Autor Wątek: Alufelgi  (Przeczytany 6568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Alufelgi
« dnia: Kwietnia 05, 2006, 23:00:46 »
Witajcie!

A tak zakładam wątek, co byście popisać się mogli wiedzą w tem temacie, a i przy okazji mi pomogli :)

Otóż do swojego Morane-Megane (rocznik 96' hatchback) poszukuję alufelg. Wybaczcie pytania laika, ale trochę ten temat jest mi obcy, a że na dniach winnym kupować opony letnie to myślę o zakupie i felg. Bo jak nie kupię na lato alufelg to stalowe i tak muszę zmienić. 10 latek i już mają trochę rdzy. :roll:
I tu się pojawia pytanie moje:

Mam w chwili obecnej stalowe felgi 13"(rozstaw śrub 4x100) przy oponie 175/70 :
1. Jaką oponę mogę założyć na 14" felgę? O profilu 65 ??
2. Czy przy okazji warto poszerzać oponę np. do 180? Czy się w ogóle da?
3. Czy warto kombinować nad 15" felgami? Czy to już będzie na polskie drogi za twarda jazda - a nie chcę, żeby mi plomby z zębów wypadały jak w VW! Cenię sobie komfort jazdy Meganką :)
4. Gdzie znaleźć dobry sklep internetowy lub w Warszawie z dużym wyborem alufelg? Poguglowałem trochę i generalnie jestem niezadowolony :( Może dlatego, że jestem wybredny i nie chcę "byle-alufelg". Nie interesuje mnie żadne popularne wzornictwo - mniej niż 8 ramion w feldze to dobre jest do Maybacha... ale nie do mojego Megane. Najchętniej... jakby były białe, bo srebrne pięcio-sześcio ramienne alusy najczęściej nie wyglądają lepiej od malowanych na srebrno kołpaków, a te w moim mi się nawet podobają*. Poza tym srebrnych/chromowanych alufelg jest jak kufajmaństwa nad Ostfrontem. A zatem byle-alusów nie kupię. Ofkors wiem, że wybór spośród kolorów innych niż srebrne i srebrno-podobne jest niewielki, więc powiedzmy, że na to jeszcze mogę przymknąć oko. ;)

* - wiem, wiem, że alufelgi to nie tylko gadżet, żeby wygląd samochodu poprawić, więc proszę o nie tłumaczenie mi dlaczego są korzystniejsze od felg stalowych. Po prostu chcę by mi się również podobały :)

Pozdrawiam

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Alufelgi
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 05, 2006, 23:14:12 »
Poniżej kilka fotek po listopadowym, prywatnym "pimp my ride", czyli blacharce i lakierce + innymi zmianami :)

Pozdrawiam

P.S. Ehhh... ten ograniczony czas edycji :120:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2006, 23:29:29 »
3. Czy warto kombinować nad 15" felgami? Czy to już będzie na polskie drogi za twarda jazda - a nie chcę, żeby mi plomby z zębów wypadały jak w VW! Cenię sobie komfort jazdy Meganką

Oj to Ci zrobie jazdę jak się w Stolicy moim Regia Aeronautica Mussollini pojawie :P - progresy twarde jak sutki nastolatki, monroe reflex z przodu, a caqłość ciągnięta przez 70 włoskich pełnokrwistych koni :D
Może nawet do tego czasu będe miał juz 'pozbierane' koła zamachowe  :021: :021: :021: :021: :021:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 06, 2006, 00:11:13 »
Może w stylu rajdowym, chociaż to tylko hatchback. Jakoś mam sentyment do tej firmy;

http://www.4kolka.pl/product_info.php/cPath/67/products_id/327

Wybrana pozycja dotyczy twojego modelu.

A na te srebrne to zawsze mi ślinka ciekła;

Tylko, że przy 14 będzie to średnio wyglądać. 15 to minimum, jeżeli ma się to jakoś prezentować.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 06, 2006, 00:22:55 »
Też przerabiam teraz temat felg.  :004:

Tu masz tabele zamienników opon i felg.

Ja bym dał 15"/185/55, bo jak dla mnie piętnastka to minimum, ale ostatecznie mogło by oblecieć w tłoku pod mostem kierbedzia 14"/185/60.

