Autor Wątek: nocne zwidy Roli  (Przeczytany 1699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
nocne zwidy Roli
« dnia: Marca 21, 2006, 20:26:38 »
tylko bez żadnych świńskich dowcipów - napisałem wyraźnie "zwidy"!

Widziałem dziś coś na nocnym niebie i jakoś nie bardzo pasuje mi to do znanego przeze mnie sprzętu.
Przemęczenie? Stres? Aspekt fizjologii oka który wyjaśniał Raven? Najprędzej jednak moje niedouczenie - dlatego pytam Was tu na forum:

co lata Roli nad głową?

Jakieś 30min. temu (~19:45) gdy szedłem na pocztę będąc w pobliżu ul.Hallera w Gdańsku spostrzegłem na ciemnym nieboskłonie światła przelatującego "samolotu". Zwróciło moją uwagę charakterystyczne usytuowanie świateł:

^
|  kierunek lotu
|

*        *        *        *

przy moim kiepskim wzroku nie jestem pewien, czy nie były to dwie linie:

Jakoś nie pasuje mi to do mojej wiedzy o statkach powietrznych (przepis o światłach pozycyjnych, nieco samolotów też się w życiu widziało, nie tylko na zdjęciach - w pobliżu mam Rębiechowo, śmigłowce latają nade mną regularnie, awionetki też się zdarzają) - brak światła na ogonie, światełka nie "mrygają", no i czy nie powinne one być - generalnie rzecz biorąc - tylko na końcówkach płatów/usterzenia? Kolor trudno mi ustalić (moje patrzałki...) ale ani biały, ani niebieski - czerwony/żółty?

Poza tym to coś było duże. Na tyle duże, że gdyby była to pasażerska maszyna liniowa, to podchodziłaby do lądowania (a Rębiechowo nie w tym kierunku). Awionetkę zaś usłyszałbym wcześniej, niż bym ją zobaczył - byłem na bocznej uliczce, ruch drogowy był daleko, a ja nie słyszałem hałasu silnika.
Poruszało się stosunkowo szybko miarowym ruchem - będąc centralnie naprzeciwko mojej linii wzroku znikło za dachami budynków po prawej stronie po przejściu przeze mnie kilkunastu kroków moim "mocarstwowym" krokiem marszowym.

W pobliżu nie ma dużych pracujących dźwigów budowlanych ;)

Więc?
1) megawypasiony ...latawiec do straszenia Roli? ;)
2) szybowiec ...nocny? Już w latach 1920-stych narzekali na warunki do szybowania w okolicach Gdyni...
3) ISS czy duch stacji MIR? ;)
4) szpiegowski od "naszych" albo od "tamtych" - leciało wszak w kierunku wschodnim ;)
5) Wilga ...z tłumikiem? ;)

Odpowiedzi proszę nadsyłać na kartach pocztowych ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2006, 20:31:52 wysłana przez Rola »
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Odp: nocne zwidy Roli
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2006, 20:30:03 »
UFO :020:
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2006, 20:33:03 »
Kurdebalans, to nie jest forum onetu...

Konkretniej proszę, bo mam czasem wrażenie, że kolega sobie nabija tutaj posty... ale mam nadzieję, że się mylę.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 21, 2006, 20:34:29 »
Rola, umów Ty się w końcu z jakąś dziewczyną.... to i "światełka" będziesz widział inaczej. Zresztą nie tylko światełka. hihihi
Dziadek Kos

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 21, 2006, 20:35:01 »
Nie nabijam postów
Zostałeś Nawiedzony przez UFO = NOL Niezidentyfikowany Obiekt Latający
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 21, 2006, 20:47:04 »
Trójmiasto... i wszystko jasne, Elwood z Ponurym znowu wyciągnęli swoją zabawkę z garażu  :020:

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 21, 2006, 20:47:56 »
Macias - to naturalne, że jak ktoś zapyta o światełko na niebie, to sto osób napisze "ufoludki widziałeś" i będzie się z tego nabijać. Sam bym tak zrobił. Ale mogłeś prócz tego poddać jakąś "bardziej ziemską" teorię.

Nota bene światełka były jednakowego natężenia i koloru chyba też (ale tego drugiego nie gwarantuję) więc nie mogły być to np. światła pozycyjne skrzydeł + światła lądowania/podwozia. Nie "mrugały", więc też nie strobe lights... czy jakaś maszyna ma światełka pozycyjne także na krawędzi natarcia skrzydła gdzieś przy kadłubie? ?

Kosie - proszę, nie rób mi poruty publicznie - "Rola, umów Ty się w końcu z jakąś dziewczyną" brzmi jakbym był "geek", "dziwak", "niedojda" albo co gorsza koleżka porucznika Grubera (swoją drogą przesympatyczny kulturalny człowiek :002:). A ja jestem po prostu odpowiedzialny facet - nie chcę być bezrobotnym żigolo, utrzymankiem uwieszonym jakiejś kobitki, póki co spłacam długi, nie odbiłem się jeszcze, a sytuacja w Polsce sprawia, że nieprędko to się poprawi. Na dodatek zapracowany jestem po uszy przy przygotowywaniu model polskich samolotów do gier - i doprawdy czasami nie wiem po co to robię, skoro większość i tak woli Ła-7 czy Fokę...

