Autor Wątek: Siły Powietrzne Rosji i Białorusi [Zdjęcia]  (Przeczytany 249760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: Siły Powietrzne Rosji i Białorusi [Zdjęcia]
« Odpowiedź #480 dnia: Kwietnia 21, 2010, 00:06:32 »
I jeszcze taka fajna Su-27P "19", świeżo po remoncie, wiadomo od kogo  :001: Ale jednostki nie jestem w stanie zidentyfikować.

« Odpowiedź #481 dnia: Kwietnia 21, 2010, 07:47:20 »
Baza w Dushanbe, Tadżykistan:

Nie znam "Dushanbe". Czy ma coś wspólnego z Duszanbe ? A poważnie - dbajmy o czystość języka polskiego.

« Odpowiedź #482 dnia: Kwietnia 21, 2010, 09:04:29 »
I jeszcze taka fajna Su-27P "19", świeżo po remoncie, wiadomo od kogo  :001: Ale jednostki nie jestem w stanie zidentyfikować.
No mi się podoba ten nowy kamuflaż... Lepiej się prezentuje od maszyn z Krymska. Nie omieszkałem zapytać druzji atkuda eta maszyna... tfu j.polski... skąd #19   :021:

Chociaż dużo wskazuje na Biesowiec - wcześniej ta #19 się już tu pojawiła właśnie z maszynami z Biesowca.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #483 dnia: Kwietnia 22, 2010, 14:34:23 »
Ostatnio zbadałem nieco sprawę tych latających od jakiegoś czasu świeżo wyremontowanych suczek. Okazuje się że prace remontowe przy myśliwcach Su-27P od jakiegoś czasu wykonuje między innymi lotniczy zakład remontowy nr 20 (20.ARZ - od "Awia-Remontnyj Zawod").

http://20arz.com/

Sądząc po malowaniu tej "19" jestem zdania że maszyna przeszła remont właśnie tam. Zastanawiam się też jaki jest zakres prac. Jakąś głębsza modernizacja na wzór Su-27SM jest wykluczona, choć można się zastanowić czy KnAAPO nie mogłoby, oprócz wykonywania tych prac u siebie, certyfikować do takiej modernizacji jakiegoś zakładu remontowego ale najprawdopodobniej taki zakres prac leży poza ich możliwościami, jeśli uwzględnić że modernizacja obejmuje też m.in. wydłużenie resursu całkowitego z 2500h do 4000h (z 20 do 35 lat eksploatacji w przypadku resursu kalendarzowego).

Najprawdopodobniej 20.ARZ wykonuje klasyczne prace remontowe, dając gwarancję na 8-10 lat i przypuszczalnie kolejne 700-800h do następnego remontu (albo wycofania z eksploatacji). W każdym razie trochę tych wyremontowanych suczek już lata, tak jak poniżej na fotach.

Prace remontowe nad Su-27P "15" (nr seryjny 36310), maszyną niegdyś z Sawasjejki:

Oraz efekt finalny:

Nieomal ukończona "46" oraz prace nad niebieską "30"... "przechrzczoną" później na czerwoną "47"  :121:

"47" razem z "46" w powietrzu:

Po remoncie jeszcze "31":

Trudno określić na jaką skalę wykonywane są te prace, ale można przypuszczać że w możliwościach zakładu leży maksymalnie remont kilkunastu egzemplarzy rocznie.

Gdzieś podawałem też zdjęcia wyremontowanego uzbeckiego Su-27P, ale remont tamtego z kolei o ile pamiętam wykonano najprawdopodobniej w Kubince (121.ARZ).

« Odpowiedź #484 dnia: Kwietnia 29, 2010, 12:05:09 »
Ciekawy motyw na tej niedawno remontowanej #46 (mam na myśli napis na stateczniku pionowym, pewnie z myślą o zbliżającej się paradzie):

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #485 dnia: Kwietnia 30, 2010, 00:12:35 »
Interesujące, jeszcze w tym miesiącu go nie było  :020:

Swoją drogą bodajże na Mi-28N niebieskim "04" na belce ogonowej również widnieje napis "WWS Rossiji".

« Odpowiedź #486 dnia: Maja 06, 2010, 14:46:48 »

Tym razem to chyba jednak karton ? :icon_lol:
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #487 dnia: Maja 06, 2010, 15:02:14 »
John to ile WWS ma już tych wyremontowanych Suk? i ile jest w planach ?