Profil 55 przy 185 szer to na polskę jeszcze całkiem znośna wartość, a 60 to świat i ludzie. Osobiście profile powyżej tej wartości mi zdecydowanie nie leżą, bo opona potrafi uciekać na zakręcie. Przy 15"/185/55 masz duży wybór opon, w tym na prawde niezłe Toyo Proxes T1-R (bardziej sportowe), czy Nokiany NRHi (bardziej komfortowe).

A tu garść konfiguratorów, gdzie możesz dobrać sobie wzór i wielkość felgi:
http://www.bmf-gmbh.de/cgi-bin/goodyear/fr_auswahl.pl
http://www.alcar.pl/AlcarKonfigurator/produktion/html/set.php4
http://www.opony.com/felgi/konfigurator.asp
http://www.motoricus.pl/felgi/index.php?context=motoricus

Jeśli masz zapas funduszy, to ja bym sieknął AEZ Xylo:

Nie są tanie, ale wyglądają zawodowo (szczególnie przy bliższym poznaniu  :004:)
Albo Ronale R39, Alessio Monza, czy ATT CS.
A jak białe, to polecam O.Z. Superturismo Corsa:

albo MAK CRUISER RACING WHITE:

A ze sklepami w Stolicy to straszna nędza. Sam będę kupował wysyłkowo.

EDIT:
O! Kusch mnie ubiegł ...... . :004:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 06, 2006, 00:32:17 »
Cytat: Szmajs
Oj to Ci zrobie jazdę jak się w Stolicy moim Regia Aeronautica Mussollini pojawie  - progresy twarde jak sutki nastolatki, monroe reflex z przodu, a caqłość ciągnięta przez 70 włoskich pełnokrwistych koni  
Może nawet do tego czasu będe miał juz 'pozbierane' koła zamachowe    
Ehh... Szmajsiu, ja naprawdę nie muszę mieć z tyłka kotleta zrobionego, żeby coś na mnie zrobiło wrażenie :D

Nie będę pisał co sądzę o tjuningu gokartów, bo mnie nigdy nie przewieziesz lol
ad rem proszę :)
Cytat: Kusch
Może w stylu rajdowym, chociaż to tylko hatchback. Jakoś mam sentyment do tej firmy;

http://www.4kolka.pl/product_info.php/cPath/67/products_id/327

Wybrana pozycja dotyczy twojego modelu.
(...)
Tylko, że przy 14 będzie to średnio wyglądać. 15 to minimum, jeżeli ma się to jakoś prezentować.
No właśnie ja zawsze uważałem, że i mniejsza średnica tym więcej powinno być szprych, żeby rasowiej wyglądało. A najlepiej, żeby zupełnie zabudowane koło było :)

Co się tyczy samych propozycji Twoich to faktycznie mi one przypadły do gustu. No, ale niestety cena mnie trochę zniechęca. 500zł za sztukę... mimo wszystko nieco za dużo. Ale jest to na pewno jedna z niewielu sensownych propozycji w morzu beznadziejnych alufelg.
Dzięki Kusch :)
Cytat: Paulus
Ja bym dał 15"/185/55, bo jak dla mnie piętnastka to minimum, ale ostatecznie mogło by oblecieć w tłoku pod mostem kierbedzia 14"/185/60.

Profil 55 przy 185 szer to na polskę jeszcze całkiem znośna wartość, a 60 to świat i ludzie. Osobiście profile powyżej tej wartości mi zdecydowanie nie leżą, bo opona potrafi uciekać na zakręcie. Przy 15"/185/55 masz duży wybór opon, w tym na prawde niezłe Toyo Proxes T1-R (bardziej sportowe), czy Nokiany NRHi (bardziej komfortowe).
Tzn., że mogę poszerzyć oponę aż o 10cm?? :007:
Obecnie mam bowiem, powtórzę, 175!

Co do profilu... to 10cm mniej wydaje się mi trochę sporą różnicą, a nie ukrywam, że komfort to dla mnie sprawa ważna. Nie po to jeżdżę Meganką, żeby se z tego volkswagenowską taczkę robić ;) Szczególnie, że nie interesuje mnie przeróbka na "ala rajdówkę" jakich miliony jeździ po drogach w szczególności Polo i Golfów z ultraniskimi laczkami, które są COOL :D

Tym niemniej propozycja rodzaju felg godna rozważenia i dziękuję za nią Paulus. Problem z tą ceną cholera :( No i ten profil jeszcze nie jestem pewny. Poza pierwszym konfiguratorem reszta jest mi znana, ale wybór w nich średni.
Podstawową zaletą "piętnastek" jest wybór rodzajów felg jednak... hm... jeszcze się zastanowię :)

Dzięki Kusch i Paulus!
Pozdrawiam i proszę o jeszcze! :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 06, 2006, 00:32:35 »
Witajcie!

