Autor Wątek: Aż serce rośnie, co ta nasza młodzież wyczynia ;)  (Przeczytany 5461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rolam

Aż serce rośnie, co ta nasza młodzież wyczynia ;)
« dnia: Lutego 27, 2006, 14:50:17 »
Żeby nie było że zniknąłem ,i znaku życia nie daje. ;)

http://www.stopznieksztalcaniu.blo.pl/
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Aż serce rośnie, co ta nasza młodzież wyczynia ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 27, 2006, 15:20:15 »
Jestem za, a każdego który tak do mnie by pisał potraktowałbym z półobrotu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 27, 2006, 15:38:17 »
Ale młodzieżowych skrótów podczas rozmów gadu-gadu to się używa! :icon_confused:

:001:
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Rolam

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2006, 15:42:11 »
Taaa i od tego się zaczyna. Dla mnie LOL, ROTFL, to przyjęte skróty ale za dziekoooye to 2x sc 2000 z niskiego pułapu.

Dodam tylko że mnie osobiście "przemówił"  Pan Tadeusz.Nie jestem ortodoksem, ani moralizatorem i nie pamiętam przecinków ani kropek w tym dziele, ale wyrosłem w domu w którym książki zajmowąay każdą wolną przestrzeń. Wczesne wydania Karola Maya, Tomki na czarnym lądzie,Nienacki ,:"Kaktusy z Zielonej ulicy" itd ,więc przesiąkłem czytaniem, z papieru. PDFy drukuje i mogę zapowiedzieć jedno. Moje latorośle będę zarażał wirusem czytania od małego, regularnie i podstępnie. Jak zobaczę PT albo Buszującego w zbożu itp w formie bryka albo i innych "upraszczadeł" to będę jak Old Shatterhand, bronił uciśnionego ludu książek zagrożonego przez czarne charaktery z interaktywnymi "odsączaczami mózgu" wszelkimi dostępnymi środkami a Joanna Ch. rozganiająca Milicję tłuczkiem do mięsa niczym rozszalała harpia, będzie tylko zapowiedzią mojej reakcji... :chuck

Z szacunkiem
Rolam
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2006, 15:49:40 wysłana przez Rolam »
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2006, 15:49:23 »
Tjaa... fajnie pięknie, ale szkoda, że ci "miłośnicy czystej polskiej mowy" zapomnieli o tak drobnym detalu jak... ogonki! :P
Ja rozumiem - odpisuję na szybko z komputera, w którym nie mam polskich znaków, albo program mój jest taki a nie inny, ale ludzie - jak już robię stronę w necie, w której staram się ganić innych za kaleczenie j.pol., to postarałbym się, by do mnie nie można było się przyczepić.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2006, 15:57:19 »
Popieram to jak najbardziej. Rzygać mi się chce jak ktoś pisze tymi zniekształceniami. Jesteśmy w polsce gdzie obowiązuje polski język. Może trochę ogólnie :ostatnio nawet mnie drażni jak ktoś mówi "biznesmen" a nie przedsiębiorca. Wrrrr :sad:
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2006, 16:06:51 wysłana przez Elwood »

qrdl

• Gość

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2006, 16:20:38 »
No właśnie... Jesteśmy w Polsce a może jednak w polsce, a może i tu i tu?

Cóż, fatalna wpadka ale Kolega pisał szybko więc mu wybaczmy, hihihi
Dziadek Kos

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 27, 2006, 17:43:00 »
Oj przepraszam, taki błąd w takim poście  :054: Pisałem trochę zdenerowowany, zresztą takie pojedyńcze błędy każdemu mogą się zdarzyć  :003:

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 01, 2006, 11:27:24 »
To nie problem młodzieży, tylko całego społeczeństwa w zasadzie.

