Autor Wątek: Interesujące zdjęcia z czasów II WŚ.  (Przeczytany 200250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Odp: Ciekawe zdjęcia z czasów II WŚ
« Odpowiedź #375 dnia: Listopada 01, 2013, 22:32:50 »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #376 dnia: Listopada 02, 2013, 14:56:09 »
Czyżby olej? Sporo tego było w "podwójnej osie"!

« Odpowiedź #377 dnia: Listopada 21, 2013, 18:43:52 »
Być może pamiętacie moje posty związane z moim dalekim wujkiem Marianem Cholewką.
Zauważyłem, że zdjęcia już wygasły, więc chciałbym je odświeżyć i dodać kilka nowych, które znalazłem na strychu domu.

Nawiązałem również kontakt z pewnym brytyjskim muzeum oraz stowarzyszeniem, gromadzącym osoby spokrewnione z pilotami, którzy podczas II WŚ służyli w RAF. Czekałem pół roku na odzew i musiałem to wszystko udowadniać.

Przyszykujcie się na mały spam zdjęciami.  :)

Pierwsze zdjęcie ze szkoły chorążych lotnictwa gdzieś w Polsce. Rok bodajże 1926:

Służba w RAF:

A teraz słuchajcie - larytas !!!
Własnoręczny wpis w jego dzienniku lotów, podkreślona data lotu nad Dieppe.

A teraz taka mała adnotacja co do powyższego lotu.
O wyczynie wujka Mariana rozpisywała się prasa angielsko i polskojęzyczna. Otóż podczas operacji Jubille (próba desantu pod Dieppe), już w czasie powrotu do dywizjonu z nad Dieppe, zostali oni zaatakowani przez samotny myśliwiec III Rzeszy. Marian Cholewka - wówczas podporucznik, został ciężko ranny w głowę oraz rękę, lecz udało mu się przelecieć cały Kanał La Manche i wylądować na jednym z angielskich lotnisk. Zaraz po lądowaniu stracił przytomność.

Z opowieści mojego taty, który miał okazję jeszcze poznać wujka usłyszałem, że Marian miał zawsze zgiętą w łokciu nieruchomą rękę. Nawet kiedy było gorąco, nigdy nie podwijał na niej rękawa. Jak się okazało, było to związane z tym oberwaniem w rękę. Przez ten incydent miał wyciętą kość od łokcia, toteż ręką nigdy już nie ruszał. W chwili obecnej szukam jakiś materiałów, starych gazet angielskich jak i polskich. Może coś znajdę na ten temat.

A tu kilka innych zdjęć. Sorry za jakość, ale robione telefonem:
Jako podporucznik ( zwróćcie uwagę na to, że podporucznik miał wtedy jedną gwiazdkę !) - zakładam, że robione na początku wojny.

Jako porucznik:

Dane, które udało mi się zdobyć:
  • Service Number:  P-0803
  • Position:  pilot in 317 Fighter Squadron
  • Virtuti Militari #:  9617
  • Samolot, na którym m.in. latał: Spitfire V JH-Z BL690
Resztę wraz z datą narodzin i śmierci zachowam już dla siebie.

Wydaję mi się, że jakieś zdjęcia jeszcze będą.
Znalazłem ciekawe informacje, bardzo dokładne, rzetelne, zgadzające się z prawdą na jednym z forum. Nawiązałem kontakt z ich autorem, który zaś spotkał się z kimś z rodziny. Niestety nie chce mi wysłać swoich skanów, które zrobił, ani podać mi kontaktu do osoby, z którą rozmawiał, choć ta osoba należy do mojej dalszej rodziny i bardzo chciałbym się z nią spotkać. Minęły lata od jego śmierci i nie wiadomo kto żyje i gdzie mieszka. Jest jednak jakaś osoba, która się tymi informacjami z kimś podzieliła.

To chyba byłoby na tyle.

W chwili obecnej szukam jego grobu.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #378 dnia: Listopada 21, 2013, 19:40:59 »
Fajnie mieć bohatera lotnictwa w rodzinie.
Pierwsze zdjęcie to raczej rok '36 niż '26 bo 7 weszła dio słuzby w '33.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #379 dnia: Listopada 21, 2013, 20:30:21 »
Resztę wraz z datą narodzin i śmierci zachowam już dla siebie.
Te dwie daty można łatwo wygooglać. No chyba, że są błędne.

« Odpowiedź #380 dnia: Listopada 21, 2013, 22:19:17 »
To jedyna taka osoba, która była oficerem w lotnictwie i to jeszcze za II WŚ. W latach `60 w lotnictwie służył mój dziadek, ale był podoficerem i był mechanikiem najpierw Su-7, a potem MiG-17 i Lim-5. Mówił mi nawet numery boczne Lim'ów, które obsługiwał.

Jeżeli chodzi o tradycje wojskowe w mojej rodzinie to sięgają one powstań śląskich oraz wojny polsko-bolszewickiej, kiedy to mój pradziadek wtedy walczył.
Natomiast jego syn - mój dziadek z drugiej strony był w latach `60 oficerem i skończył ze stopniem porucznika. Dowiedziałem się o tym dopiero w marcu, kiedy sam dowiedział się, że chce iść do szkoły oficerskiej. Jeszcze mi mundur przyniósł. :)

W rodzinie mam jeszcze wujka od mojej mamy oraz jego żonę. On major kawalerii, a następnie wojsk lądowych za II WŚ, zamordowany w latach `50 przez wiadomo kogo... A jego żona była łączniczką.

