Autor Wątek: Eurofighter zwany Tajfunem  (Przeczytany 36187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Eurofighter zwany Tajfunem
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 02, 2011, 20:39:41 »
Film jest na prawdę głupi i poniżej jakiegokolwiek poziomu. Zresztą, podobne kręcą Rosjanie, w których to EF-y dają się zestrzeliwać jeden po drugim przez kolejne modernizacje Su-27 czy MiGa-29.
Ktoś to produkuje takie filmy ma nadzieję, że znajdzie się ktoś kto uwierzy w to co widzi. Kto może uwierzyć w takie filmiki ? Ktoś na pewno  :banan

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 02, 2011, 21:37:04 »
POWERING FREEDOMTM - czyje to hasło? W rankingu debilnych reklam sprzętu wojskowego też mam swój typ  :118:

« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 03, 2011, 14:34:18 »
Film jest na prawdę głupi i poniżej jakiegokolwiek poziomu.
Ten starał się przynajmniej zachować resztki pozorów. Głupie i poniżej jakiegokolwiek poziomu są amerykańskie filmy, w których z kabiny F-16/14/18 pokazują T-38 lecącego w odległości 100 metrów a pilot nagle krzyczy "ruskie Migi!". Biedny T-38 robił chyba za niemal wszystkie samoloty bloku wschodniego. W tych filmach po każdej wymianie zdań z kontrolą piloci wykonują zwrot bojowy w lewo połączony w uruchomieniem dopalacza. Bez względu na to, o czym rozmawiali i co dalej mają robić i czy 10 sekund wcześniej już tego nie zrobili. To jakaś tajna "hamerykancka" procedura?
Ten film z EF wydaje się przy nich w pełni wiarygodnym dokumentem! :P  :118:

« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 03, 2011, 16:09:37 »
Film jest na prawdę głupi i poniżej jakiegokolwiek poziomu. Zresztą, podobne kręcą Rosjanie, w których to EF-y dają się zestrzeliwać jeden po drugim przez kolejne modernizacje Su-27 czy MiGa-29.
Ktoś to produkuje takie filmy ma nadzieję, że znajdzie się ktoś kto uwierzy w to co widzi. Kto może uwierzyć w takie filmiki ? Ktoś na pewno  :banan
Racja, bo propagandówki Suchoja są też nie lepsze.
http://www.youtube.com/watch?v=aIbz-Mu2dSw

« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 05, 2011, 12:10:19 »
Jedno pytanie - czy chaff ciągnięty na lince, który na filmiku zmylił tego SAM-a to wymysł twórców tej propagandówki czy istniejące rozwiązanie?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 05, 2011, 12:21:05 »
AN/ALE-50:

i AN/ALE-55:

« Odpowiedź #96 dnia: Marca 21, 2011, 17:22:52 »
Mam pytanie, na które starałem się znaleźć odpowiedzi, ale niestety nie udało mi się.
Jaki jest zasięg wykrywalności objektów przez radar zastosowany w Eurofighterze?

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 05, 2012, 07:19:36 »
W wyniku meczu między Eielson i Elmendorf dowiedziałem się, że niemiecki zawodnik z Eielson widział strzelca z numerem na koszulce - 22 w odległej części boiska już z 44 mil morskich (~81 km). Pojedynki zakończyły się remisem, przy czym niemiecki zawodnik zarejestrował w bliskim starciu nieszczęśnika z Elmendorf na rejestratorze wideo.

Poniżej scenka rodzajowa dla modelarzy: niemiecki zawodnik któremu coś wpadło do środka (grzebień Adolfa Gallanda?), a kipa medyczna starała mu się to jakoś wygrzebać:

No i taki widoczek codzienny tutaj:

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Lipca 24, 2012, 16:27:34 »
Jak głosi przysłowie: "Nie taki diabeł straszny jak go malują", bynajmniej nie mam na myśli Tajfunów hehe. Po RED FLAG na samolotach Jagdgeschwader 74 "Mölders" pojawiły się takie znaczki. Z racji tego, że samoloty tego typu raczej nie wykonują misji przeciwko celom naziemnym zastanawiam się, czy gwiazdki nie oznaczają również F-16. Niewątpliwie Oberbefehlshaber der deutschen Luftwaffe Hermann Wilhelm Göring byłby dumny.

« Odpowiedź #99 dnia: Lipca 31, 2012, 18:59:54 »
http://www.altair.com.pl/start-8398

Ciekawe. Choć EF był wstanie rzekomo wykryć Raptora z odległości zaledwie 30 km. Jeśli to prawda na dalszych dystansach Raptor ma miażdzącą przewagę w walce BVR...

« Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 01, 2012, 01:07:20 »
W sumie do tego był stworzony "pierwszy widzi - pierwszy strzela" jak wiadomo manewrowość jest u niego na drugim miejscu.
Póki co brak HMDS i AIM-9X nie ułatwiają szczególnie w pojedynku z EF.
Poza tym prawdopodobnie po ostatnich wydarzeniach piloci F-22 nie chcą za bardzo szarżować lub mają z góry narzucone limity.

Ściągnąłem sobie tą gazetę (niezłe zdjęcie są), proszę screen z artykułu.

« Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 01, 2012, 11:52:54 »
W sumie do tego był stworzony "pierwszy widzi - pierwszy strzela" jak wiadomo manewrowość jest u niego na drugim miejscu.

No i zostało to potwierdzone. 35 km to bardzo mało, w przypadku gdy normalną maszynę można wykryć spokojnie ze 150km.
Daje to ogromną przewagę F-22 nad każdą maszyną obecnie.

« Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 05, 2012, 19:36:04 »
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 05, 2012, 20:29:52 »
W podobny sposób mogę napisać na przykład poradnik: "Jak wygrać ze Schwalbe lecąc Mustangiem":

Krok 1: Zwiąż go w walce kołowej.

Krok 2: Na przemian dodawaj i ujmuj gazu, z przyczyn technicznych jeśli przeciwnik spróbuje zrobić to samo, zapalą mu się silniki.

Krok 3: podleć od tyłu, z tamtej strony pilot cię nie widzi.

i tak dalej....
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 05, 2012, 23:58:23 »
Z tym linkiem to chyba pomyliłeś działy :)

Krok 4: Wykorzystaj namierzanie z hełmu. Problemy techniczne F-22 uniemożliwiły wyposażenie go w zintegrowany widok z hełmu. A ten umożliwił pilotom Eurofightera łatwiejsze namierzenie celu.
Na Red Flag piloci Tajfunów też nie używali HMDS w jednostce JG74 jeszcze nie weszły do użycia.