Bardzo to miło i cieszy ten fakt ,że w dalszym ciagu zgłaszają się chętni do wspólnych lotów. Analiza ostatnich poczynań w sieci pozwoliła zarówno mi jak i co niektórym z nas latających na pewne drobne przemyśłenia odnośnie organizacji lotów online.
O co biega? Wszyscy prezentujemy różne "stopnie wtajemniczenia " jeżeli chodzi o umiejętności w LO , stąd postaramy się aby każdy, kto zechce a nami wspólnie latać a nie będzie umiał czegokolwiek, aby mógł swoje umiejętności podciągnąć a my chętnie podzielimy się swoją skromną wiedzą, po to aby razem się lepiej latało. Wiadomo , nie każdy od razu wszystkiego się "naumiał"

.
Postaram każdemu z chętnych podesłać na PW pliczek z pewnymi drobnymi informacjami na temat tego - jak latamy , jakich zasad się trzymamy i tak dalej. To pomoże nam uniknąć nieporozumień i bałaganu. Poza tym chłopakom którzy mają małe doświadczenie w lataniu LO ,ciężko jest się niekiedy odnaleźć w misji na serwerze, gdzie trwa lot , w którym trzeba wykonac pewne zadania- wiem to po sobie

.
Ja to ma wyglądać?
Latający z nas wspólnie najdłużej, najcześciej i regularnie (Balcer , IQ85 i ja) mając wolną chwilę z chęcią będziemy spotykać się z osobami , które chcą sie przyłączyć do wspólnych lotów i poćwiczymy niezbędne podstawy (loty w parze prowadzący -wingman , lądowanie ILS, lądowanie ILS w parze, loty w parze prowadzący-wingman z jednoczesną obsługa np. radaru czy EOS-a i tak dalej). Opanowanie tych niby zdawałoby się prostackich zagadnień to podstawa do tego aby w pełni cieszyć się klimatem w wykonywaniu jakiejkolwiek misji , gdzie jest jakiekolwiek zadanie do zrobienia .
Jakie są tego zalety? Ano takie, że w momencie kiedy przykładowo zaczęliśmy latać (patrz pierwszy post w temacie)-czyli raptem kilka lotów wspólnych wtecz- kiedy przypadkowo dobraliśmy się w parę ja i IQ85 , to na dzień dzisiejszy IQ85 jest tak zgrany jako wingman ,że instynktownie wie jak się zachowam , jak będę leciał w jaki sposób będę kaleczył ten albo inny manewr i stosownie będzie tak działał aby zawsze być z boku jak taki powietrzny anioł stróż. Aż sami byliśy zdziwieni jak można w kilka lotów dojść do takiego zgrania. Ale to dopiero początek!. Tak czy owak Balcer potrzebuje wingmana , a my wszyscy potrzebujemy kolejnej pary

.
Zaproponuję w tym miejscu kolejny termin lotów- w poniedziałek 8 maja o godzinie 18.30. Poświęcimy ten czas na naukę niezbędnych podstaw .