Ogólnie mam w rodzinie 2 ordery Virtuti Militari V klasy oraz 2 ordery Odrodzenia Polski.
Co ciekawe, dowiedziałem się tak ogólnie o tym wszystkim ze 3 lata temu. Myślałem wtedy o wyjeździe za granicę, ale po usłyszeniu tej historii z Marianem Cholewką coś mnie jednak zatrzymało. A teraz jeszcze chcę iść do WSOWL. W tym roku co prawda się nie dostałem, ale już od kwietnia ciężko ćwiczę i się uczę, bo poprawiam maturę dla lepszego wyniku z angielskiego i matmy rozszerzonej.

- Możliwe, że te zdjęcie nie jest z 1926. Tak tylko usłyszałem, ale możliwe, że są to lata `30. Nawet mi się to nie zgadzało, bo z tego co wiem Marian dopiero gdzieś w 1935 albo nawet później poszedł do lotnictwa.

- Daty narodzin i śmierci nie można nigdzie znaleźć. Otrzymałem ją wraz z odpowiedzią z tego stowarzyszenia.

Obecnie szukam grobu na cmentarzach, ale póki co nie znalazłem.

« Odpowiedź #381 dnia: Listopada 21, 2013, 22:31:16 »
Tak w sumie to je podam. Może komuś się przydadzą. Może też jest ktoś z rodziny kto szuka jakichś informacji.

Born: 30.03.1915
Died: 27.11.1984

W sumie na logikę na tym zdjęciu nie mógł być rok 1926. xd

« Odpowiedź #382 dnia: Listopada 22, 2013, 00:36:48 »
Znalazłem jeszcze coś takiego.

"Znalazłem ciekawe informacje, bardzo dokładne, rzetelne, zgadzające się z prawdą na jednym z forum. Nawiązałem kontakt z ich autorem, który zaś spotkał się z kimś z rodziny. Niestety nie chce mi wysłać swoich skanów, które zrobił, ani podać mi kontaktu do osoby, z którą rozmawiał, choć ta osoba należy do mojej dalszej rodziny i bardzo chciałbym się z nią spotkać. Minęły lata od jego śmierci i nie wiadomo kto żyje i gdzie mieszka. Jest jednak jakaś osoba, która się tymi informacjami z kimś podzieliła. "

- Rozmawiałem z tym gościem z forum, ale nie chce mi podać żadnych informacji. Prosiłem tylko, żeby podał mi sposób w jaki mogę się z kimś takim skontaktować.
Fajnie, że spotykam kogoś kto coś wie na ten temat i choć jest osobą tak naprawdę obcą, nie chce się podzielić informacjami z kimś bezpośrednio z rodziny.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #383 dnia: Listopada 22, 2013, 07:39:36 »
Troszkę dziwne, że gość stawia taki opór w kwestii podania namiarów na kogoś z twojej rodziny. Rozumiem, że może Ci nie ufać etc., ale jednak to twoja rodzina i miło by było zachować pamięć po dziadku. Cóż, przykro ale życzę wytrwałości w poszukiwaniach.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #384 dnia: Listopada 22, 2013, 09:20:34 »
To znaczy to nie jest mój dziadek. Mój dziadek też był porucznikiem, ale w latach `50 czy nawet `60 i wciąż żyje, drugi podoficerem i też żyje.
Mowa natomiast o Marianie Cholewce, z którym jestem spokrewniony. Jest to bardzo duża rodzina, bo już na początku XX wieku rozeszła się w dwie strony.
Moja praprababka miała siostrę, prababka wyszła za kogoś i zmieniła nazwisko, a jej siostra tak samo. Marian Cholewka jest z potomstwa tej siostry.
Dla mojej prababki był kuzynem i się razem wychowywali w jednym domu, on rocznik 1915, ona 1923.

Patrząc przez pryzmat lat jakie minęły ta rodzina jest już tak duża, że być może nie wiemy nawet o swoim istnieniu ( mowa o młodszych pokoleniach ).
Tak czy inaczej chodzi też o sam fakt, że Marian Cholewka do mojej rodziny bardzo często przyjeżdżał, moja rodzina do niego z resztą też.

Jak się tak rozrysuje drzewo genealogiczne to jest to rodzina już bardzo odległa, ale jakoś w latach `80 nie przeszkadzało nikomu się spotkać razem raz na kilka miesięcy.

« Odpowiedź #385 dnia: Listopada 22, 2013, 09:52:49 »
- Daty narodzin i śmierci nie można nigdzie znaleźć. Otrzymałem ją wraz z odpowiedzią z tego stowarzyszenia.
Nie żebym się czepiał, ale...
http://groups.yahoo.com/neo/groups/300PolishSquadron/conversations/topics/8165

« Odpowiedź #386 dnia: Listopada 22, 2013, 10:03:04 »
Dotarłeś do informacji, które dostałem na maila kiedyś od osoby z tego właśnie stowarzyszenia. Jakiś czas temu zezwoliłem, aby te dane były widoczne, bo wcześniej nie były. :)
Poza tym zdecydowałem się dać je tutaj również - patrz kilka postów niżej. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #387 dnia: Listopada 22, 2013, 11:59:30 »
W takim razie przepraszam za pomyłkę ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #388 dnia: Listopada 24, 2013, 11:31:21 »
Ciekawe połączenie muzyki elektronicznej z ujęciami z II wś: http://www.youtube.com/watch?v=oDQX8MDN5BQ

« Odpowiedź #389 dnia: Listopada 26, 2013, 16:17:29 »
Udało mi się znaleźć ten grób w Katowicach. To już duży krok do przodu w szukaniu rodziny.