,
Super!

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #303 dnia: Marca 16, 2014, 14:05:10 »
WOW,
Można się zainspirować,
Super!

Z całym szacunkiem dla @raidera i dla tego co robi, nigdy mu nie zapomną jak mnie wrobił, wyrolował, a potem powiedział cyt. "business is business". Raider praktycznie nic sam nie zrobił (prócz poskładania wszystkiego z części), a kokpity budowane przez @vito, @Lechteja, czy wcześniej przez @EGHI były i są po stokroć bardziej skomplikowane, zbieżne z oryginałem i przede wszystkim samodzielne.
Sorry Raider - jak ogląda się tą prezentację to jedyne co można napisać to kasa, kasa, kasa i wielkie mniemanie o sobie, a na pierwszym miejscu pozostaje business :(

« Odpowiedź #304 dnia: Marca 16, 2014, 15:05:45 »
    Nie chciałem wyjść na zgreda ale dokładnie takie same odczucia mam jak drejku. Facet jest doskonałym managerem, co można sprawdzić w sieci, kilka rzeczy mi nie podeszło ale jedna odrzuciła - powiedział, że jest twórcą pierwszego kokpitu F-16 w Polsce. I tutaj zawahałem się. Dalej nie oglądałem.

PS.: Nie da się ukryć, że wielu z nas chciało by żyć z własnego hobby a do tego z budowy np kokpitów. Z tego powodu taka opowieść może inspirować do działań. Żeby tylko było więcej kasy na rozruch...heh.

« Odpowiedź #305 dnia: Czerwca 09, 2014, 20:14:56 »
Boczek, ja się podpisuję pod Twoim postem. Muszę też zaprotestować bo "jako pierwszy (nam znanym) POLAK który zbudował symulator F16"  to Intruder! Nie Raider!

Sorry za górnictwo w wątkach, ale teraz się dokopałem....

EGHI

« Odpowiedź #306 dnia: Czerwca 09, 2014, 21:02:37 »
Muszę też zaprotestować bo "jako pierwszy (nam znanym) POLAK który zbudował symulator F16"  to Intruder! Nie Raider!
Masz rację EGHI to był Intruder. Jemu zawdzięczam to, że zbudowałem swój kokpit. Udzielił mi wiele bezcennych rad. Korespondowałem z nim intensywnie i nagle zniknął z forum. Był wojskowym i może jakaś misja czy coś w tym stylu.
Później pojawiłeś się Ty EGHI i sprawy nabrały tempa. Teraz jest Drejku co napawa optymizmem, że jest ciągłość w tym temacie, powiem więcej jest stały postęp. Prace kolegów Damosa oraz Codeking także mają wpływ na postęp. To tyle moich wspomnień związanych z budową kokpitu F16.

« Odpowiedź #307 dnia: Czerwca 11, 2014, 23:28:17 »
Dziękuję @vito, że jeszcze we mnie wierzysz ;)
Dziś wiem, że porywanie się na samodzielną budowę kokpitu to niezłe szaleństwo, ale na szczęście nie brakuje ludzi szalonych ;)
Ważne, że mamy jakąś pasję i potrafimy cieszyć się nie tylko z tysięcy na koncie!

Mam propozycję - zróbmy remanent i jeśli wiecie kto, co i kiedy to zróbmy taką listę. Nie chodzi o żadne zawody, tylko uhonorowanie tego, że ktoś miał odwagę do zabrania się za budowę własnego kokpitu. (niekoniecznie F-16, bo to co robi Lechtej to też niezły odlot :D )

