Autor Wątek: Kto lubi komputerowe RPG?  (Przeczytany 107630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Kto lubi komputerowe RPG?
« Odpowiedź #390 dnia: Września 07, 2019, 12:57:48 »
Dziś premiera "Children of Morta": https://youtu.be/_oapcHvc6UQ .
Tytuł dość specyficzny jak dla mnie, chociaż gwarancją jakości powinny być This War of mine lub Frostpunk. Obie świetne pozycje, których reklamować nie trzeba.

Aaa wziąłem, 14h za mną. Gra zbiera niezłe recenzje i to potwierdzam. Jest dość specyficzna, w sumie lekko odmóżdżająca (hack and slash), ale gra się naprawdę miło. Ma się wrażenie, że cofnęło się w czasie, ale te plansze są jak malowane i w realu prezentuje się to całkiem miło. Na wygładzanie nie zwracamy uwagi bo wszędzie są schodki ;D.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/children-of-morta-premiera-gry-chwalonej-w-recenzjach.html
https://pl.ign.com/children-of-morta/25291/review/children-of-morta-recenzja

Ponoć nakłady zwróciły im się w pierwsze 3 dni sprzedaży.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2019, 17:46:38 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #391 dnia: Listopada 01, 2019, 13:43:33 »
Gra ktoś z Was w The Outer Worlds? Zrobili to goście od oryginalnego Fallouta. Wczoraj pograłem ok. 1h. Początek obiecujący, czuć mechanikę Fallouta na każdym kroku. Dialogi są w miarę rozbudowane, coś na poziomie New Vegas. Nie mogę się jednak przekonać do świata sci-fi, wolałbym jednak post-apokaliptyczne klimaty.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #392 dnia: Listopada 01, 2019, 13:56:04 »
Recenzje zbiera pozytywne, choć ludki narzekają na bugi. Poczekam do jakiejś wyprzedaży i potestuję sam;). Do tego czasu pewnie poprawią większość błędów i wyjdzie kilka patchy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #393 dnia: Listopada 01, 2019, 14:16:47 »
Akurat z bugami nie jest źle, jak na standardy Obsidian. Faktycznie jednak lepiej poczekać aż gra pojawi się na Steamie, pewnie jakieś DLC będą i ew. bugi poprawione. Moja testowa subskrypcja na Xbox Game Pass wygasa za 6 dni więc dużo czasu na granie nie zostało :).

« Odpowiedź #394 dnia: Listopada 01, 2019, 14:54:49 »
Z tego co wyczytałem wcześniej, Outer Worlds to gra raczej przeciętna. Nie spełniła chyba pokładanych w niej oczekiwań biorąc pod uwagę reklamowanie jej jako grę "twórców Fallout New Vegas". Więc w sumie można dojść do wniosku, że jak na Obsidian jest nawet gra słaba. Pewnie kiedyś kupię, ale raczej dopiero jak będzie w promocji.

Jeśli chodzi o nowe RPG to DISCO ELYSIUM wciąga podobno Outer Worlds nosem. Plus jest tańsze.

https://www.pcgamer.com/disco-elysium-review/

« Odpowiedź #395 dnia: Listopada 01, 2019, 15:38:51 »
DISCO ELYSIUM wygląda zacnie. Pomęczę jeszcze Outer Worlds do końca subskrypcji i zobaczymy jak się rozwinie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #396 dnia: Stycznia 31, 2020, 21:24:14 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #397 dnia: Lutego 25, 2020, 23:23:23 »
Dziś premiera Wastleand Remastered, klasyka w nowej oprawie graficznej.
Dodam, że w tym roku ma wyjść też trójka.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #398 dnia: Lutego 26, 2020, 22:25:12 »
Dziś premiera Wastleand Remastered, klasyka w nowej oprawie graficznej.
Dodam, że w tym roku ma wyjść też trójka.

Kupiłem, w sumie nie jakiś duży pieniądz bo ten tytuł jest po 50zł. Pograłem ale hmmm ...

