Autor Wątek: Kto lubi komputerowe RPG?  (Przeczytany 121480 razy)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: Kto lubi komputerowe RPG?
« Odpowiedź #195 dnia: Marca 15, 2012, 23:16:34 »
Grafika będzie 2D. Nieco więcej informacji można znaleźć na Twitterze Trenta Ostera m.in. gra bazuje na zasadach D&D drugiej edycji, format zapisów pozostaje ten sam, vioce acting tylko w niektórych miejscach.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #196 dnia: Marca 16, 2012, 23:57:45 »
Proszę bardzo. Baldur w wersji turbo, w salonach już latem. :021:

Wy Mekki to ostatni lubicie ludziom tłumaczyć różne rzeczy ;). Hitem dla mnie jest pokazywanie na Wykopie jak wygląda kibelek w Su-34   :banan .
That's Vietnam music... can't we get our own music?

_michal

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: Marca 22, 2012, 22:52:14 »
Baldurs wyjdzie też na gejpada.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #198 dnia: Marca 22, 2012, 23:28:22 »
O to ciekawe, będzie można czuwać nad czasem rozgrywki pojemnością baterii :D.

A co powiecie o Risen 2? Risen to typowy RPG? Temat w sumie mocno pomijany, bo jakoś granie piratem to już nie pamiętam nawet kiedy było na rynku, a ja to chyba grałem ostatnio w Monkey Island :D.
http://muve.pl/pc/role-playing-rpg/risen-2-mroczne-wody-dlc-wyspa-skarbow-pc-pl-darmowa-wysylka-kurierska/4275

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #199 dnia: Marca 23, 2012, 06:53:36 »

...
Łoj tam. Na Andku już możesz sobie zainstalować. :)
http://www.youtube.com/watch?v=HksnoECxLsk

I to nie tylko Baldura, możesz odpalić wszystkie gry z silnika Infinity.

Risen to nie jest typowy RPG. To jest taki Gothic.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #200 dnia: Marca 30, 2012, 16:18:52 »
Arcanum za 3$: http://www.gog.com/en/gamecard/arcanum_of_steamworks_and_magick_obscura Dla mnie gra bije klimatem wszystkie Baldury i Fallouty. A nawet jeśli nie klimatem, to oryginalnością.

Można też robić preorder na Legends of Grimrock, czyli nowa gra w starym stylu (ale nie remake)
http://www.gog.com/en/gamecard/legend_of_grimrock

Natomiast co do pojawiających się ostatnio pomysłów na remake'i, mam mieszane uczucia. Te gry się już zestarzały, zarówno jeśli chodzi o mechanikę rozgrywki, interfejs jak i niektóre pomysły na fabułę. Cóż, zobaczymy co autorzy dodadzą nowego tym razem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #201 dnia: Marca 30, 2012, 16:44:30 »
Arcanum mam na dysku, ściągnąłem z GOGa za CDPuntky za rejestrację gier. Czeka, czeka i jakoś nie mogę się za tą grę zabrać.

« Odpowiedź #202 dnia: Marca 30, 2012, 19:09:25 »
Risen 2! Czekam z niecierpliwością, jedynka była świetna, przechodziłem z trzy razy chyba. Risen 2 jest dla mnie ostatnią "gothicowską" nadzieją bo Gothic 4 był wyjątkowo żenujący... Ciekawi mnie jak zrobią w nowym Risenie walkę bronią palną, ma być też nowy system rozwoju postaci i większy świat. Generalnie Risen to taki Gothic - nawiązujący (na szczęście!) bardziej do drugiej części jeśli chodzi o pewne mechanizmy.

Może nie będzie to Skyrim z takimi możliwościami i ogromnym światem, ale liczę że ludziki z Piranha Bytes staną na wysokości zadania i nie spieprzą sprawy.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #203 dnia: Kwietnia 05, 2012, 20:47:00 »
Na GOGu jeszcze przez 2 dni można za darmo przypisać sobie do konta Fallouta "jedynkę".

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #204 dnia: Kwietnia 05, 2012, 20:57:58 »
Na GOGu jeszcze przez 2 dni można za darmo przypisać sobie do konta Fallouta "jedynkę".