Mam w chwili obecnej stalowe felgi 13"(rozstaw śrub 4x100) przy oponie 175/70 :
1. Jaką oponę mogę założyć na 14" felgę? O profilu 65 ??

No to na fajnych rowerówach jeździsz ale na zimę w sam raz gdyż wysoki profil zapenia lepszy komfort na naszych drogach ale na lato lepiej wrzucić szerszego laczka dlatego że lepiej się będzie drogi trzymał bo jak wiadomo Laba ma cegłe na gazie i lata jak mały kaloryfer po WaWie ;]  Ogółem dobrze mówisz. Szerszy kapeć => odejmujesz z profilu. Żeby sie zbytnio nie rozwijać zerknij na szybki przelicznik:

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

2. Czy przy okazji warto poszerzać oponę np. do 180? Czy się w ogóle da?

Jak wyżej, jasne że się opłaca do 185 ;]

3. Czy warto kombinować nad 15" felgami? Czy to już będzie na polskie drogi za twarda jazda - a nie chcę, żeby mi plomby z zębów wypadały jak w VW! Cenię sobie komfort jazdy Meganką :)

Warto, po pierwsze felgi to pierwsza rzecz na jaką się zwraca uwagę, to także pierwsza rzecz na jaką zwracają uwagę kobiałki, a jak wiem Laba ty wyrywasz wszystko jak tam leci i o tym już legendy krążą :D Pozatym do szerszej opony musi być szersza felga, a komfort raczej jakoś diametralnie nie spadnie gdyż francuskie auta to są raczej jeżdżące kanapy. Jedyne co odczujesz to że LABmobil będzie pchał się w koleiny - coś ala jazda po torach ;]

4. Gdzie znaleźć dobry sklep internetowy lub w Warszawie z dużym wyborem alufelg?

Poszukaj na wulkanizacjach, każdy szanujący się gumiarz na składzie ma i oponki i felgi, tam Ci doradzi na temat jednego i drugiego. Na giełdach samochodowych też możesz wyrwać od handlarza fajne kółka w dobrym stanie, nawet razem z oponami.

Poguglowałem trochę i generalnie jestem niezadowolony :( Może dlatego, że jestem wybredny i nie chcę "byle-alufelg". Nie interesuje mnie żadne popularne wzornictwo - mniej niż 8 ramion w feldze to dobre jest do Maybacha... ale nie do mojego Megane. Najchętniej... jakby były białe, bo srebrne pięcio-sześcio ramienne alusy najczęściej nie wyglądają lepiej od malowanych na srebrno kołpaków, a te w moim mi się nawet podobają*. Poza tym srebrnych/chromowanych alufelg jest jak kufajmaństwa nad Ostfrontem. A zatem byle-alusów nie kupię. Ofkors wiem, że wybór spośród kolorów innych niż srebrne i srebrno-podobne jest niewielki, więc powiedzmy, że na to jeszcze mogę przymknąć oko. ;)

* - wiem, wiem, że alufelgi to nie tylko gadżet, żeby wygląd samochodu poprawić, więc proszę o nie tłumaczenie mi dlaczego są korzystniejsze od felg stalowych. Po prostu chcę by mi się również podobały :)

Pozdrawiam

No Laba, białe  felgi to raczej rzadkość, dlatego że najczęśćiej pojawiają się w sporcie i tutaj taka klasyczna fela to OZ Racing ale cena nowej skutecznie Cię uświadmoi w przekonaniu że srebrne felunie są fajne ;] Możesz dogadać się z majstrem i może Ci pomaluje na biało ale nie każdej feldze to pasuje. No i kołpak zawsze sie odróżnia od felgi alu :P

Dodam jeszcze że nie musisz szukać felg od Renaty...tfuu Megane'ki, możesz dobrać felgi od innej fury ale musisz pamiętac aby sie rozstaw śrub zgadzał oraz ET czyli odsadzenie felgi od środka piasty a mówiąć krótko wszystko sprowadza się do tego czy felga się schowa w nadkole czy będzie Ci krawędzie błotników piłować.