To jest dziwna gra. ;D
Co prawda na duży plus, to ma swój klimat, faktycznie jakby się przenieść w czasie. Nawet podczas rozmów trzeba wpisywać tekst by się o coś spytać.
Bardziej problem, że nie wiadomo co tu robić, bo nie ma żadnego samouczka, jest jakaś instrukcja ale wiele nie wyjaśnia. Taki też klasyczny RPG, walka odbywa jedynie w treści, ze statycznym obrazkiem, a tekście można przeczytać co się dzieje. Porusza się po mapie pionkiem/pionkami (albo figurkami). Ogólnie pozytywnie, ale też właśnie nie kumam nawet jak otworzyć drzwi (siła, łom, otwieranie zamków i nie idzie ;>).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #399 dnia: Lutego 27, 2020, 21:26:00 »
Właśnie idzie prezentacja Baldur's Gate 3 online. Premiera (EA niestety) w tym roku:

https://youtu.be/7bRyG5WpIMY

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #400 dnia: Lutego 28, 2020, 07:01:22 »
Jednym słowem widzę tu Baldur's Gate: Divinity Reskin 3... Nie czuję tu ducha Baldurów, postoję. Dla mnie to D:OS2 w którym zmieniono mechanikę na D&D5.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #401 dnia: Lutego 28, 2020, 08:59:59 »
Jednym słowem widzę tu Baldur's Gate: Divinity Reskin 3... Nie czuję tu ducha Baldurów, postoję. Dla mnie to D:OS2 w którym zmieniono mechanikę na D&D5.

Podobne odczucia, jak Divinity, chyba użyli dokładnie ten sam engine, nawet te same są kolorki dosłownie wszystkiego. Może fabułą się obroni. Nie mówię, że Divinity jest brzydki czy coś, ale przydałoby się coś nowego w tym wypadku, np. na enginecry (Wolcen wygląda świetnie).

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #402 dnia: Lutego 28, 2020, 17:38:11 »
Niektórym się podoba. Podobno w stylu papierowych RPGów. ;) Dla mnie, laika, który tylko parę razy odpalił Baldur's Gate 1 i spędził w grze góra godzinę, to wygląda nieźle. Ale i tak ja najpierw spróbuję to BG1 - choć jest prawdopodobne, że ucieknę z krzykie, tak jak ostatnio próbując Gothic 1. ;) 

https://www.youtube.com/watch?v=v7vIjDpMoFU
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #403 dnia: Lutego 29, 2020, 09:17:05 »
Dla mnie wygląda również nieźle, a że Larian wzoruje się na Divinity, to akurat nie jest wada.
Nie jestem jakimś zajadłym fanem RPGów, a jeśli już to seria "Arena" z ukoronowaniem, czyli "Skyrim" jest dla mnie takim wyznacznikiem fajności (pamiętam, że w zamierzchłych czasach wypadło mi 2 tygodnie z życiorysu na granie w część pierwszą, miałem jedynie krótkie przerwy na posiłki i toaletę, a tak grałem prawie bez przerwy), podobnie zresztą jak dwie części "Knights of the old republic". Do Baldura (obu części) robiłem podchody parokrotnie, ostatni raz przed kilku laty i za każdym razem się poddałem, może i ma potencjał (z pewnością ma, skoro ma status gry kultowej), ale do mnie nie trafiała, wręcz po prostu czułem się znudzony. Co z tego, że fabuła jest bogata, skoro akcja rozwijała się jak przysłowiowe flaki z olejem ;)
Mam więc nadzieję, że Larian przywróci grze "fun factor" :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #404 dnia: Lutego 29, 2020, 09:55:47 »
No nie wiem, mnie to akurat znudził pierwszy Divinity: Original Sin, a Baldura EE przeszedłem kilka lat temu i nawet mi się podobało. Tutaj też widzę, że walka będzie turowa :/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"