Autor Wątek: Kto lubi komputerowe RPG?  (Przeczytany 107643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Kto lubi komputerowe RPG?
« Odpowiedź #135 dnia: Października 05, 2011, 23:55:32 »
Taki hack&slash widzę, ale zaraz zaraz właśnie, jeszcze Diablo III będzie jakoś w lutym 2012.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

_michal

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Października 06, 2011, 09:06:31 »
Hack and slash to jednak duże uproszczenie jeśli mówimy o Dark Souls ;)

_michal

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: Października 07, 2011, 19:54:57 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #138 dnia: Października 07, 2011, 19:56:49 »
Recenzja Dark Souls:

http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=7805
Tu też: http://www.gram.pl/news_8AfiJ,m6_Wideowrazenia_z_Dark_Souls.html ale po obejrzeniu jakoś do mnie nie przemawia ten tytuł "fabuła to rzecz drugoplanowa".
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

_michal

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Października 07, 2011, 20:51:34 »
Bo jest drugoplanowa. Nie znajdziesz tutaj pogaduszek z Mass Effect, czy Dragon Age, ale świat jest przedstawiony rewelacyjnie. Gra jest nieco surrealistyczna i to klimat jest tu najważniejszy, a nie pogaduchy i historie :)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Października 13, 2011, 02:21:08 »
Mnie RPG przestały jarać jakoś po Kotorze 2. W dawnych czasach sporo pogrywałem w papierkowe RPG i jeśli idzie o gry komputerowe, to jedynie Torment był w stanie oddać klimat porządnej narracji, później już były mniej lub bardziej udane hack'n'slashe z fabyła (co nie znaczy, że nie lubię pomachać mieczykiem).

Tak czy siak, zapodam ciekawostkę, że White Wolf ma zamiar wydać MMO w świecie Wampira Maskarady (albo Requiem) i ma ono być nastawione na prawdziwe role playing. Ciężko mi to sobie wyobrazić, chociaż Ultima miała swoje klimatyczne shardy (z kumplami z roku graliśmy żebraków hehe), więc może mała rewolucja w świecie grindu?

_michal

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Listopada 07, 2011, 23:10:23 »

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Listopada 18, 2011, 21:30:56 »
A ja kupiłem sobie Wieśka 2 zamiast Skyma. Przekonały mnie do tego 3 argumenty:

- Wiesiek 2 nie był pisany pod konsole dzięki czemu - jak mniemam - twórcy mogli go bardziej rozbudować i dać konkretną grafikę,
- Obecnie Wieśka 2 (jakieś tam wydanie deluxe) można zanabyć odczuwalnie taniej niż Skima.
- Wiesiek 2 ma wersję 2.0, która pewnie poprawiła znaczne babole po pierwszym wypuście, tak więc produkt raczej jest dojrzały.

Tak więc listonosz przyniósł pakunek, a oto moje wrażenia. Gra jest wydana na bardzo wysokim edytorskim poziomie. O ile mam gdzieś jakieś monety i figurki z papieru czy mapy, które przy okazji dostałem, to z przyjemnością i zaskoczeniem chwalę CD Projekt za profesjonalne wydanie gry. Grę, a w zasadzie instrukcję, poradnik, płytki etc. trzyma się, ogląda i instaluje z prawdziwą przyjemnością.
Podobnie nie miałem żadnych problemów z instalację, po której natychmiast zostały pobrane stosowne update`y (wersja 2.0).
A teraz garść wrażeń z godziny grania. Grafika jest ustawiona na Ultra, oprócz jakiś ubertekstur, których efekt zmniejszenia fpsów góruje nad jakimkolwiek zyskiem graficznym w grze. Ustawienie wszystkiego praktycznie na maksa daje przepiękną grafikę i 40-60 fpsów na moich gratach, czyli pełen komfort rozgrywki. Po Samouczku, rozpocząłem nową grę i powoli rozwija się narracja przeplatana małymi zadaniami. Ogólnie - a nie jestem doświadczony w takich grach - na normalnym poziomie trudności gra się przyjemnie, ale nie za łatwo, czyli satysfakcjonująco jak dla mnie.

Wiesiek 2 zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Skyma sobie kupię jak dziada obłupię, bądź jak stanieje.

Tako rzecze,
Zaratustra

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Listopada 19, 2011, 00:47:37 »
Ja się z Wieśkiem wstrzymuję, aż znajdę siłę i moralną energię by przejść pierwszego (niestety utknąłem w nudnym momencie na początku). Poza tym, czekam na wersje super hiper epic edition, co to chyba ma wyjść jak zrobią konsolową.

