Autor Wątek: Początkujący (Falcon 4.0, Free Falcon) - Pytania  (Przeczytany 25612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Początkujący (Falcon 4.0, Free Falcon) - Pytania
« dnia: Kwietnia 21, 2006, 11:14:55 »
Mam dużo różnych pytań na temat F4 FF - od przyćmionego cockpitu 3D po obsługę działka...
Mam to wszystko zamieszczać w osobnych wątkach, czy tutaj?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2006, 13:59:15 wysłana przez Kusch »

Odp: Początkujący (Falcon 4.0, Free Falcon) - Pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 21, 2006, 19:35:05 »
Ja wiem.... a nie lepiej zajrzeć do manuala?? 
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 21, 2006, 19:57:31 »
Masz informacje na temat przydymionej owiewki w 3D w manualu??? :003:

Mam na myśli problemy nie opisane w instrukcji albo opisane, ale co do których dalej mam wątpliwości.
Żeby było jasne - najpierw czytam instrukcję (oryginalną) od F4.0 i ew. porównuję z instrukcją od F4 AF. O działku czytałem też w instrukcji do prawdziwego F-16.

Iche

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 21, 2006, 20:18:09 »
Pytaj tutaj.
Jakby co usłyszysz strzały ostrzegawcze. :021:

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 21, 2006, 21:29:25 »
No to jedziem :021:

1. Już kilka razy zdarzyło mi się, że przy locie naddźwiękowym na małym pułapie coś łupnęło, coś chrupnęło i trzasnął mi slot (ta "listwa" na krawędzi natarcia). Co się stało? F-16 to przecież nie An-2.

2. W Lock Onie jest taka super sprawa, że podczas padlocka można rzucić okiem przez chwilę na przyrządy i zaraz potem wrócić do śledzenia tego samego celu w padlocku. Czy coś takiego jest w Falconie?

3. Działko:
a) Jak na mój chłopski rozum jedynym zdatnym do urzycia w walce trybem strzelania z działka jest EEGS z zablokowaniem na celu (Level V?). Zgodnie z instrukcją od F-16 powinno się umieścić "Level V piper" na celu i problem z głowy.
W Falconie jest tak, że po pierwsze zdarza się, że pociski mijają cel w takim układzie, że musiałyby trafić (szczególnie z bardzo bliska i przy strzelaniu w płaszczyźnie skrzydeł celu) i wyczucie celownika kosztuje trochę nerwów, a po drugie kiedy cel przechodzi (nawet łagodnie) z ostrego zakrętu do lotu ustalonego, celownik przestaje spełniać funkcję i trzeba się przerzucić na + z długa linią. Jak nietrudno się domyślić problem pojawia się podczas tego przejścia.

Skoro w instrukcji od F-16 jest napisane, że "Level V" to jest TEN celownik, to powinien działać niezależnie od stanu lotu celu (powiedziałbym - prawdziwy CCIP), a tak nie jest.

Jeżeli rzeczywiści nie ma w F-16 jednoznacznego celownika "na każdą okazję", to byłoby to pożałowania godne(*).

b) Przy atakowaniu celu niemanewrującego z tych wszystkich celowników robi się zwykły burdel. Radzicie sobie jakoś z tym w praktyce?

c) Z tego, co widziałem, wystarczy puścić trochę dymu, żeby uniemożliwić pilotowi F-16 atak z użyciem działka z 6., że o nocy nie wspomnę. Poprostu położenie celu nie jest dokładnie określone. Im bardziej znika okrąg reprezentujący odległość do celu, tym gorzej. Pytanie jak wyżej. Plus opinia jak w (*).

4. Co z tą okopconą owiewką w widoku 3D ze środka? Przy małych rozmiarach symboli na HUDzie i burdelu w celownikach i tym z punktu 3.c) to chyba traci sens.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 21, 2006, 22:24:14 »
1) Nie tylko przy locie naddźwiękowym i niskim pułapie ale w ogóle. Kiedy Viper jest obciążony pod wewnętrznymi pylonami należy unikać przeciążeń większych niż 6G, ma temu służyć przełącznik CAT I/III, ale i tak swojej roli nie spełnia do końca, bo wystarczy się trochę rozpędzić, zrobić ostry skręt i już mamy konstrukcję naderwaną. W szczególnych przypadkach kończy się to awarią któregoś z systemów.

2) Istnieje na pewno w AF, przydaje się nie tylko w dogu ale np. przy stosowaniu taktyki defensywnej beaming. Dokładnie nie pamiętam który klawisz, jak sprawdzę, napiszę, w każdym razie gdzieś w kategorii 3D cockpit.

