Krytykuję EFa bo jego twórcy twierdza, że jest najlepszą maszyną pod słońcem, tak i myśliwską jak i szturmową.
Gdzie tak twierdzą? Przysłali Ci do domu jakieś materiały marketingowe?
Nie rozumiem o co tobie tutaj chodzi.
To już nie moja wina - zamiast czytać o samolotach angielski trzeba było szlifować

Nie ma czegoś o czym napisałeś: F-22
A. Ten symbol oznacza System Treningowy Pilota, ja to rozumiem jako rodzaj symulatora. Dlatego zakpiłem czy tym byś chciał polatać (ja bym sobie nie pożałował jakbym miał możliwość

). Fakt, że USAF oznacza raptora jako F-22A, ale chyba producent lepiej wie co robi. Zresztą:
http://www.af.mil/factsheets/factsheet.asp?id=199.
Tam wprost napisali, że Raptor wcale nie jest dobry a raczej do bani.......

Jasne, że dla nich jest najwspanialszy i przeznaczony "do wywalczenia przewagi powietrznej, szybko i z wielkiej odległości oraz żeby zlikwidować zagrożenia blokujące dostęp naszym siłom lotniczym, armii, marynarce i piechocie morskiej". Tak na marginesie - jak dla mnie to jankesi nie szczypią sią za bardzo w tej oficjalnej wypowiedzi.
Dalej wspomina USAF, że Raptorek ma "significant capability" do ataku na cele naziemne czyli znaczące możliwości (takie elegenckie ominięcie słowa "niedokońca") . I dalej, że
w przyszłości planuje się zwiększenie tychże możliwości, poprzez modyfikację radaru. Czyli co - teraz to nawet nie ma trybów AG takich jak mapa terenu, śledzenie obiektów ruchomych, Dopplerowskie wyostrzanie mapy terenu itd.? To co to jest? Szturmowiec?
A może równie dobrze pod motolotnię podczepić sobie JDAMa. Byleby tylko znaleźć metodę na skalibrowanie i zaprogramowanie mu GPS, potem cichaczem na ślizgu podlecieć na jakieś 3-5 mil do celu i upuścić to by sobie samo doleciało do celu. Jak dla mnie taniej i też prawie że stealth.

Przepraszam ale z iloma bombami latają w Iraqi Freedom i Enduring Freedom A-10, F-15E, Tornado, Harriery i reszta szturmowej zgrai?
Nie wiem - z iloma?
Jak widać dwie bomby to dość, a jak potrzeba więcej to po to powstały wyrzutniki z GBU-39, już o pylonach pod skrzydłowych i teraz projektowanych zewnętrznych "niewidzialnych" komorach na uzbrojenie nie wspominając.
No ale to powstaje, podobnie jak nowy radar dla Typhoona i inne modyfikacje. No i ciekawe jak wtedy wypadnie to 1.5+ Mach w supercruise

Rany jakby to reszta Tomcatskych usłyszała to by chyba popełniła zbiorowe rytualne samobójstwo
. Nigdy nie powstało coś co ty nazywasz "uderzeniową wersją F-14" ten samolot od zawsze zrzucał bomby i odpalał niekierowane rakiety, a to, że w roku 1995 w końcu przystosowano go do zasobnika LANTIRN to była tylko modyfikacja awioniki już istniejących maszyn. Nigdy Tomcata nie przerobiono na czystego szturmowca, tak jak to zrobiono z F-15 tworząc F-15E Strike Eagle, czy z F-16 robiąc kiepski A-16, który i tak marnie skończył.
A czy ja gdziekolwiek napisałem, że
wyprodukowano całkowicie nowe egzemplarze wersji tylko szturmowej Tomcata. Natomiast o Bombcat'ach to chyba Ci Twoi Tomcatsky słyszeli? Zresztą - napisz e-mail do US Navy z pouczeniem bo chłopcy widocznie nie wiedzieli czym latali:
http://www.navy.mil/navydata/fact_display.asp?cid=1100&tid=1100&ct=1 Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie "strike fighter" to myśliwiec uderzeniowy. A Strike Eagle to tylko szturmowiec? A-ha, to pewnie dlatego saudyjski pilot F-15E był jedynym który zaliczył podwójne strącenie w czasie jednego lotu nad Irakiem w Desert Storm. Maverickiem zapewne.
I przepraszam ale czemu uważasz, że "lekki myśliwiec dzienny" jakim był F-16 - zrzucający bomby, odpalający rakiety przeciwczołgowe i przeciwokrętowe na początku lat 80tych kiedy to jedynym szturmowcem jakiego USAF potrzebował był A-10 - to nic dziwnego ?
Jak pisałem - nie znam się. Ale coś mi się wydaje, że jak jeden samolot nie ma radaru bo nie przewidziano go na etapie projektu, a drugi ma radar to chyba ten drugi ma większe szanse na jakiekolwiek modyfikacje radaru. No chyba że jest odwrotnie.
PS
Pisownię nazwiska Czerwonego Barona znalazłem w dwóch wersjach, z jednym i dwoma f. Nie znam ni w ząb niemieckiego ani nie widziałem aktu urodzenia (Panie racz mu dać wieczny odpoczynek) Manfreda.