Inna sprawa, że nie mam czasu po prostu. Gdzieś tam leży jakaś krymska kampania w Iłku - dziś nieco polatałem i padłem ofiarą friendly fire - kocham to AI; wciąż ogarniam DCSy (mam oba tytuły już od dawna, ale poza włączeniem silników i pruciem z działka, to chyba nic nie umiem, musiałbym chyba urlop wziąć, żeby zacząć misje latać). Przy pełnym etacie i namiastce życia osobistego, to nie wiem, kiedy ja te gierki poprzechodzę.

Jeśli idzie o rumaka w Skyrimjobie, to wiem, że się teleportuje w nowe miejsce razem z bohaterem, ale ostatnio przestał, więc podejrzewam, że coś go zjadło, pewnie te podłe smoki, nie dość, że jadą na uproszczonym FM, to jeszcze sabotują działania pogromcy jedząc koninę.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: Listopada 23, 2011, 23:40:37 »
Przy okazji - do Morrowinda wyszła wersja 0.9 programu MGE XE (wersja rozwojowa MGE, czyli programu poszerzającego możliwości graficzne MW) napisana przez autora znanego Code Patcha. Program ten dodaje... dynamiczne cienie otoczenia! :) Wszystko sprawdzone i działa, cienie wyglądają pięknie i nie czuć jakiegoś wyraźnego spowolnienia gry. Mając to i Skyrima, nie sądzę żebym musiał wracać do Obliviona.

LINK

« Odpowiedź #145 dnia: Listopada 26, 2011, 23:24:35 »
Panowie sorki, że wcinam się Wam w dyskusję, ale skoro temat o RPG to...
Śnięty Nikałaj dostał zamówienie na "Two Worlds II" obejrzał pudełko i zobaczył ikonki: przemoc, wulgaryzmy hazard. Ktoś grał? Własne odczucia, opinie? Przejrzałem kilka recenzji u googla, ale o tej stronie gry akurat nic nie było. Odpowiedzi mogą być na pw (jeśli by tu miały robić bałagan), Z góry dzięki.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #146 dnia: Listopada 27, 2011, 09:13:18 »
Przecież wystarczy porównać wiek dziecka z tym co podaje PEGI lub ESRB. W tym przypadku to odpowiednio: 16+ lub M czyli 17+.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Listopada 27, 2011, 09:39:38 »
Wydaje mi się, że akbar dokonał już tego porównania. Myślę, że chciał sensownych, subiektywnych opinii użytkowników tego forum (którzy przecież i tak są spaczeni  :003:). Dodam tylko, że CloD ma PEGI16 - jak bardzo jest to sensowne wokół naporu bezsensownej przemocy i erotyki ze wszystkich stron każdego dnia, pozostawię bez komentarza.

« Odpowiedź #148 dnia: Listopada 27, 2011, 09:56:36 »
To się akurat zgadza, bo biorąc pod uwagę "jakość" CloD, może on doprowadzić do nieodwracalnych zmian w psychice dziecka. ;)

Ale zgoda, sorry za oczywistą oczywistość. Niemniej, poza ekstremalnymi przypadkami klasyfikacja przez te organizacje ma jakieś uzasadnienie.

« Odpowiedź #149 dnia: Listopada 28, 2011, 10:25:13 »
Odnośnie Two Worlds II - mnie gra bardzo się spodobała, jest kilka braków, historia może nie jest najbardziej porywająca ale jest kilka fajnych rozwiązań. Co do przemocy i hazardu, faktycznie są jakieś minigierki (kości i jakieś tam inne rzeczy), krwi to z tego co pamiętam to za dużo tam nie ma a przemoc wiadomo, jak kogoś siekamy mieczem to trudno się nie zgodzić... Świat też jest całkiem spory, chociaż miejscami nieco pustawy, to lokacje są nawet niezłe i zróżnicowane. Mnie jednak głównie spodobał się system magii, różnorodność uzbrojenia i system walki z różnymi "trikami". Niektóre zadania też ciekawe. Od strony audio-wizualnej również OK. Z Two Worlds II rzecz ma się podobnie jak z Oblivionem - gdy "pogodzimy" się z niektórymi rzeczami to gra jest naprawdę dobra. Ja sam planuje zagrać w najbliższym czasie w dodatek.