Ps. Laba kup sobie fele ze spinerami :>> będziesz miał bling! bling!
Ps2. Zawsze się poszerza opone o 10, mniej się nie da. No ale Labi dla Ciebie jestem w stanie dopasować nawet 900tkę od STARa do tej Megane'ki :PP
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2006, 00:50:55 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

swier

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 06, 2006, 00:36:12 »
oo bardzo ważny temat O0

rzeczywiście Laba coś wykombinuj bo przecież latem to obciach się na marszałkowskiej pokazać bez alu  :002:

a tak serio to jest masę stronek gdzie można pod konkretną furę felgi dobrać

np:
http://felgi.money.pl/

albo:
http://www.netcar.com.pl/felgi-aluminiowe.html

ja osobiście uwielbiam jak alu ma co najmniej 16 szprych. a najlepiej to 19 ... uch....... miałem takie Dotz Le Mans w mojej ś.p. Vectrze. Były boskie  :003:

P.S.: o takie sa Dotz Le Mans: http://www.tomson.com.pl/x_C_I__P_20210212.html

no bomba

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 06, 2006, 00:45:45 »
Co do profilu... to 10cm mniej wydaje się mi trochę sporą różnicą, a nie ukrywam, że komfort to dla mnie sprawa ważna. Nie po to jeżdżę Meganką, żeby se z tego volkswagenowską taczkę robić ;) Szczególnie, że nie interesuje mnie przeróbka na "ala rajdówkę" jakich miliony jeździ po drogach w szczególności Polo i Golfów z ultraniskimi laczkami....
Profil nie jest podawany w centymetrach, tylko jest to procent z szerokości, dlatego np. przy np. 15" opony 175/75 i 205/65 będą miały identyczną "wysokość" gumy (przykład hipotetyczny).

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 06, 2006, 00:59:12 »
Cytat: Kosi
No to na fajnych rowerówach jeździsz ale na zimę w sam raz gdyż wysoki profil zapenia lepszy komfort na naszych drogach ale na lato lepiej wrzucić szerszego laczka dlatego że lepiej się będzie drogi trzymał bo jak wiadomo Laba ma cegłe na gazie i lata jak mały kaloryfer po WaWie ;]  Ogółem dobrze mówisz. Szerszy kapeć => odejmujesz z profilu. Żeby sie zbytnio nie rozwijać zerknij na szybki przelicznik:

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
(...)
Jak wyżej, jasne że się opłaca do 185 ;]
Jasne... w takim razie skoro lepiej mieć to się nad tym poważniej zastanowię.
Dodam jeszcze że nie musisz szukać felg od Renaty...tfuu Megane'ki, możesz dobrać felgi od innej fury ale musisz pamiętac aby sie rozstaw śrub zgadzał oraz ET czyli odsadzenie felgi od środka piasty a mówiąć krótko wszystko sprowadza się do tego czy felga się schowa w nadkole czy będzie Ci krawędzie błotników piłować.
Rozstaw śrub jest mi sprawą znaną. Muszę tylko mechanika spytać czy zmieści się w nadkole o 10 szerszy laczek, bo mierzenie mierzeniem, ale fachowiec fachowcem :)
Warto, po pierwsze felgi to pierwsza rzecz na jaką się zwraca uwagę, to także pierwsza rzecz na jaką zwracają uwagę kobiałki, a jak wiem Laba ty wyrywasz wszystko jak tam leci i o tym już legendy krążą :D
Żeby tylko moja Luba tego nie zobaczyła :021:
Więc muszę czem prędzej dodać: Kosi, stary druchu, co Ty pleciesz??!! :D
Pozatym do szerszej opony musi być szersza felga, a komfort raczej jakoś diametralnie nie spadnie gdyż francuskie auta to są raczej jeżdżące kanapy.
Ehh... mój Morane-Megane się w tej regule mieści, ale np. nowa Laguna już nie. Dla mnie trochę za sztywna :)
No Laba, białe  felgi to raczej rzadkość, dlatego że najczęśćiej pojawiają się w sporcie i tutaj taka klasyczna fela to OZ Racing ale cena nowej skutecznie Cię uświadmoi w przekonaniu że srebrne felunie są fajne ;]
No właśnie w tym problem i dlatego napisałem, że jeśli biała nie będzie to jakoś przeboleję... nie ma wyjścia :(
Możesz dogadać się z majstrem i może Ci pomaluje na biało ale nie każdej feldze to pasuje. No i kołpak zawsze sie odróżnia od felgi alu :003:
Nie zawsze - 80% obecnie jeżdżących aut ma tak beznadziejne alufelgi, że z ładniejszym kołpakiem wyglądałyby tak samo albo i lepiej.