1. Intruder (2005-2008?)
EGHI, Vito_zm, EGHI, Mavericks???

« Odpowiedź #308 dnia: Czerwca 12, 2014, 07:58:11 »
Ciekawa propozycja. Moje początki to próby zrobienia namiastki kokpitu a raczej paneli czyli udogodnienia dla zabawy z symulatorami. Początek był na tym forum, ale byłem sam, dlatego szukałem wsparcia na innych forach Viperpits oraz OpenCockpits. Tam znalazłem prawdziwych pasjonatów i tak się zaczęła przygoda z moim kokpitem. Miałem szczęście poznać na forach wspaniałych ludzi z całego świata, którzy chętnie pomagali. Punktem przełomowym w moim przypadku było poznanie Intrudera, który budował swój kokpit w nietypowy sposób ("skorupa" z żywicy co jest trudne do wykonania). Elektronikę oparł na płytkach z OpenCockpits. Ja się włączyłem do współpracy w końcowym etapie jego projektu zajmując się elektroniką. Niestety w jakimś momencie zniknął z forum i zostałem sam, chociaż nie do końca ponieważ pojawił się EGHI. Od tego momentu sprawy nabrały tempa. Można byłoby na ten temat dużo pisać, ale jest to opisane na stronie EGHI oraz na naszym forum.
Projekt Drejku to nowa jakość, przypomina projekty profesjonalne z Viperpits. Co do Raidera to szkoda, że unika kontaktów z rodakami a skupia się raczej na stronie handlowej, ale może teraz są takie czasy gdzie liczy się bardziej pieniądz. Optymistyczne  jest to, że są inni, którzy potrafią bezinteresownie pomagać.

« Odpowiedź #309 dnia: Czerwca 18, 2014, 23:56:22 »
Panowie, nie wiem jak to się dokładnie stało, ale dziś rozmawiałem z reporterem z RMF MAXXX (pozdrowienia dla Przemka ;) ).

Nie wiem co i w jakiej postaci zostanie puszczone na antenie (emisja w poniedziałek), ale na pytanie o to jakoby nasz projekt był pierwszy, wskazałem, że to pierwszy STUDENCKI projekt w Polsce i drugi w Europie (a może i na Świecie), ale pierwszymi budowniczymi kokpitów był Intruder, EGHI i vito. Niestety innych projektów nie znam, ale przynajmniej tyle niech zostanie na taśmie ;)

« Odpowiedź #310 dnia: Czerwca 19, 2014, 07:27:09 »
Masz całkowitą rację. Twój projekt jest drugim projektem zrobionym przez studentów o którym czytałem. Pierwszy zrobił Lento w Włoszech z swoimi studentami. Jest on eksponowany na różnych lotniczych imprezach. Twój kokpit będzie miał trochę większe możliwości od Lento oraz powstaje w rekordowym czasie, gratulacje.

« Odpowiedź #311 dnia: Czerwca 22, 2014, 22:37:09 »
Aż dziw że ten wątek jeszcze żyje  :) ma już chyba z osiem lat ....Pamiętam fotki kokpitu  Intrudera były de facto beznadziejnej jakości ale jak inspirowały !!. Co ja z nimi nie robiłem żeby dostrzec szczegóły. Moje pudło się nadal kurzy chyba już od półtora roku. Brak mi jakoś motywacji do ukończenia, miewałem chwile kiedy chciałem je rozebrać i sprzedać w kawałkach ale jakoś nie mam serca...  :) pozdrowienia dla wszystkich zwłaszcza dla Eghi i Vito  ;) 

« Odpowiedź #312 dnia: Października 30, 2014, 10:57:45 »
Dawno nikt tutaj nic nie pisał, więc znowu przypomnę o kokpitowej manufakturze Viper Wing.
Poniżej film z ostatnimi poczynaniami Raidera  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ls8RVIEbq2Y

Facet jak widać nie spoczął na laurach i cały czas coś działa w temacie  8)

« Odpowiedź #313 dnia: Października 30, 2014, 21:42:51 »
Cool wywiad z samym sobą.
Na gwiazdkę będzię super kurtka do każdego F35:

« Odpowiedź #314 dnia: Listopada 03, 2014, 22:24:50 »
Poniżej film z ostatnimi poczynaniami Raidera  ;)
Facet jak widać nie spoczął na laurach i cały czas coś działa w temacie  8)

Cóż, @raider jest przecież gościem od marketingu więc ... ludzie dla niego projektują i produkują - to tylko kwestia kasy, zresztą jak przypominam, pierwsza wersja kokpitu to był składak z SSC, a nie własna produkcja.

Pomysł pokazywany na tym filmie jest świetny i trzeba mu to przyznać - super do salonów gier, albo do domu, jeśli kogoś stać :D

Ja nigdy nie zapomnę @raiderowi, jak w dość pokrętny sposób mnie wykiwał, bez powiadomienia, a potem powiedział "sorry, business is business".

@EGHI dobrze to podsumował: "Cool wywiad z samym sobą.".
Po prostu och i ach - stać mnie na wszystko ;)