Autor Wątek: BoB dla Pacyfik Faiter 4.04m.  (Przeczytany 6785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: BoB dla Pacyfik Faiter 4.04m.
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 02, 2006, 12:48:11 »
Mnie bardzo irytują następujące sytuacje:

Pierwsza sytuacja:
12 Bf109 krąży nad własnym lotniskiem rozpoczynając lądowanie. Nad lotnisko nadlatują 2 I-16 i po chwili połowa "mietków" gryzie glebę. Bf-109 wyłapały ostatni waypoint i nie reagują na atakujące je Iszaki. :005:

Drugi przykład:
12 Bf109 powraca do bazy, trasa przelotu prowadzi w pobliżu sowieckiego lotniska, na którym przed momentem wylądowało Po-2 (U2), cała dwunastka rusza do ataku i po chwili zostaje rozstrzelana przez opl. :005:

Te dwa proste przykłady świadczą o tym jak została zbudowana gra i jak proste metody rządzą (trygiery) działaniem pilotów AI.
W poczynaniach pilotów AI nie ma zależności złożonych takich jak, "jeżeli", "lub" "albo" itp. Zresztą doskonale to widać w edytorze misji. Nie można ustawić takich zależności, że np.
"jeżeli w rejonie X pojawią się wrogie samoloty, na wys. od 1000-5000m to z lotniska Y wystartuje alarmowo eskadra" itp.
To arkadowa strzelana a inteligencja pilotów AI odpowiada chyba inteligencji jej twórcy :004:.
Co nie zmienia faktu, że lubię w to popykać. :002:
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 02, 2006, 12:54:51 »
Che che piszesz że przez 10 sekund leci prosto i wtedy łatwo go zestrzelić,..no kiedyś musi prędkość odzyskać. 10 sekund żeby się za nim znaleźć przycelować i trafić to dla Ciebie "Asiorze" (z uznaniem nie z szyderstwem) za dużo ale dla mniej wprawnych pilotów (chyba ja też się łapię) to czasami za mało. Czasami przyznam się szczerze że gubię takiego Hurka jak zacznie kręcić i wtedy jedyny ratunek to do góry i z powrotem od nowa zabawa, jeśli jest jeden taki zdolny to niema problemu ale jak jest kilku to już robi się niewesoło....

Każda zmiana na lepsze zasługuje na pochwałę, a przecież nie mamy lepszej "strzelanki" o IIWŚ pod ręką.... :021:
Oj tam.Poprostu rutynowo narzekam na PF'a co nie zmienia faktu,że jak w niego nie popykam przez dłuższy czas (tu:24h  :020:) to chory jestem  :002:.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 02, 2006, 12:56:14 »
Scoot--> che che chyba trochę pomyliłeś pojęcia rozmawiamy o prostym AI odpowiedzialnym za to że przeciwnik jako tako lata, w miarę sprawnie ucieka i celnie do nas strzela a to co proponujesz to już AI strategiczne (szkoda że jej nie ma ale taka gra raczej nigdy nie powstanie). Cudownie by było gdyby np nasz dowódca widząc np 40 mustangów nad nami dawał hasło: ratuj się kto w Boga wierzy...a nie atakował itd itd....
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 03, 2006, 11:11:24 »
W poczynaniach pilotów AI nie ma zależności złożonych takich jak, "jeżeli", "lub" "albo" itp. Zresztą doskonale to widać w edytorze misji. Nie można ustawić takich zależności, że np.
"jeżeli w rejonie X pojawią się wrogie samoloty, na wys. od 1000-5000m to z lotniska Y wystartuje alarmowo eskadra" itp.

Taaa..., takich symulatorów to chyba nawet USAF nie ma, a nawet jeśli, to zrobienie takiego sima to miliony zielonych. Nie wspomnę o tym jakie procesory były by potrzebne do przeliczania takich zachowań.
No ale w grze za 50 złotych to SKANDALTM, że takie rzeczy się nie znalazły ;)

A co do prostej arkadówki, to rozumię, że nigdy w życiu nie grałeś w inne gry prawdziwie arkadowe skoro tak precyzyjnie oceniłeś tą grę?

