Autor Wątek: Kto lubi komputerowe RPG?  (Przeczytany 107656 razy)

Odp: Kto lubi komputerowe RPG?
« Odpowiedź #225 dnia: Maja 22, 2012, 20:15:33 »
Wiedźmin 2  :011:
Krasnoludy są, elfy są. drużyn będzie kilka różnych, bo i tak wyjdziesz na łajdaka  :001: .
Ale to trzeba lubić Wiedźmina.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #226 dnia: Maja 22, 2012, 20:22:50 »
     + brak krasnoludów - jestem wielkim fanem tych gburowatych, brodatych jegomości, może i niewysokich ale w zamian prawie tak samo szerokich jak i wysokich :D.  Za to pedalskich elfów jest kilka rodzajów  :005:. Wiem że są mody ale to jak plaster na urwaną nogę. Minus jak stąd...do powiedzmy Moskwy.

Krasnoludy (czy raczej Dwemerowie) z TES nigdy nie byli niscy, można się o tym przekonać patrząc na ich duchy w Morrowindzie. Wszyscy Dwemerowie zniknęli nagle podczas Bitwy o Czerwoną Górę, w czasie Wojny Pierwszej Rady, ~1E 700, czyli jakieś 3500 lat przed akcją Morrowinda :)

Są też mody znacznie poprawiające grafikę LINK czyli efekty w stylu dużego zasięgu widzenia, animowanej wody z odbiciami, SSAO, HDR, promienie słoneczne, nawet cienie budynków czy drzew, nie liczę tu już masy nowych/poprawionych modeli i tekstur. :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #227 dnia: Maja 22, 2012, 20:24:13 »
Hmm, to będzie ciężko bo takich drużynowych RPG'ów wcale nie ma ostatnio za dużo.

To co Cię nudziło w Morrowindzie właściwie zniknęło już w następnej grze w serii. Zarówno w Oblivionie (oprócz Shivering Isles) jak i w Skyrim masz świat który jest tak bliski klasycznego fantasy typu magia i miecz jak tylko się da. W dodatku widać mocne wpływy ekranizacjami Tolkiena jeśli chodzi o stronę wizualną. W obu grach jest fast travel quest markery, więc jak chcesz, to idziesz prosto do questu i tyle. Oblivion już się zestarzał, ale sądzę że Skyrima jednak warto spróbować. Faktem jest, że nie ma w tej serii żyjących krasnoludów (poza jednym w Morrowind ;) ), ale już taki jest ten świat. Drużyny nie masz, ale możesz mieć towarzysza który za tobą biega i nosi ekwipunek.

DA2 - wielu rozczarowało, ale nie było według mnie złą grą, tylko niestety pod każdym prawie względem okrojoną względem poprzednika. W porównaniu z Wiedźminem biedne strasznie, ale jak do niego usiadłem, to przeszedłem jednym ciągiem. Teraz na Originie jest promocja, za 27 PLN nawet jak się nie będzie podobać, to nie utopisz za wiele. Krasnoluda możesz mieć w drużynie, ale bez brody ;)
Rozumiem, że dodatki i DLC do pierwszego Dragon Age przeszedłeś?

Jest jeszcze Neverwinter Nights 2, czyli takie trochę starsze Dragon Age. W każdym razie grze tej bliżej do Dragon Age niż do pierwszego Neverwintera.

Cyberpunk nie, a może steampunk? Wiem, żem nudny, ale dla mnie Arcanum to RPG przez duże eR Pe Gie. W sumie chyba najbardziej wciągająca gra z tego gatunku w jaką grałem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #228 dnia: Maja 22, 2012, 20:56:38 »
Acheron nie zauważyłem, żebyś wśród tych staroci wymienił Tormenta. Jak nie grałeś, to nie szukaj dalej. Staroć jak diabli, ale w niczym to nie przeszkadza. I jest drużyna. Ta gra to jest prawdziwa, źródłowa definicja takich wyświechtanych dzisiaj już zwrotów, jak "epicka" i "kultowa" :-)

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #229 dnia: Maja 22, 2012, 21:22:02 »
Legend of Grimrock ftw :D Oldschoolowa mechanika, wciągające zagadki logiczne, tajemnicza do samego końca fabuła, całkiem niezła oprawa audiowizualna. Zresztą tu krótki recko/let's play: http://www.youtube.com/watch?v=Dr6wdLhiP6M
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #230 dnia: Maja 22, 2012, 22:15:41 »
- po pierwsze świat - w grę wchodzi tylko i wyłącznie "pseudo-średniowiecze", czyli zbroje, miecze, łuki, kowale, tawerny, lasy, miasta itd. :). Żadnego cyperpunka, post-apo ani sci-fiction. Japońskie erpegi też odpadają.

-brak krasnoludów - jestem wielkim fanem tych gburowatych, brodatych jegomości, może i niewysokich ale w zamian prawie tak samo szerokich jak i wysokich .  Za to pedalskich elfów jest kilka rodzajów  . Wiem że są mody ale to jak plaster na urwaną nogę. Minus jak stąd...do powiedzmy Moskwy

Cyberpunk nie, a może steampunk? Wiem, żem nudny, ale dla mnie Arcanum to RPG przez duże eR Pe Gie. W sumie chyba najbardziej wciągająca gra z tego gatunku w jaką grałem.

Dodatkowym "plusem dodatnim" Arcanum jest możliwość stworzenia Krasnoluda. Krasnoluda machającego swoim wielkim toporem i wybijającego przeciwnikom z głowy te ich wszystkie śmieszne steampunkowe "pukawki" i magię :021:
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline SG4_Rush

• SG4
  • *
« Odpowiedź #231 dnia: Maja 22, 2012, 22:42:12 »
Słabo się w tych wszystkich nazewnictwach orientuję ale wspomnę, może nie o klasycznym RPG-u, ale o częściowo darmowym MMO "Lord of the Rings Online" - ma fabułę, akcję, miecze, zbroje, krasnoludy, ludzi itd. itp. - typowy Tolkienowski klimat. Ostatnio już nie gram ale to co mi się spodobało, a brakowało mi w DA, to możliwość biegania gdzie chcę i robienia co chcę - jednym słowem wolność. Poza tym typowo: wytwarzanie przedmiotów, żarcia, picia (browce i ziele fajkowe też można). Są nawet zespoły muzyczne. Co jakiś czas odbywają się festiwale z nagrodami. Dla przykładu Beer-Battle u krasnoludów ostatnio był.

Koszty: Od półtora roku LOTRO jest "darmowy" (Free to Play), tzn. do pewnego momentu, 32-35 lvl, spokojnie da się grać za kompletną darmochę (chyba ze dwa-trzy miechy tak grałem). Jak się spodoba, to żeby grać dalej bezstresowo niestety już trzeba troszkę zapłacić. Myślę że nawet około 180 zł (dodatek Rise of Isengard: legendary edition + 1 m-c abonamentu w celu odblokowania najważniejszch rzeczy) choć zdarzają się promocje do -50%. Potem płacenie można sobie odpuścić, przynajmniej ja tak zrobiłem, i spokojnie kontynuować grę do engame'u czyli Isengardu. No, troszeczkę dalej w stronę Rohanu (dodatek niedawno wyszedł). Sam Rohan dopiero gdzieś chyba w listopadzie ma być - od razu uprzedzam, ceny mogą się kształtować w granicach 60-100 zł, więc tanio nie ma.
Wspomnę tylko, że w trakcie gry za osiągnięcia dostaje się tzw. Turbine Points, za które również można odblokowywać dodatki ale trochę to żmudna robota - ja zdobywałem przy okazji.

W LOTRO można sobie spokojnie grać samemu robiąc questy z głównego wątku (tzw. Epic Quest) i większość pobocznych, no i grupowo oczywiście jak najbardziej - tyle że z ludźmi, choć w tzw. skirmishach (specjalne lokacje), można mieć pomocnika sterowanego częściowo przez komputer.

Graficznie jak na mój gust gra jest estetyczna, nawet dość szczegółowa, bez fajerwerków i oczo..bnych efektów, ferii barw znanych z WOWa.

Jest polska strona: http://lotronline.pl/news.php a na niej odnośnik do forum, faq i sporo opisów samej gry. Na YT można sobie pooglądać jak gra wygląda.

Instalacja prosta: Rejestruje się na http://www.lotro.com/, ściąga się klienta (7 GB), najlepiej z fileplanet, instalacja, klient automatycznie pobierze patche i już.
Jeżeli chce się z Polakami grać to serwer Snowburn - tam najwięcej i w miarę mało dzieciarni, choć zdarzyć się może.

W razie pytań to niestety dopiero po niedzieli będę online.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: Maja 22, 2012, 22:55:21 »
Acheron, jeśli chcesz oldschool to spróbuj to:

http://www.spiderwebsoftware.com/products.html

albo to:

http://basiliskgames.com/

Nie spełnią wszystkich Twoich oczekiwań, ale są całkiem niezłe.

Offline Acheron

• *
  • Ни шагу назад!
« Odpowiedź #233 dnia: Maja 23, 2012, 16:41:41 »
Dzięki za odpowiedzi :). Teraz po kolei:

Cytat: Zoom
Wiedźmin 2  :011:
Krasnoludy są, elfy są. drużyn będzie kilka różnych, bo i tak wyjdziesz na łajdaka  :001: .
Ale to trzeba lubić Wiedźmina.

Próbowałem Wiedźmina 1 ale mi nie podpasował (duży wpływ na to miała słaba optymalizacja). Poza tym książka też mi się bardzo średnio podobała.

Cytat: Minamir
Krasnoludy (czy raczej Dwemerowie) z TES nigdy nie byli niscy, można się o tym przekonać patrząc na ich duchy w Morrowindzie. Wszyscy Dwemerowie zniknęli nagle podczas Bitwy o Czerwoną Górę, w czasie Wojny Pierwszej Rady, ~1E 700, czyli jakieś 3500 lat przed akcją Morrowinda :)

Znam historię :). Ale tak naprawdę w Starych Zwojach nie było prawdziwych krasnoludów, przez co rozumiem niskich brodaczy o sylwetce kwadrata ;), gburowatych, zamkniętych w sobie, z zamiłowaniem do napitków, złota i pracy. Ale za to podoba mi się w Elder Scrollsach rasa Khajiitów - ciekawie pomyślana, poza tym bardzo lubię koty :).

Cytat: some1
To co Cię nudziło w Morrowindzie właściwie zniknęło już w następnej grze w serii. Zarówno w Oblivionie (oprócz Shivering Isles) jak i w Skyrim masz świat który jest tak bliski klasycznego fantasy typu magia i miecz jak tylko się da. W dodatku widać mocne wpływy ekranizacjami Tolkiena jeśli chodzi o stronę wizualną. W obu grach jest fast travel quest markery, więc jak chcesz, to idziesz prosto do questu i tyle. Oblivion już się zestarzał, ale sądzę że Skyrima jednak warto spróbować. Faktem jest, że nie ma w tej serii żyjących krasnoludów (poza jednym w Morrowind ;) ), ale już taki jest ten świat. Drużyny nie masz, ale możesz mieć towarzysza który za tobą biega i nosi ekwipunek.

Hmmm, jeśli wprowadzili opcję szybkiej podróży to chyba się zainteresuję. Ale jest jeszcze jedna rzecz która mnie irytowała w Morrowindzie - to że mimo widoku FPP za walkę odpowiadały rzuty kostką. Rozumiem taką mechanikę w rpg z widokiem z góry, ale przy pierwszosobowym mam prawo oczekiwać że to ja zadaję ciosy, a tu moje uderzenia mieczem czy toporem które powinny przepłatać wroga na pół nic mu nie robiły, jakby ten był duchem. Pamiętam taką akcję w dodatku Trójca: drogę blokował mi jakiś mały cieć. Za nic nie mogłem go pokonać. Okazało się że facet miał amulet który dawał 255 do szczęścia, przez co moje szanse na zadanie damage'u były minimalne. Rozumiem że mogłem wylosować brak obrażeń ale w takim wypadku mój cios powinien spowodować to że wróg się przewróci, zachwieje, albo np. broń mi wypadnie z ręki a nie wszystko przechodzi jak przez powietrze  :005:. Poprawili to w grach po Morrowindzie? Dla mnie ideałem jeśli chodzi o walkę bronią białą na kompie jest Mount & Blade.

A tak na marginesie: naprawili odzywki npc-ów w Skyrimie czy nadal mamy epidemię kontuzji dolnych kończyn (sławne już "Byłem awanturnikiem jak ty, ale oberwałem strzałą w kolano..." od co drugiego przechodnia na ulicy  :021:)? Takie małe pierdoły potrafią zniszczyć cały klimat.

DA2 - wielu rozczarowało, ale nie było według mnie złą grą, tylko niestety pod każdym prawie względem okrojoną względem poprzednika. W porównaniu z Wiedźminem biedne strasznie, ale jak do niego usiadłem, to przeszedłem jednym ciągiem. Teraz na Originie jest promocja, za 27 PLN nawet jak się nie będzie podobać, to nie utopisz za wiele. Krasnoluda możesz mieć w drużynie, ale bez brody ;)
Rozumiem, że dodatki i DLC do pierwszego Dragon Age przeszedłeś?

Jakoś te opinie mnie ciągle zniechęcają - a nie chcę zatrzeć świetnego wrażenia po DA1. W dodatki nie grałem z tego samego powodu - przeważają opinie że to typowe odcinanie kuponów nastawione na dojenie graczy, zważywszy na podobno mizerną zawartość tych addonów.

Jest jeszcze Neverwinter Nights 2, czyli takie trochę starsze Dragon Age. W każdym razie grze tej bliżej do Dragon Age niż do pierwszego Neverwintera.

Grałem ale nie podobało mi się - być może zaważyły tutaj uprzedzenia spowodowane NN1 ale próbowałem się przekonać do tej gry 3 czy 4 razy.

Swego czasu byłem bardzo napalony na Arcanum :). Połączenie pary, broni palnej, zbroi, oraz magii wydawało mi się bardzo ciekawe. Gdy w końcu dorwałem się do gry to przeszedłem ok. 1/4 i dałem sobie spokój. Niby wszystko ok, ale jakoś nie zaiskrzyło między nami ;).

Cytat: vowthyn
Acheron nie zauważyłem, żebyś wśród tych staroci wymienił Tormenta. Jak nie grałeś, to nie szukaj dalej. Staroć jak diabli, ale w niczym to nie przeszkadza. I jest drużyna. Ta gra to jest prawdziwa, źródłowa definicja takich wyświechtanych dzisiaj już zwrotów, jak "epicka" i "kultowa" :-)

Grałem, grałem ale nie ukończyłem - zbyt przegadane jak dla mnie ;).

Cytat: Yarden
Legend of Grimrock ftw :D Oldschoolowa mechanika, wciągające zagadki logiczne, tajemnicza do samego końca fabuła, całkiem niezła oprawa audiowizualna. Zresztą tu krótki recko/let's play: http://www.youtube.com/watch?v=Dr6wdLhiP6M

Dzięki za cynk - wygląda jak stare Might & Magic :). Jak znajdę trochę czasu to się bardziej zainteresuję tematem. Mam nadzieję że oprócz lochów jest tam także świeże powietrze - jakoś nie bardzo lubię podziemia :D.

Cytat: SG4_Rush
........

Jakoś z rezerwą podchodzę do MMORpg - podobno to straszne złodzieje czasu :) a z tym krucho u mnie. Poza tym odstraszają mnie wszelkie "darmowe" gry gdzie trzeba bulić żeby jakoś sensownie pograć. Bardzo lubię świat LotR ale głównie przez brak czasu nie biorę pod uwagę żadnych multiplayerowych rpgów :(.

Cytat: _michal
Acheron, jeśli chcesz oldschool to spróbuj to:

http://www.spiderwebsoftware.com/products.html

albo to:

http://basiliskgames.com/

Nie spełnią wszystkich Twoich oczekiwań, ale są całkiem niezłe.

Aż takiego oldschoolu nie szukam :D. Jak już wspominałem ogólnie mam mało czasu na gry dlatego szukam jakiejś w miarę nowej pozycji. Być może kiedyś się zainteresuję, bo wiem że często takie niepozorne gierki mają bardzo dużą grywalność i wciągają jak mało które :)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: Maja 23, 2012, 16:48:49 »
Długo by wymieniać różnice w TESach, dlatego po prostu podrzucę link z zestawieniem głównych różnic: http://www.uesp.net/wiki/Differences_Between_Morrowind,_Oblivion,_and_Skyrim :)

Tak, walka jest poprawiono,  zarówno w Oblivionie jak i w Skyrim - jak trafisz wroga "fizycznie" to obrywa, od umiejętności zależą za to zadane obrażenia.

Poprawiłem odnośnik, Zfrr.
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2012, 16:51:54 wysłana przez Zefirro »

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #235 dnia: Maja 23, 2012, 17:04:06 »

« Odpowiedź #236 dnia: Maja 30, 2012, 19:29:12 »
http://en.thewitcher.com/community/entry/247

Weeeee, Cyberpunk od CD Projekt RED :D

« Odpowiedź #237 dnia: Maja 30, 2012, 20:01:25 »
Również z naszego podwórka. Neuroshimowy Action RPG.

http://trpg.pl/Nowa-gra-w-swiecie-Neuroshimy-na-PC-n9146.php
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

_michal

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: Maja 30, 2012, 21:22:17 »

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: Maja 31, 2012, 10:24:56 »
To zdecydowanie najlepszy news w kategorii RPG od czasów pierwszego Wieśka!