[gmod]Proszę dbać o poprawną pisownię. Zdania rozpoczynamy wielką literą. Syringe.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2010, 15:39:20 wysłana przez Syringe »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #488 dnia: Maja 06, 2010, 15:40:40 »
@szturmowik, chyba nie  :004: A poza tym ostatnio polubiłem owe SMT 9.19 i bardziej mi się podobają niż klasyczne 9.12 bez garba. Tak wiem, jakiś dziwny jestem  :020:

@Pedros, szczerze mówiąc to nie mam zielonego pojęcia ile ich może być i jakie są dalsze zamiary WWS w tej sprawie. Faktem natomiast jest że prawie w każdym pułku znajdzie się trochę takich odmalowanych i odremontowanych egzemplarzy, jak na przykład te suczki z Krymska pokazywane w innym wątku.

Warto też pamiętać że 20.ARZ nie jest jedynym zakładem który zajmuje się remontem Su-27P, prace te wykonywane są też m.in. w 121.ARZ (tym samym który modernizuje również żaby). Ich możliwości w tym zakresie są trudne do oszacowania, biorąc jednak pod uwagę ogólną kondycję i możliwości przerobowe ich przemysłu to można przypuszczać że maksymalnie jest to kilkanaście egzemplarzy rocznie. Z drugiej strony również ostatnio część tych zakładów wykonuje prace także na myśliwcach Su-27S/P z innych krajów Wspólnoty Niepodległych Państw więc też jest to dla nich jakieś dodatkowe zobowiązanie.

Ostatnio na przykład krąży nieco zdjęć suczek pomalowanych w taki sposób jak niżej, też zapewne po pracach remontowych. Można je znaleźć w Lipiecku i m.in. w ex-611 IAP w Beżecku (teraz chyba pułk jest rozwiązany a samoloty trafiły w związku z kolejną reorganizacją do innych tzw. "baz lotniczych" m.in. w Chotyłowie).

« Odpowiedź #489 dnia: Maja 07, 2010, 10:00:02 »
A poza tym ostatnio polubiłem owe SMT 9.19 i bardziej mi się podobają niż klasyczne 9.12 bez garba. Tak wiem, jakiś dziwny jestem  :020:
Uznam to jako efekt uboczny przedwczorajszej imprezy... ;) Oj pochlaliście Zimny, trzeźwiejcie bo 9-ty się zbliża :D

A to, to błękitne to takie jakieś 'fresh n' flanky' ;) Ciekawe czy kosmetyka, czy może jakaś głębsza modernizacja...

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #490 dnia: Maja 08, 2010, 01:47:35 »
Przychylam się do tego iż raczej remont główny. Z zewnątrz w ogóle nie wyglądają na modernizowane, nie mówiąc o standardzie Su-27SM. Przy okazji udało mi się zidentyfikować logo na lewym wlocie powietrza z lewej strony i potwierdziło się że owe błękitne Flankery są z najprawdopodobniej już byłego 611 Istriebitielnego Awiapołka :001:

Przy okazji kilka zdjęć... chyba jeszcze na terenie zakładu remontowego.

« Odpowiedź #491 dnia: Maja 22, 2010, 00:47:18 »
Mam nadzieję, że dobrze robię pisząc w tym temacie. Poszukuję zdjęć Su-27 z lotniska Nivenskoye-Yezau (689 IAP - obwód Kaliningradzki). Po prostu ściągnąłem kilka skinów do Lock On i chciałem zobaczyć, gdzie naprawdę znajdują się ich odpowiedniki no i  trafiłem na Obwód Kalingradzki, jednak praktycznie nic tam nie ma na ten temat, dlatego może ktoś wynajdzie jakieś zdjęcia z tego miejsca.

To przykładowe zdjęcie ubarwienia Su-27 z 689 IAP.

A to jedno ze zdjęć lotniska Nivenskoye-Yezau. Wygląda na opuszczone, ale z tego co wiem - nie jest.

« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2010, 00:54:16 wysłana przez shady49 »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #492 dnia: Maja 22, 2010, 01:23:10 »
W ostatnim okresie 689 GwIAP (bo jak wiemy, pułki podlegają obecnie reorganizacji w bazy lotnicze i inne struktury) korzystał głównie z bazy lotniczej w Czkałowsku.

Zdjęcia są m.in. tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=6614.msg223709#msg223709

« Odpowiedź #493 dnia: Maja 22, 2010, 12:54:35 »
Dzięki. Znalazłem za pomocą Google Earth to lotnisko. O to co znalazłem:

Z tego co widać to jest tam (od lewej) Tu-22 (3 sztuki), Su-27 (22 sztuki).
Jeżeli ktoś znajdzie zdjęcia tych samolotów to niech wstawia.

« Odpowiedź #494 dnia: Maja 22, 2010, 16:53:01 »
shady: weź pod uwagę, że na Google Earth masz zdjęcia co najmniej sprzed 3 lat. Lotnisko faktycznie wydaje się być aktualnie wyłączone z użycia...