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 03, 2006, 11:22:22 »

Taaa..., takich symulatorów to chyba nawet USAF nie ma, a nawet jeśli, to zrobienie takiego sima to miliony zielonych. Nie wspomnę o tym jakie procesory były by potrzebne do przeliczania takich zachowań.
No ale w grze za 50 złotych to SKANDALTM, że takie rzeczy się nie znalazły ;)

A co do prostej arkadówki, to rozumię, że nigdy w życiu nie grałeś w inne gry prawdziwie arkadowe skoro tak precyzyjnie oceniłeś tą grę?

A ty Doe chyba nie grałeś nigdy w grę pod tytułem Operation Flashpoint, gdzie takie rzeczy były na porządku dziennym już ładne parę lat temu... To też sa triggery, ale właśnie tutaj wychodzi cała prostota serii szturmovika. Nie będę się nad tym rozwodził, jedynie powiem iż gra jest urpszczona do granic absurdu prawie. Nie mówię tylko o PF, ale o całej serii, jedynie model lotu liczył się na początku a teraz ilość maszyn ew. nowych map. A przecież zwykły trigger do postawienia na mapie: jeśli w promieniu X pojawi się wrogi samolot Z, z lotniska Y startuje Z*2 samolotów, aby go przechwycić dodałby tej grze duuużo.
Achtung Spitfeuer!

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 03, 2006, 11:34:11 »

Zagraj sobie w Falcona to zobaczysz na czym polega różnica między AI. I nie trzeba do tego tych "milionów zielonych".

Doe, proszę Cie - przestań bronić FB/AEP/PF jak niepodległości. Wystarczy, że ktoś się ośmieli coś powiedzieć na temat tej serii i hop - wyskakujesz jak diabeł z pudełka ze swoim komentarzem. Lubisz tę serię, podoba Ci się - ok, mnie nic do tego. Ale jeżeli ktoś ją krytykuje i podaje konkretne argumenty to takie komentarze są według mnie zbędne. Tyle ode mnie.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 03, 2006, 12:41:35 »
Wydaje mi się, że taka sytuacja miała miejsce w Red Baron II. Gdy zbyt długo pałetaliśmy się w okolicy jakiegos celu naziemnego to istniało prawdopodobieństwo pojawienia sie nieproszonych gości. Zreszta w tamtej grze front żył, i była to chyba najlepiej zrobiona kampania jaka znam.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 03, 2006, 12:50:38 »
Panowie--> ja ten wątek napisałem jako informacyjny o BoBie i tylko napomknąłem pochwałę że gra mi się po ostatnich paczach przyjemniej i już.
Rozdrapywanie po raz setny ran i narzekanie jaki to Olo jest świenia że nie zrobił gry wybitnej tylko zwykłą jest już męczące. FB to strzelanka o pewnym stopniu trudności jednym się podoba bardziej innym mniej (che che a większość marudzi ale i tak gra), poza tym przecież o IIWŚ nie ma nic co pobiłoby Ola na głowę (mam nadzieję że w końcu powstanie coś następnej generacji)..
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 03, 2006, 12:53:01 »
Ja mile wspominam dynamiczna kampanie z EF2000 i F22TAW.
Tam naprawdę się dużo działo ,stacje radarowe ,bazy ,porty wszystko to miało wpływ na przebieg kampani.
A takie zachowanie  AI kiedy startuje z lotniska bo w sektorze x pojawił się bandyta powinny być standartem  !

Osobiście twierdze że DCG to żadna dynamiczna kampania lecz losowy wybór misji .

Ale może to dziwnie i tylko ten problem występuje u mnie mianowicie:
Wybieram ta niby dynamiczna kampanie dla Seafire'a mapa z Okinawą.
I cóż stwierdzam każda misja jaka została wygenerowana to "CAS" lot  nad Okinawę i ladowanie na przerośnietej łódce. No i kampania staje sie nudna juz po 5 misji :)

A co do tego snajperskiego oka AI .Wyjaśnie to w prosty sposób.
Jeśli jest okazja do oddania przez komputer pewnego strzalu to jest on zawsze celny, oczywiście w przypadku braku reakcji gracza.
Inaczej sie ma to trochę do artylerii oraz dla strzelców pokładowych.Tam jest pewien określony algorytm. Zbliży sie wróg X na odległość 200m prawdopodobieństwo Head Shoota 70 % ,Odległość  100m = 88% itd...
Oczywiście to tylko moje założenie . Ale jak to mawiał Fox Molder "prawda jest gdzieś tam"  i tylko nasze Słoneczko to wie  :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 03, 2006, 13:27:29 »
Trzymać się tematu Panowie! Kolejny post o tym co gdzie było lepiej/gorzej poleci do kosza.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Sejmitar

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 03, 2006, 20:05:57 »
Ja właśnie przed chwilą skończyłem tę kampanię i musze powiedzieć,że to jedna z najlepszych w jakie grałem.Posiada doskonały klimat,wiele obiektów statycznych jak i dynamicznych,które dodatnio wpływają na realizm,ale zauważyłem jeden BARDZO rażący błąd autora.Mam na myśli szyki stosowane przez myśliwce RAFu,przecież w tamtym okresie całe brytyjskie lotnictwo latało w trójkowym szyku V (z wyjątkiem kilku dywizjonów np 74 dowodzonego przez Malana,ale to szczegół),tymczasem w kampanii notorycznie widuję szyk finger four,który został wprowadzony  w RAFie dopiero rok później. Być może nieco przesadzam,ale według mnie to psuje trochę atmosferę,bo bardzo niedoskonały szyk V jaki wtedy stosowano,był moim zdaniem ikoną taktyki Royal Air Force podczas bitwy o Anglię i powinno się to poruszyć.

« Odpowiedź #26 dnia: Marca 03, 2006, 23:28:38 »
Witam. To ja poproszę o podpowiedź jak przejśc misję 6, tą w której na fabrykę samolotów leci kilkadziesiąt stkkasów?
Podchodziłem do tej misji 6x i zawsze jakiś się przedarł. Najwięcej zestrzeliłem 8 sztuk ale i tak 3 doleciały i misja nie została zaliczona ;/

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 04, 2006, 00:59:31 »
include "defs.pd"

//orders
{_orders;

fw = ot_setmod, dummy, mod_fire, modfire_fireatwill;
ta = ot_setmod, dummy, mod_trace, modtrace_awlays;
br = ot_setmod, dummy, mod_trace, modtrace_byroad;
goto_0 = ot_goto, active, 0;
defeat = ot_addtrigger, defeat, trigger_dead, ts_passive, ts_defeat, i_t72:t72;
line = ot_setmod, dummy, mod_formation, modfor_line;
column = ot_setmod, dummy, mod_formation, modfor_column;
defence = ot_defence, dummy, 200.0, 10;
pt_alpha = ot_movemod, dummy, -767.54, 0.0, 298.13, 100.0, speed1;
tr_retreat1 = ot_addtrigger, tr_retreat1, trigger_sideinplace, ts_passive, ts_active, -787.52, 0.0, 390.89, 450.0, side_enemy;
wait_retreat1 = ot_wait, tr_retreat1;
pick_beta = ot_pickup, dummy, i_aicommander:aicom_b_beta, i_aicommander:aicom_b_beta;
drop_beta = ot_drop, dummy, i_aicommander:aicom_b_beta;
pt_beta = ot_movemod, dummy, -744.85, 0.0, -68.43, 20.0, speed1;
pt_delta = ot_movemod, dummy, -524.14, 0.0, -229.22, 200.0, speed1;
pick_delta = ot_pickup, dummy, i_aicommander:aicom_d_delta, i_aicommander:aicom_d_delta;
drop_delta = ot_drop, dummy, i_aicommander:aicom_d_delta;
pt_zeta = ot_movemod, dummy, 272.44, 0.0, 363.44, 10.0, speed3;
pt_theta = ot_movemod, dummy, 359.69, 0.0, 55.12, 150.0, speed2;
tr_defeat = ot_addtrigger, tr_defeat, trigger_major, ts_passive, ts_defeat, side_enemy, side_allied, -902.85, 0.0, -865.65, 500.0, 1.2;
pt_oil1 = ot_movemod, dummy, -966.45, 0.0, -521.61, 100.0, speed3;
tr_attack = ot_addtrigger, tr_attack, trigger_sideinplace, ts_passive, ts_active, 403.77, 0.0, -589.23, 1000.0, side_enemy;
wait_attack = ot_wait, tr_attack;
pick_gamma = ot_pickup, dummy, i_aicommander:aicom_c_gamma, i_aicommander:aicom_c_gamma;
drop_gamma = ot_drop, dummy, i_aicommander:aicom_c_gamma;
mo0 = ot_addmo, tr_enemy_retreat, Repel three enemy attacks, 0xffff0000;
art_fire = ot_specweapon, active, spweap_mortar_fire, -803.06, 0.0, -715.60, 200.0, dummy, 300, 100, dummy;
art_fire2 = ot_specweapon, active, spweap_howitizer_fire, -728.88, 0.0, 195.69, 200.0, dummy, 300, 30, dummy;
pt_bridge = ot_movemod, dummy, -776.94, 0.0, 240.33, 50.0, speed1;
nf = ot_setmod, dummy, mod_fire, modfire_nofire;
tr_enemy_retreat = ot_addtrigger, tr_enemy_retreat, trigger_retreat, ts_passive, ts_win, 0.3, side_enemy, 1690.39, 0.0, -467.61, 500.0;
tr_allied_retreat = ot_addtrigger, tr_allied_retreat, trigger_retreat, ts_passive, ts_active, 0.1, side_allied, -992.50, 0.0, -1808.04, 500.0;
start_dig = ot_dig, dummy, i_btm:btm_dd_0, work_dig;
stop_dig = ot_dig, dummy, i_btm:btm_dd_0, work_stop;
pt_dig1 = ot_movemod, dummy, -579.21, 0.0, -231.79, 10.0, 2;
pt_dig2 = ot_movemod, dummy, -542.42, 0.0, -275.46, 10.0, 2;
pt_dig3 = ot_movemod, dummy, -482.16, 0.0, -243.92, 10.0, 2;
pt_dig4 = ot_movemod, dummy, -455.74, 0.0, -293.80, 10.0, 2;
sd = ot_search_destroy, dummy, -628.00, 0.0, -845.92, 150.0, speed1;
tr_score1 = ot_addtrigger, tr_score1, trigger_score_group, ts_passive, ts_active, i_aicommander:aicom_dd_dig, -1, 2;
tr_final_defeat = ot_addtrigger, tr_final_defeat, trigger_final_pt, ts_passive, ts_defeat, -856.22, 0.0, -860.88, 200.0;
pt_low_move = ot_movemod, dummy, -430.29, 0.0, -923.66, 200.0, speed3;
level15_01.wav = ot_sound, active, level15_01.wav;
bypass = ot_setmod, dummy, mod_trace, modtrace_bypass;
maneur = ot_setmod, dummy, mod_move, modmove_maneur;
hide = ot_setmod, dummy, mod_move, modmove_hide;
tra = ot_setmod, dummy, mod_trace, modtrace_always;
forn = ot_setmod, dummy, mod_formation, modfor_none;
pt_x = ot_movemod, dummy, 824.49, 0.0, -1184.00, 100.0, speed3;
tr_var = ot_addtrigger, tr_var, trigger_random, ts_passive, ts_active, 0.4;
tr_var1 = ot_addtrigger, tr_var1, trigger_random, ts_passive, ts_active, 0.7;
goto_label0 = ot_goto, tr_var, label0;
goto_label1 = ot_goto, tr_var1, label1;
label0 = ot_label, dummy, label0;
label1 = ot_label, dummy, label1;
pt_var1 = ot_movemod, dummy, -449.45, 0.0, 558.22, 200.0, speed2;
}

//AI scripts
{i_aicommander:aicom_b_beta;
fw;
defence;
wait_retreat1;
pick_beta;
pt_bridge;
br;
pt_beta;
pt_delta;
drop_beta;
fw;
defence;
}

{i_aicommander:aicom_c_gamma;
fw;
line;
pt_alpha;
defence;
wait_attack;
pick_gamma;
forn;
pt_bridge;
br;
pt_beta;
drop_gamma;
bypass;
line;
pt_oil1;
sd;
}

{i_aicommander:aicom_d_delta;
fw;
pick_delta;
goto_label1;
br;
wait_retreat1;
pt_zeta;
pt_theta;
drop_delta;
bypass;
line;
pt_delta;
pt_oil1;
sd;
label1;
tra;
hide;
pt_var1;
bypass;
br;
pt_delta;
drop_delta;
line;
bypass;
pt_oil1;
sd;
}

{i_aicommander:aicom_e_epsilon;
fw;
forn;
tra;
hide;
goto_label0;
pt_x;
pt_low_move;
bypass;
pt_oil1;
sd;
label0;
pt_theta;
bypass;
line;
pt_delta;
pt_oil1;
sd;
}

{i_aicommander:script;
tr_enemy_retreat;
tr_allied_retreat;
tr_retreat1;
tr_attack;
tr_defeat;
tr_score1;
tr_final_defeat;
tr_var;
tr_var1;
mo0;
wait_retreat1;
level15_01.wav;
art_fire2;
wait_attack;
art_fire;
}

{i_aicommander:aicom_t_eta;
fw;
}

{i_aicommander:aicom_dd_dig;
start_dig;
pt_dig1;
pt_dig2;
pt_dig3;
pt_dig4;
stop_dig;
pt_oil1;
}

{i_aicommander:aicom_z_zeta;
fw;
}

//variables
{_vars;
#inc vars.pd
}

Prosze oto PROGRAM działania AI w jednej z misji w T-72 balkans in fire.

AI posiada tam własny jezyk programowania zawierający około 30 akcji triggerowych i 100 modyfikatorów.

W t-72 nie jest problemem zrobienie choinki która szczeka na czołgi nieprzyjaciela a własnym żołnierzom spiewa ballady Cohena. Dlatego też w mojej opinii T-72 to nowa jakość w dziedzinie symulatorów na PC. Nowa , gdyż blizej mu do prawdziwego symulatora niż gry.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2006, 09:10:56 wysłana przez Schmeisser »

damos

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 04, 2006, 01:42:13 »
BOB jest ok, jeśli się komuś podoba. Nie jest łatwym zadaniem znalezienie balansu między trudnością a "grywalnością".  Trudno trafić w gusta wszystkich. Dla jednego mod jest zbyt łatwy i mało realny a dla 300 innych zbyt trudny i nikt z nich nie zauważył by różnicy gdyby zamiast na spicie bronił londynu w Jaku 1M :)

AI posiada tam włąsny jezyk programowania zawierający około 30 akcji triggeropwych i 100 modyfikatorów.
(...) Dlatego też w mojej opinii T-72 to nowa jakość w dziedzinie symulatorów na PC. Nowa , gdyż blizej mu do prawdaziwego symulatora niż gry.
:)) Własny język programowania AI to miał już Quake I (dla młodych - epoka późnego triasu i wczesnej jury ;) ) i kto wie, co jeszcze wcześniej :) Sztuką jest zrobienie maksymalnie prymitywnego algorytmu, który będzie robił gracza "w jajo" tworząc skuteczne zachowania AI. Nową jakość zobaczymy wtedy, kiedy AI zacznie uczyć się na własnych błędach i bazować na sieciach neuronowych :)

P.S. (modi - nie bij !!)
No i zainteresowałeś mnie tymi pancernikami :) Chyba poszukam jakiegoś dema...

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 04, 2006, 09:16:16 »
Swoją drogą ciekawi mnie ile lat jeszcze upłynie do chwili w której grafiki nie będzie się dało zrobić lepszej i basrdziej realistycznej. Wtedy pacjenci by narzekali że całość jest nierealistyczna bo grafa za dobra :D
Jedno jest pewne - gdy to nastąpi , wówczas  producenci zaczną rozwijać AI oraz odwzorowanie fizyki.

Bo gdy się tak głębiej zastanowić to obecnie AI w każdego typu grze jest beznadziejnie prymitywne. Jest niebezpieczne w dużej ilości i bazuje raczej na przewagach wrodzonych niż na zaskoczeniu czy precyzji.