3) Celownik EEGS można konfigurować, tzn. dostosowywać szerokość tunelu do rozpiętości skrzydeł przeciwnika. Jeżeli mnie pamięć nie myli to zasada jest taka, że gdy końcówki skrzydeł przeciwnika dotykają krawędzi tunelu to cel zostanie trafiony. Gdzieś była nawet taka tabelka z wartościami dla poszczególnych celów. W praktyce oczywiście wygląda to trochę inaczej choćby dlatego, że nie ma czasu na wklepywanie jakichś wartości, albo szeregiem innych odstępst od reguły, dlatego to narzędzie jest zwyczajnie niedoskonałe. Osobiście staram się nie używać działka w walce AA, dopóki naprawdę nie muszę. Nawet w sytuacji gdy mi rakiet brak, po prostu zgłaszam Winchester i wrotki do domu. Ewentualnie można się pokusić w przypadku ataku na duże niezgrabne cele, jakieś Antonovy, ale wówczas nietrudno jest trafić.

4) Kokpit 3D jest badziewnie zrobiony i ładniejszy nie będzie, bo to tylko takie coś co ma stwarzać wrażenie kokpitu podczas pewnych sytuacji, kiedy z takiego kokpitu się korzysta, czyli zdecydowanie rzadziej niż z 2D. Polecam nie korzystać z niego dopóki się nie musi, czyli np. dogfight czy inne sytuacje, kiedy to wskazania przyrządów nie są tak istotne.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 21, 2006, 23:58:40 »
1. Ale ja leciałem prawie nieobciążony (może ze 4 rakiety A-A) po prostej :005:
Kurde, zaczynam podejrzewać, że to jest awaria ustawiona na konkretny czas w jednej z misji Tactical Engagement... O CAT wiem, a pytam, bo prędzej da się to podciągnąć pod archiwum X niż pod CAT :004:

2. AF mnie nie ratuje, bo używam FF3.

3. Niepotrzebnie się rozpisałeś, bo te krzywe (gun funnel) to tylko dodatek (kolejny! ; wiem, jak działa) w upstrzonym strzelaniu z namiarem, w którym liczą się inne znaczniki np.+ i o, więc pytanie jest nadal aktualne, ale wzmianka o tym, co robisz sam oczywiście się przyda.

4. Właśnie o dogfight mi chodzi :001: Przecież pisałem, że nie dość, że w znacznikach działka burdel, to jeszcze okopcona szyba. Mam nadzieję, że można coś z tym zrobić.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 22, 2006, 15:26:05 »
1) W takim razie leciałes zbyt szybko, przy dużysz prędkościach Viper się zwyczajnie rozpada.

2) Z pewnością w FF też jest, poszukaj a znajdziesz

3) Żaden ze znanych mi manuali nie wyjaśnia tej sprawy w zadowalającym stopniu, z własnych obserwacji mogę powiedzieć, że dobre przycelowanie w EEGS to głównie przycelowanie "kółkiem" w gun funnel, bo zdaje się, że pokazuje to miejsce w które polecą pociski ale pozostaje jeszcze kwestia wymierzenia odległości, i tutaj chyba z pomocą przychodzi sam gun funnel i jego rozpiętość. Ale to tylko moje przypuszczenia, bo w rzeczywistości jak juz wspomniałem nie korzystam często z działka jako broni AA, chyba że atakuje łatwy cel, albo bawie się z kolegami w dogfight. Poza tym uważam to za rozwiązanie, że tak powiem, zbyt mało profesjonalne.

4) Nigdy żadnej okopconej szyby nie widziałem. Zrób screena to zobaczymy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 22, 2006, 15:46:34 »
Przy bodajże 830 kts IAS fala uderzeniowa "wchodzi" do tunelu doprowadzającego powietrze do silnika i robi nim małe "łubudu" - taki urok wlotu o stałej geometrii :)

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 22, 2006, 16:38:26 »
1. Aż nie chce mi się w to wierzyć! Wydaje mi się, że współczesny myśliwiec powinien poprostu przestać się rozpędzać, a nie się rozwalać. A taki, który ma latać z prędkością 2 Ma w szczególności. No i chyba by o tym gdzieś pisali (np. w ofercie Lockheeda :004:) + jakiś system zabezpieczający, a tu nic.

2. Szukam, szukam. Wydrukowałem sobie klawiszologię z SP3 chyba i tam na pewno nie ma tego. Można jakoś wyciągnąć klawiszologię z FF? A to z oszukanymi klawiszami z i x, to swoją drogą niezły kwaitek.