Dzięki. Właśnie sobie przypisałem :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: Kwietnia 05, 2012, 21:05:14 »
Dodatkowo, 17 kwietnia, czyli w dniu premiery Wieśka 2 na X360 i aktualizacji dla PC, wszyscy nabywcy oryginału, nieważne czy Steam czy pudełko, będą mogli z GOGa ściągnąć kopię zapasową gry. http://www.gog.com/en/page/witcherbackup

_michal

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Kwietnia 07, 2012, 14:42:56 »
No dziewczyny. W sierpniu wychodzi na PC najlepszy Action-RPG ostatnich lat. I nie chodzi o Diabolo Trzy, tylko o Dark Souls.

« Odpowiedź #207 dnia: Kwietnia 10, 2012, 09:53:21 »
Hell yeah!!! Jak ja na to czekałem.

To jedyna seria, dla której byłem skłonny kupić czarne pudło. Bywały chwile, że, o, tyle brakowało żebym przeszedł na ciemną stronę.
Wkurza mnie tylko ten sierpień, myślałem, że się szybciej wyrobią. No nic, tyle się czekało, wytrzyma się jeszcze chwilę dłużej.

Praise the Sun!

PS. Michał, pokusisz się, tak w skrócie, o kilka dobrych rad, co by tyłek nie bolał za bardzo, po zderzeniu z tym tytułem?

_michal

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: Kwietnia 10, 2012, 10:31:39 »
Nie ma co się oszukiwać. Tyłek będzie boleć. Najważniejsze to 'Prepare to Die' (often). :D W tej grze ginie się bardzo często, ale jest to śmierć 'sprawiedliwa'. Owszem, frustrująca i to bardzo, ale nigdy nie czujesz, że gra Cię oszukuje. Po każdej śmierci wiadomo co się zrobiło źle i dlaczego się przegrało. Do tego gdy w końcu pokonasz bossa, nauczysz się walczyć z trudniejszymi przeciwnikami satysfakcja jest taka jak w 1994. Tyle, że w Dark Souls tak jest przed każdym większym przeciwnikiem, nie tylko przed bossami: :D

System walki jest tak pomyślany, że gracza na wyższym poziomie może rozwalić byle jaki przeciwnik jeśli nie będziesz uważać. No i bardzo ważny jest timing. Przeciwnicy atakują na swoje sposoby, trzeba wyczuć ich atak i parować, dobrze nauczyć się zachodzić ich od tyłu i uderzyć mocnym ciosem w plecy.

Nie to jest jednak najfajniejsze, w grze jest ponury, niemal postapokaliptyczny klimat. Nie ma tam historii wyłożonej na talerzu, nie ma za dużo pogaduszek, lore gry jest graczowi podawane w bardzo oszczędny sposób, ale przez to gra pozostawia dużo dla wyobraźni, co jest samo w sobie rewelacyjną odskocznią od trendu w takich grach. Warto pamiętać, że nie każdy spotkany koleś to wróg. NPCów można zabić, co ma konsekwencje. Jeszcze gorzej jak zaatakujesz sprzedawcę, nawet jeśli go nie zabijesz, to się obrazi i już nic od niego nie kupisz :D Odzyskanie zaufania nie jest proste. :)

Jeśli nie przeszkadzają Ci spojlery to ten kanał jest wart obejrzenia:

http://www.youtube.com/user/EpicNameBro/

Sam też kupię pecetową wersję, pomimo posiadania wersji na konsolę. Niestety w niższych lokacjach, zwłaszcza w Blight Town na konsoli gra potrafi chrupać, mocno. Mam nadzieję, że sterowanie klawiaturą i myszą będzie wygodne. No i wolę grać na pececie. :) Warto też pamiętać, że to nie jest gra RPG pokroju Skyrim, Dragon Age czy innego Mass Effect. To jest gra akcji i tego nie ukrywa, ale jest to cholernie dobra gra akcji.

Praise the sun!

_michal

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Kwietnia 11, 2012, 21:36:56 »