Ogonki to pół biedy. Nawet jeżeli użytkownik pisze bez ogonków, to i tak najczęściej widać, że trochę tej ortografii jednak zna.
Ja z półobrotu obdarzałbym każdego kto mówi "poszłem", "pszyszłem" :D "wogle", "wziolem" i dlatego czasami aż dziwię się łagodności Dziadka Kosa. Zwłaszcza wobec faktu, że jest kilka naprawdę prostych zasad w polskiej ortografii, spamiętanie których obniżyłoby ilość błędów o 80% na naszym forum.
A tak przy okazji, nie chcę się wymądrzać za bardzo, bo polonistą nie jestem, ale zauważyłem, że odmiana obcych rzeczowników przez przypadki sprawia nam duże problemy. Zauważyć to można nie tylko na tym forum, ale także w wielu książkach (zwłaszcza tych korektorowanych na szybko jak np "Seria ze śmigiełkiem"). Postaram się to wytłumaczyć, jakby ktoś miał uwagi zapraszam do dyskusji. Z tego co mnie nauczyli, poprawnie jest tak:

Jeżeli mamy obcojęzyczny rzeczownik kończący się na samogłoskę (np. Spitfire, Hurricane) odmieniając przez przypadki używamy apostrofu: Spitfire`a, Spitfire`ów, Hurricane`ów itd. Gdy rzeczownik kończy się spółgłoską (np. Tempest) nie używamy apostrofu, lecz piszemy Tempesta, Tempestów itd. 
Prosta rzecz, ale sprawia ludziom problemy.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 01, 2006, 13:03:53 »
Czyli "Black Sharka" a nie "Black Shark'a"? Dziwnie jakoś to wygląda.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 01, 2006, 18:56:16 »
Jeżeli mamy obcojęzyczny rzeczownik kończący się na samogłoskę (np. Spitfire, Hurricane) odmieniając przez przypadki używamy apostrofu: Spitfire`a, Spitfire`ów, Hurricane`ów itd. Gdy rzeczownik kończy się spółgłoską (np. Tempest) nie używamy apostrofu, lecz piszemy Tempesta, Tempestów itd. 
Prosta rzecz, ale sprawia ludziom problemy.
Niezupełnie.
Też nie jestem polonistą ale wydaje mi się ,że:
Hurricane ---->Hurricane'a
Hurrican(e :icon_rolleyes:)s (tutaj nie kończy się na samogłoskę)-----> Hurricanów
Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.
Русский военный корабль, иди нахуй !!!

Marioosh

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 03, 2006, 08:21:24 »

' jest używane z tego co wiem jedynie gdy przed nim znajduje się samogłoska. Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi.

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 03, 2006, 10:58:21 »

' jest używane z tego co wiem jedynie gdy przed nim znajduje się samogłoska. Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi.

Dodać należy (jak to było zresztą wspomniane w innym temacie na tym forum) że samogłoska bezdźwięczna. Skoro za przykładów używamy nazw własnych samolotów, niech ktoś spróbuje apostrofu użyć wobec nazwy "Mosquito". W takim przypadku należałoby raczej posłużyć się zwykłymi zasadami odmiany, opuszczając końcową samogłoskę i dodając właściwy przyrostek.

Gdy zaś wyraz kończy się spółgłoską, tak jak to ma miejsce w przypadku wspomnianego wyżej wyrazu "Shark", o apostrofie nalezy zapomnieć. A jeśli dla kogoś taka forma wydaje się dziwna, no cóż. Istnieje kilka sztuczek w języku polskim, które umożliwiają uniknięcie konieczności odmiany. Do najprostszych należy dodanie przed nazwą słowa "samolot/śmigłowiec" (tudzież innego, właściwego dla omawianego podmiotu), które to słowo w razie konieczności odmienić można i należy, ale z tym już chyba problemów nie będzie.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline TheWitch

• *
  • IL-2 racer
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 03, 2006, 19:24:54 »
Rzeczywiście, jest sporo problemów, zatem. aby nie ryzykować wpadki najlepiej latać nieodmieniającymi się samolotami. Zostanę więc przy Ki-84c
 :064:

Idąc Doliną Śmierci zła się nie ulęknę ... albowiem to ja jestem najgorszą wiedźmą w tej dolinie !