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 21, 2006, 21:06:16 »
Nie chcę mącić wody,ale widziałem kiedyś coś nieprawdopodobnego.W czasie wakacji u ciotki(miałem wówczas jakieś 9-10 lat),późnym wieczorem zobaczyłem coś w co nie mogłem do końca uwierzyć.Ciotka mieszka w małej miejscowości Dąbrówno w starym woj. olsztyńskim.Jej dom jest położony przy ulicy i naprzciwko w odległości jakichś 20-30 metrów stoi następny dom.Z okna domu zobaczyłem szereg białych świateł umieszczonych wokół jakiegoś dysku(wniosek nasunął się sam bo światła obracały się jakgdyby umieszczone były wokół czegoś dużego o średnicy 15-20 metrów.Obiekt powoli przesunął się bezgłośnie nad dachem tego domu z prędkością 20-30 km/h i straciłem go z pola widzenia.Byłem tak sparaliżowany,że nie ruszyłem się z miejsca,żeby zobaczyć gdzie poleciał.Wraz ze mną widział go mój kuzyn starszy o 5 lat i on też nie zrobił kroku przez jakieś 2-3 minuty.Do dzisiaj jak o tym pomyślę to mi ciary po plecach biegną.....
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 21, 2006, 21:10:05 »
Troszkę będzie OT.

To co napisałem miało znaczyć abyś przestał ciągle siedzieć z nosem w książkach, oczami przed monitorem a całą osobą w domu...... czyli pora ruszyć tyłek i popatrzeć na płeć piekną. Reszta tak jak w poprzednim moim poście. heheheh. Poniał?!
Dziadek Kos

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 21, 2006, 21:12:54 »
To ja się teraz cieszę, że widziałem tylko "samolot", wspomnienia Angela są o wiele bardziej niepokojące, bo ja nie lubię ufoludków, dlatego na złość w nich nie wierzę :)  A poza tym odbyta dawniej służba w Pomorskim Wojewódzkim Dowództwie X-COM do czegoś zobowiązuje :002: :002: :002:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 21, 2006, 22:42:52 »
zobaczyłem [...] szereg białych świateł umieszczonych wokół jakiegoś dysku [...] światła obracały się jakgdyby umieszczone były wokół czegoś dużego o średnicy 15-20 metrów.Obiekt powoli przesunął się bezgłośnie nad dachem tego domu z prędkością 20-30 km/h i straciłem go z pola widzenia.

Kurcze.. podobne zjawisko też widziałem.. także wiele lat temu i to na typowym osiedlu wielkopłytowym w Gdańsku...  :005:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2006, 01:42:07 »
Był to sierpień 82 roku..w okolicach 5-8.Godzina 23-23.30.Takie coś się pamięta całe życie...
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 22, 2006, 11:25:44 »
Cześć

Rola a jakie było zachmurzenie nieba ?
Jak kiedyś też coś podobnego widziałem i myślałem, że to było UFO.
A był to pokaż laserów z dyskoteki odległej o 15 km  od mojej miejscowości.
Był wieczór i lekko zachmurzone niebo. Efekt był super !
Może ta teoria jest błędna, ale nic innego mi nie przychodzi na myśl.
Zresztą co innego gdybym widział to na własne oczy.

Pozdrawiam.

kornelcio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 22, 2006, 11:53:28 »
hmmm... a co wcześniej piłeś??

Wspomniałeś o przelatujących śmigłowcach - to może flary rozświetlające zrzuciły, a akurat samolot przelatywał??  :118: :118:

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 22, 2006, 12:42:47 »
A mnie ciekawi przede wszystkim jakie były odległości między światełkami... Oczywiście ocena subiektywna moze być mocno błędna, ale: tak na oko, jakie były te odległości zarówno liniowe (oceniane na podstawie domniemanej odległości obiektu od obserwatora) jak i kątowe (nalepiej szacowane na bazie jednego metra, tj. z grubsza długości ramienia, mamy wtedy bardzo ładny i dość precyzyjny kątomierz - własną dłoń...). A oto domniemane wyjaśnienia:

1. Niektóre samoloty komunikacyjne mają cztery zestawy świateł do lądowania/kołowania w okolicy krawędzi natarcia;
2. czasem (bardzo rzadko) chłopaki z klubów robią "nocki", czasem też na więcej niż jeden samolot, i czasem, dla jaj, świecą ludzikom na ziemi po oczach światłami do lądowania...

Oczywiście w obu przypadkach raczej usłyszałbyś dźwięk samolotu/-ów, ale: przy małych szacunkowych odległościach świateł stawiałbym na benka na zniżaniu (małe obroty - niski poziom hałasu), przy dużych zaś, na ową grupę dowcipnisiów, znajdującą się dość daleko od Ciebie... Takie światła lądowania widać z naprawdę sporych odległości...
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2006, 12:48:36 wysłana przez Miron »
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."