A ja kupiłem sobie Wieśka 2 zamiast Skyma. Przekonały mnie do tego 3 argumenty:
- Wiesiek 2 nie był pisany pod konsole dzięki czemu - jak mniemam - twórcy mogli go bardziej rozbudować i dać konkretną grafikę,
- Obecnie Wieśka 2 (jakieś tam wydanie deluxe) można zanabyć odczuwalnie taniej niż Skima.
- Wiesiek 2 ma wersję 2.0, która pewnie poprawiła znaczne babole po pierwszym wypuście, tak więc produkt raczej jest dojrzały.
Tak więc listonosz przyniósł pakunek, a oto moje wrażenia. Gra jest wydana na bardzo wysokim edytorskim poziomie. O ile mam gdzieś jakieś monety i figurki z papieru czy mapy, które przy okazji dostałem, to z przyjemnością i zaskoczeniem chwalę CD Projekt za profesjonalne wydanie gry. Grę, a w zasadzie instrukcję, poradnik, płytki etc. trzyma się, ogląda i instaluje z prawdziwą przyjemnością.
Podobnie nie miałem żadnych problemów z instalację, po której natychmiast zostały pobrane stosowne update`y (wersja 2.0).
A teraz garść wrażeń z godziny grania. Grafika jest ustawiona na Ultra, oprócz jakiś ubertekstur, których efekt zmniejszenia fpsów góruje nad jakimkolwiek zyskiem graficznym w grze. Ustawienie wszystkiego praktycznie na maksa daje przepiękną grafikę i 40-60 fpsów na moich gratach, czyli pełen komfort rozgrywki. Po Samouczku, rozpocząłem nową grę i powoli rozwija się narracja przeplatana małymi zadaniami. Ogólnie - a nie jestem doświadczony w takich grach - na normalnym poziomie trudności gra się przyjemnie, ale nie za łatwo, czyli satysfakcjonująco jak dla mnie.
Wiesiek 2 zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Skyma sobie kupię jak dziada obłupię, bądź jak stanieje.
Tako rzecze,
Zaratustra