Ankieta

Co sądzisz o umieszczeniu w Polsce elementów tarczy antyrakietowej?

Tak to dobry pomysł w razie ataku rakietowego będziemy bezpieczni
43 (31.4%)
To najlepsza droga do zostania zakładnikiem USA
33 (24.1%)
Nasze bezpieczeństwo będzie jeszcze bardziej zagrożone
54 (39.4%)
Średnio jestem zorientowany ale jak to coś amerykańskiego to może być
7 (5.1%)

Głosów w sumie: 95

Autor Wątek: Elementy tarczy antyrakietowej w Polsce  (Przeczytany 11960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Elementy tarczy antyrakietowej w Polsce
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 17, 2007, 18:21:47 »
RAPORT 02/2007

GRA O BEZPIECZEŃSTWO I MILIARDY

http://www.altair.com.pl/files/raport/0207/tar.html
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Egon

• *
  • Szanowne GG: 5415434
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 31, 2007, 06:07:08 »
Witam

Mi osobiście wydaje się, iż jak tak dalej pujdzie [pójdzie]zostaniemy następną "dzielnicą" jankesow a mi, to sie jakoś specjalnie nie widzi :008:

Pozdrowienia

Zanim wyślesz kolejny post, proszę użyj funkcji "Sprawdź ortografię" lub skorzystaj z takiego narzędzia internetowego, służącego do sprawdzania pisowni jak np.: http://venus.ci.uw.edu.pl/~milek/cgi-bin/ortograf2.cgi?ORTO=pujdzie

Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2007, 06:57:13 wysłana przez Razorblade1967 »
"Myśliwiec - Na ziemi człowiek normalny jak każdy inny - w powietrzu staje się szaleńcem szybkości, człowiekiem-błyskawicą" Arkady Fiedler "Dywizjon 303"

Tarcza antypokojowa
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 29, 2007, 20:08:46 »
Dzisiaj po obejrzeniu faktów i wiadomości w mój organizm została wstrzyknięta kolejna dawka niepokoju.
Polskie władze grzmią "tarcza antyrakietowa to suwerenna sprawa Polski", z kolei Rosja zapowiada, że w przypadku jej wybudowania "odpowiedź może być tylko jedna... militarna". Pierwsze rosyjskie rakiety na nasze antyrakiety przeszły już najważniejsze próby i chyba zapowiada się kolejny wyścig...
Nie wiem jak Wy, ale ja mieszkam na Dolnym Śląsku (koło Wrocławia) więc w razie najazdu Czerwonej Armii pewnie zdążę uciec na zachód  :118:
A tak poważnie. Sięgam pamięcią o te ładnych kilka lat wstecz kiedy to temat tarczy był tematem amerykańsko - niemieckim i nie przypominam sobie by Rosji nie pasowały rakiety na terytorium Germanii.
Czy zatem polityka jaką teraz prowadzi Rosja to tylko zagrania mające na celu zastraszenie i pokazanie "kto tu rządzi" czy coś więcej ? Czy amerykańskie antyrakiety faktycznie mogą zagrozić suwerenności terytorium naszego "wschodniego przyjaciela" czy to następny mit podsycany przez Rosję w celu niedopuszczenia do umocnienia pozycji politycznej Polski i Czech ?

(nie mogłem znaleźć tematy o tarczy antyrakietowej a chyba gdzieś taki jest... z góry przepraszam za ewentualne dublowanie)

Schmeisser

• Gość
Odp: Tarcza antypokojowa
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 29, 2007, 20:24:29 »
Polityka Rosji to nic innego jak obrona jej żywotnych interesów - w tym wypadku historia udowodniła jak bardzo lubi się powtarzać - 40 lat temu ruscy sobie wymyślili że zaparkują swoje rakiety 100 KM OD Majami Bicz, i nawet zaparkowali tyle  pierwszy sekretarz odpuścił bo by sie to grzybobiciem skończyło niechybnie, jako że w USA ogłoszono Defcon 3. Tak więc wcale się nie dziwię ruskim.

Drugi powód to bezgraniczna głupota polskich władnych , a zarazem dowód na to jak odjechali od rzeczywistości. Z jakąś perwersyjna przyjemnością drażnią niedźwiedzia, szczękają na niego, plują zupełnie zapominając że mimo tego że niedźwiedź potracił już kły i część pazurów, ale jak się odwinie to i tak się kredki z tornistrów powysypują, zaś stojące murem za nami NATO zrobi to co przez ostatnie 50 lat robiło najlepiej - wymiga się od konfrontacji z niedźwiedziem. Wreszcie trzeci powód - jak pozwolimy zbudować wyrzutnie NIEWIADOMO JAKICH pocisków na terenie polski to może następnym razem prezydent usa zaszczyci kaczora nie 5 minutami rozmowy na korytarzu a siedmioma.

Czy zatem polityka jaką teraz prowadzi Rosja to tylko zagrania mające na celu zastraszenie i pokazanie "kto tu rządzi" czy coś więcej ? Czy amerykańskie antyrakiety faktycznie mogą zagrozić suwerenności terytorium naszego "wschodniego przyjaciela" czy to następny mit podsycany przez Rosję w celu niedopuszczenia do umocnienia pozycji politycznej Polski i Czech ?

Ależ tu nie ma czego pokazywać :D Wiadomo kto rządzi. I co tu niby umacniać ? I czym?
Najrozsądniejszym wyjściem zdaje sie ... naprawienie stosunków z Rosja - powiedzmy to jasno z wielka korzyścią dla polskiej gospodarki. Bo ruskim to wisi - żeby nie było niejasności.