3. Mam filmik z HUDem F-16, który dosyć długo głaska po pleckach MiGa-29 i wszystko tam widać dokładnie, tylko że on ma tam chyba jedno kółko więcej%)

4. Służę:) Owiewka przyciemnia tylko trochę, ale HUD...

Sundowner, dźwięku się nie przestraszyłem, tylko ognia, dymu, latającego kawała blachy niedaleko mojej głowy, ujemnych kątów natarcia przy ponad 1 Ma i szybko zbliżającej się ziemi :002:

Nadal obstaję przy tym, że to jest awaria zaprogramowana tylko w tej misji. Latałem wcześniej w kampanii FF i innych misjach TE i nic takiego się nie działo.

Tak poza tematem, na jakimś forum chyba Amerykanin napisał, że wybraliśmy (Polacy) F-16, bo chcieliśmy myśliwce, a nie strzałki/rzutki  :002:

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2006, 16:45:50 wysłana przez Bucic »

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 22, 2006, 17:12:30 »
2) Sprawdziłem w Allied Force, bo FF nie mam zainstalowanego. Klawisz odpowiadający za centrowanie widoku w kokpicie 3D to Num9 zmapowany na akcji zwanej View-Glance Forward. W przypadku padlocka centrowanie widoku działa dopóki klawisz jest wciśnięty potem wraca do śledzonego obiektu.

4) Owiewka jako taka nie wydaje mi się ciemniejsza, jedynie widok HUD, ale wątpie żeby cokolwiek dało się z tym zrobić. To juz tak ma.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 22, 2006, 19:10:20 »
2. To działa, ale szukam jakiegoś centrowania w 2D. Jest coś takiego jak Reset View pośród kombinacji dot. kokpitu 2D, ale mam taki problem, że pykam na to, potem naciskam przycisk na joyu i niby wszystko pięknie, ale jak tylko wyjdę z setup, to po powrocie dalej jest domyślnie (cycle A-G weapons) i w locie też nie działa.

4. Może niedługo wtropię jakąś odpowiedzialną za to teksturę i wywalę, tak jak te g..ne shadery z Lock Ona.

5. Nowy problem. Nie mogę nic namierzyć Sidewinderem za pomocą funkcji Uncage (U) albo tej drugiej (Shift+U), a już kiedyś to robiłem i nie wiem, co się dzieje. Nawet wersją M z tylnej półsfery z małej odległości. Nie wiem, co się dzieje.

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 22, 2006, 19:14:34 »
2. To działa, ale szukam jakiegoś centrowania w 2D. Jest coś takiego jak Reset View pośród kombinacji dot. kokpitu 2D, ale mam taki problem, że pykam na to, potem naciskam przycisk na joyu i niby wszystko pięknie, ale jak tylko wyjdę z setup, to po powrocie dalej jest domyślnie (cycle A-G weapons) i w locie też nie działa.

Nie jestem pewny o co ci chodzi, ale ja jako centrowanie widoku mam ustawione na joysticku włączanie kamery 2D (czyli 2 na klawiaturze).

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 22, 2006, 19:31:35 »
2) Pisałeś o padlocku. Padlock działa tylko w kokpicie 3D. w 2D są jakieś dodatkowe okna pokazjące cel, ale ja z nich w ogóle nie korzystam. Co do zmian w setupie, to dość dziwne, że zmiany ustawień się nie zapisują. Może spróbuj stworzyć własny plik z profilem klawiszy. Najlepiej jednak zmapować przyciski na joyu za pomocą oprogramowania dołączonego do niego.

5) Sidewinder od wersji M w górę powinien dać się łapać na uncage, ale aby złapał loka najpierw musisz kółkiem na HUDzie symbolizującym zakres wrażliwości głowicy "trafić" w sygnał termiczny celu, wówczas słyszysz wysoki ton i robisz uncage, albo głowica sama się robi uncage, w zależności od bodajże opcji Bore/Slave, ale musiałbym to sprawdzić.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 22, 2006, 19:56:17 »
2. Ale centrowanie w 2D też mi jest potrzebne i problem pozostaje w tym, że nie zapisuje ustawień :005:

3. Tak robię i nie łapie. Najdziwniesze jest to, że sygnał dźwiękowy jest stały nawet, jak najadę diamentem na zad celu tak, jakby głowica w ogóle niczego nie widziała. Najgorsze jest to, że kiedyś już to robiłem :005: