No tak, ale w przypadku T-38 to nowe samoloty w grę chyba nie wchodzą, o ile mi wiadomo? Fakt, osiągi i podobieństwo do F-16 są jak najbardziej wskazane. Tyle żeby nie było tak, że za 5 lat znowu czegoś nowego trzeba będzie szukać... Ale jestem świadomy, że z drugiej strony na nowości nas nie stać więc generalnie cała sytuacja jest niejako patowa....
Prawada jest taka, że Naród powinien zacisnąć pośladki i kupić chłopakom nowe samoloty szkoleniowe...

I tak od tego nie uciekniemy. Kupowanie już wyeksploatowanych też nie odwlecze problemu wydatków na dłuższą metę....
A jeszcze odnośnie T-38... Czy w grę wchodzi też zaawansowany system szkolenia lotniczego (symulatory naziemnie itp...?) Bo z tego co mi wiadomo system L-159 jest dobrze rozwinięty pod tym względem.
Tylko nie G... mówisz przecież o polskim samolocie. W czasach swojej świetności był to całkiem przyzwoity samolot i wyszkolono na nim wielu pilotów.
Jak na samolot można mówić g...
Na samochód, motor czy inne dziwadło tak ale nie na samolot.
Chłopie..... cenie Cię za Twój niezmierny patriotyzm, ale argumentacja "nie mów tak bo to polski produkt" jest cokolwiek zabawna. Sam napisałeś "w swoich czasach".... I o to się rozchodzi. Syrenka kieś kiedyś niezłą bryką była. Ale chyba nie powiesz, że to dziś nadal extra samochód, bo polski przeca... Trochę więcej krytycyzmu. W tym kraju trzeba zacząć nazywać rzeczy po imieniu bo inaczej będziemy trwali w tym średniowieczu jeszcze kilka lat. Tak więc, z całym szacunkiem, na dzień dzisiejszy Iskra, jako samolot szkolenia przyszłych pilotów F-16 to absurd.