« Odpowiedź #19 dnia: Maja 29, 2007, 20:48:16 »
No dobra ale chyba te pociski z tarczy anty r. nie mają głowic o olbrzymiej mocy mogącej kosić z mapy całe miasta wraz z ich zabytkami ? Niby mają to być pociski służące do niszczenia innych rakiet czyli kilkutysięczna głowica jest chyba zbędna.

« Odpowiedź #20 dnia: Maja 29, 2007, 20:50:03 »
Ale nie wiem zupełnie Schmeisser o co ci chodzi z tym powtarzaniem historii? Na Kubie sytuacja była chyba odmienna tam instalowano rakiety atomowe u nas mają być rakiety przeciw rakietom. A jakie rakiety? Takie ładne amerykańskie  :002: Nie sądzisz chyba że podadzą dokładne parametry?
A to czego boi się Rosja to pewnie tego co opisał w jednym rozdziałów "Następnej wojny światowej" Caspar Weinberger. Tylko tam to Rosja miała tarczę antyrakietową i przez to nie było jak jej powstrzymać przed atakiem atomowym. Poza tym Rosja chyba nadal nie może znieść że nie jesteśmy jej satelitą. Tak sobie myślę że chyba wolę poszczekać na niedźwiedzia niż do końca życia robić mu... no wiadomo co.  :002:
A to że przez pięćdziesiąt lat NATO nie weszło w "gorącą" wojnę z Sowietami to moim zdaniem jego sukces, a nie porażka.

P.S. Żeby nie było wątpliwości: Tak wolę hamburgery od ruskich pierogów.  :001:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 29, 2007, 21:10:01 »
(nie mogłem znaleźć tematy o tarczy antyrakietowej a chyba gdzieś taki jest... z góry przepraszam za ewentualne dublowanie)

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6394.0.html

:121:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #22 dnia: Maja 29, 2007, 21:31:20 »
No to przepraszam za zaśmiecanie forum. Z mojego powodu ktoś władny musi teraz posprzątać po moim niechlujstwie - jest mi przykro   :003:

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 07, 2007, 19:53:27 »
No i proszę - dzisiaj w wiadomościach dowiedzieliśmy się, że "tarcza antyrakietowa może być ale na terenie Azerbejdżanu". Takie oświadczenie wygłosił prezydent Rosji podczas spotkania z prezydentem USA. Czyli wiadomo teraz że zagrożeniem dla suwerenności Rosji nie jest tracza ale jej planowane położenie w Polsce i Czechach  :karpik
Mam takie wrażenie, iż chodzi tu tylko o to, że nikt się nie zapytał wielkiej Rosji o zdanie w sprawie budowy tarczy i teraz ktoś ma focha...  :118:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 08, 2007, 00:17:20 »
Tarcza.... ładny eufemizm. Taka tarcza jak owe sławetne patrioty, które przechwytywały scudy na Israelem - nawet na oficjalnych filmach widać jak starusieńkie skudy przechodziły przez "zaporę" patriotów jak pożar przez firankę w burdelu  :021:.Ta "tarcza" może by vunderwaffe 2 była w stanie poganiać, a i w to powątpiewam.
Rosjanie mówią o Azerbejdżanie, bo prawdopodobnie mogliby coś na tym utargować. Oczywiście my też "targujemy", ostanio słyszałem, że będziemy jak lwy targować, żebyśmy nie musieli sponsorować elementów owej tarczy  :002: Nie dziwota, że USA chcą u nas, skoro takich głupków jak my ze zmysłem do targów, to pewnie ze świeczką trzeba by szukać na świecie.

pozdrawiam,
qrdl

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 08, 2007, 00:27:55 »
Najłatwiej było by się zgodzić z  "optymizmem" qrdla. Na dzień dzisiejszy jednak nie znamy żadnych decyzji wiążących odnośnie tarczy bo takich jeszcze pewnie nie ma. Myślę więc, że na jakiś czas możemy się wstrzymać z pisaniem nowych sonetów o wielkości głupoty naszej nacji  :004:

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 08, 2007, 10:25:55 »
A co Panowie sądzą o ostatniej reakcji prezydenta Putina? System antyrakietowy tak ale w Azerbejdżanie? Swoją drogą szykuje się ciekawa rozgrywka dyplomatyczna...

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 08, 2007, 10:32:21 »
Pisałem już o tym w temacie, który był jako pierwszy o tarczy - link do tematu wyżej.
Prośba do osób władnych na forum - czy jest szansa scalenia tych tematów. Przyznaję iż rozpoczynając ten temat nie mogłem znaleźć poprzedniego stąd ten bałagan. Moja wina...

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 08, 2007, 11:03:52 »
Scaliłem tutaj dwa wątki o tarczy antyrakietowej bo się już b... ups! ... no ten ... tego ... bałagan się po prostu zrobił  :005:

Proponuję dalszą dyskusję o obecnej sytuacji prowadzić w temacie założonym przez Schmeissera "w barze" http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9017.0.html - "Teraz dzieje się historia". Tutaj już trochę mamy kogel-mogel.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2007, 12:31:20 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 08, 2007, 14:01:04 »
Skoro cała dyskusja ma się toczyć w temacie Schemissera to przydałby się jakiś czytelny tytuł (a nie coś tam z historią) bo nastąpi parodniowa przerwa w temacie i znowu powstanie nowy bo ktoś nie znajdzie poprzedniego... ?  :004:

Słusznie! Poprawiłem!  :001: Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2007, 14:04:50 wysłana przez Razorblade1967 »