Co do malowania to i nad tym się zastanawiałem, ale to już zostawię na potem :)
Ps. Laba kup sobie fele ze spinerami :>> będziesz miał bling! bling!
I w ogóle zamontuję fikające amorki jak na "nigga-klipach" i będzie DŻEZI :D
Cytat: Swier
rzeczywiście Laba coś wykombinuj bo przecież latem to obciach się na marszałkowskiej pokazać bez alu
Prawdziwy powód chciałem ujawnić na końcu, a Ty już na początku... i znów pomimo wielu prób... nadal pozostaję mentalnym dresiarzem :D
Cytat: Swier
a tak serio to jest masę stronek gdzie można pod konkretną furę felgi dobrać

np:
http://felgi.money.pl/

albo:
http://www.netcar.com.pl/felgi-aluminiowe.html
Znane i mi, ale jakoś wybór tamtejszych felg był niezbyt ciekawy dla mnie niestety :(
Cytat: Paulus
Profil nie jest podawany w centymetrach, tylko jest to procent z szerokości, dlatego np. przy np. 15" opony 175/75 i 205/65 będą miały identyczną "wysokość" gumy (przykład hipotetyczny).
Ups... jak komuś powiesz to się wyprę!! :118:

Pozdrawiam :)

Ice

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 06, 2006, 08:45:05 »
Rozstawa srub + ET + pieescień centrujący innymi słowy komplet do felgi. Co do 15 bedzie jeszce spoko. Popony szerokie super sprawa ale trzeba pamientać ze im szersze tym gorzej na mokrej drodze, wiec nie warto przesadzać.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 06, 2006, 09:24:51 »
Ehh... Szmajsiu, ja naprawdę nie muszę mieć z tyłka kotleta zrobionego, żeby coś na mnie zrobiło wrażenie Cheesy

Nienawidze słowa tuning , kojarzy mi się z umc umć umć , dresem, amortyzatorami kupionymi na szrocie  i chromowaną końcówką wydechu. Mój musolinni wygląda i będzie zawsze wyglądać na najzwyczajniejsze seicento :D :D i to jest najlepszy dowcip w tym wszystkim :D

Ice

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 06, 2006, 09:32:04 »
Ehh... Szmajsiu, ja naprawdę nie muszę mieć z tyłka kotleta zrobionego, żeby coś na mnie zrobiło wrażenie Cheesy

Nienawidze słowa tuning , kojarzy mi się z umc umć umć , dresem, amortyzatorami kupionymi na szrocie  i chromowaną końcówką wydechu. Mój musolinni wygląda i będzie zawsze wyglądać na najzwyczajniejsze seicento :D :D i to jest najlepszy dowcip w tym wszystkim :D
I to jest idealny sposób. Ma wygladac na serie a co potrafi to juz inna sprawa. Mój tez wyglada na serie ;) No może poza odległoscią od asfaltu :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 06, 2006, 11:31:05 »
Labi jak już nie chcesz tego laczka od STARa a w dalszym ciągu chcesz być orginalny, bo wiadomo wszystko co lepsze jest orginalne - kompakty, gry, jeansy itp. więc wpadłem na genialny pomysł:

Zwróć uwagę na koła...to co Labi, może coś wystrugać :D ?

Szyk i jeszcze raz szyk!!

EDIT>>>

Z mojej stony mała prezentacja  :ponury :ponury :ponury :ponury

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2006, 11:46:38 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 06, 2006, 11:41:16 »
No, ale nie są białe :D

Im szersze opony to też większe spalanie, sobie uświadomiłem :|
Ciekaw tylko jestem o ile mniej więcej.

Pozdrawiam