Witajcie!
A tak zakładam wątek, co byście popisać się mogli wiedzą w tem temacie, a i przy okazji mi pomogli

Otóż do swojego Morane-Megane (rocznik 96' hatchback) poszukuję alufelg. Wybaczcie pytania laika, ale trochę ten temat jest mi obcy, a że na dniach winnym kupować opony letnie to myślę o zakupie i felg. Bo jak nie kupię na lato alufelg to stalowe i tak muszę zmienić. 10 latek i już mają trochę rdzy.

I tu się pojawia pytanie moje:
Mam w chwili obecnej stalowe felgi 13"(rozstaw śrub 4x100) przy oponie 175/70 :
1. Jaką oponę mogę założyć na 14" felgę? O profilu 65 ??
2. Czy przy okazji warto poszerzać oponę np. do 180? Czy się w ogóle da?
3. Czy warto kombinować nad 15" felgami? Czy to już będzie na polskie drogi za twarda jazda - a nie chcę, żeby mi plomby z zębów wypadały jak w VW! Cenię sobie komfort jazdy Meganką

4. Gdzie znaleźć dobry sklep internetowy lub w Warszawie z dużym wyborem alufelg? Poguglowałem trochę i generalnie jestem niezadowolony

Może dlatego, że jestem wybredny i nie chcę "byle-alufelg". Nie interesuje mnie żadne popularne wzornictwo - mniej niż 8 ramion w feldze to dobre jest do Maybacha... ale nie do mojego Megane. Najchętniej... jakby były
białe, bo srebrne pięcio-sześcio ramienne alusy najczęściej nie wyglądają lepiej od malowanych na srebrno kołpaków, a te w moim mi się nawet podobają*. Poza tym srebrnych/chromowanych alufelg jest jak kufajmaństwa nad Ostfrontem. A zatem byle-alusów nie kupię. Ofkors wiem, że wybór spośród kolorów innych niż srebrne i srebrno-podobne jest niewielki, więc powiedzmy, że na to jeszcze mogę przymknąć oko.

* - wiem, wiem, że alufelgi to nie tylko gadżet, żeby wygląd samochodu poprawić, więc proszę o nie tłumaczenie mi dlaczego są korzystniejsze od felg stalowych. Po prostu chcę by mi się również podobały

Pozdrawiam