tylko bez żadnych świńskich dowcipów - napisałem wyraźnie "zwidy"!Widziałem dziś coś na nocnym niebie i jakoś nie bardzo pasuje mi to do znanego przeze mnie sprzętu.
Przemęczenie? Stres? Aspekt fizjologii oka który wyjaśniał Raven? Najprędzej jednak moje niedouczenie - dlatego pytam Was tu na forum:
co lata Roli nad głową?Jakieś 30min. temu (~19:45) gdy szedłem na pocztę będąc w pobliżu ul.Hallera w Gdańsku spostrzegłem na ciemnym nieboskłonie światła przelatującego "samolotu". Zwróciło moją uwagę charakterystyczne usytuowanie świateł:
^
| kierunek lotu
|
* * * *
przy moim kiepskim wzroku nie jestem pewien, czy nie były to dwie linie:
* * * *
* * * *
Jakoś nie pasuje mi to do mojej wiedzy o statkach powietrznych (przepis o światłach pozycyjnych, nieco samolotów też się w życiu widziało, nie tylko na zdjęciach - w pobliżu mam Rębiechowo, śmigłowce latają nade mną regularnie, awionetki też się zdarzają) - brak światła na ogonie, światełka nie "mrygają", no i czy nie powinne one być - generalnie rzecz biorąc - tylko na końcówkach płatów/usterzenia? Kolor trudno mi ustalić (moje patrzałki...) ale ani biały, ani niebieski - czerwony/żółty?
Poza tym to coś było duże. Na tyle duże, że gdyby była to pasażerska maszyna liniowa, to podchodziłaby do lądowania (a Rębiechowo nie w tym kierunku). Awionetkę zaś
usłyszałbym wcześniej, niż bym ją zobaczył - byłem na bocznej uliczce, ruch drogowy był daleko, a ja nie słyszałem hałasu silnika.
Poruszało się stosunkowo szybko miarowym ruchem - będąc centralnie naprzeciwko mojej linii wzroku znikło za dachami budynków po prawej stronie po przejściu przeze mnie kilkunastu kroków moim "mocarstwowym" krokiem marszowym.
W pobliżu nie ma dużych pracujących dźwigów budowlanych

Więc?
1) megawypasiony ...latawiec do straszenia Roli?

2) szybowiec ...nocny? Już w latach 1920-stych narzekali na warunki do szybowania w okolicach Gdyni...
3) ISS czy duch stacji MIR?

4) szpiegowski od "naszych" albo od "tamtych" - leciało wszak w kierunku wschodnim

5) Wilga ...z tłumikiem?

Odpowiedzi proszę nadsyłać na kartach pocztowych