Autor Wątek: Początkujący (Falcon 4.0, Free Falcon) - Pytania  (Przeczytany 25607 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Odp: Początkujący (Falcon 4.0, Free Falcon) - Pytania
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 22, 2006, 20:49:20 »
3. Udało mi się zablokować przez Uncage, ale trochę dziwnie. Najpierw normalnie wciskałem Enter i wybierałem AIM-9, później Ctrl+R, żeby wyłączyć radar i wtedy Uncage nie działał, a głowica była KOMPLETNIE ślepa. Teraz zrobiłem tak, że wszedłem w dogfight no i działa stamtąd.

Niby powinienem być zadowolony, ale wolałbym wiedzieć, dlaczego nie działało w pierwszym przypadku.

Zainstalowałem 3D Superpit Aeyesa, ale nie powalił mnie na kolana.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2006, 21:22:40 »
Następny problem:

6. Nie czuję tej maszynki z fbw :005: Nie mogę strzepnąć nawet MiGa-19 Recruit z ogona i zaczynam się zachowywać jak AI w Lock Onie - robię w kółko to samo i drepczę w miejscu. FBW działa tu jak boczne kółka doczepione do roweru wyczynowego, ale to pewnie wina wczucia w MiGa-29 i Su-27. Na tym ostatnim (nawet) można z ogona strzepnąć wszystko (wyłączyć ogranicznik AOA i ognia!). Kwestia tylko tego, żeby to coś nie wróciło po chwili na ogon.
No i mam taką prośbę - czy ma ktoś kilka nagrań ACMI z walkami manewrowymi z czymkolwiek? A pry okazji może jeszcze ACMI ze starciami BVR, skoro już o tym mowa.

Umiem już obsługiwać uzbrojenie A-A i radar, nawigacja prawie zaliczona. Zostaje jeszcze A-G (+radar), tankowanie w powietrzu, poprawić lądowanie zwykłe i nauczyć się lądować na ILS. Jeszcze zrobić porządek z tym śmietnikiem w EWS

7. Zauważyłem, że w trybie RWS (radar A-A) po tym jak każe się radarowi wracać do szukania z buggowania albo STT cel znika na kawał czasu i nie powiem, żeby to dobrze wpływało na morale, jak to był Su-27 np. Do tego mam problem z tym, że jak cel wyjdzie poza zakres skanowanej wysokości, to nie mogę go często znaleźć aż do kontaktu wzrokowego.

8. Jak ocenić, kiedy jest się blisko granicy odchylenia anteny radaru w trybie STT. U Ruskich to jest świetnie pokazane w postaci okręgu na HUDzie. Jak okrąg dochodzi do brzegu HUDa, to wiadomo, co to oznacza. Proste i czytelne. W F-16 jedynym czymś, co mogłoby spełniać podobną funkcję jest linia "sztycznego horyzontu" na MFD, bo zauważyłem, że porusza się po MFD w trakcie manewrów z zablokowanym celem. Jak jednoznacznie odczytać granice śledzonego obszaru w pionie i w poziomie?

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2006, 22:38:29 »
6) Proponuję wrócić na początek programu treningowego i poczytać o max G turn w corner speedzie i poza nim. Przy prędkości ok 400 węzłów można wyciągnąć w ciasnym skręcie ponad 8G i warotść turn rate (a więc to jak szybko się obracamy) wzrasta do ok. 20 stopni na sekundę. To wystarczająco szybko żeby wymanewrować większość takich zabytków jak MiG-19. Poza tym obowiązują te same zasady co wszędzie, a więc gospodarowanie energią i wysokością. Polecam nagrywać ACMI do analizy, różne labelsy doskonale opisują co ważniejsze wartości. Do przećwiczenia na spokojnie.

7) To jest tak celowo pomyślane i bardzo często się przydaje. Np. gdy namierzasz grupę celów lecących blisko siebie, masz możliwość łatwego odseparowania ich od siebie, bo gość, z którego zdjąłeś loka na chwilę zniknie. Poza tym, jeżeli już zamierzasz z kimś walczyć i łapiesz go w radar, to nie puszczasz go poza RWS-SAM dopóki nie ucieknie albo nie spadnie. Mniej więcej taka jest tego filozofia i muszę przyznać, że jest to całkiem poręczne.
Natomiast cele, które nie mieszczą się w pionowym zakresie przeszukiwań należy szukać manipulując elewacją anteny. Sprawność w posługiwaniu sie tym narzędziem przychodzi z czasem. Na duże odległości jest to dość proste, na bliższych odległościach przydają się tryby ACM, a więc gdy nie ma już czasu na zabawy z kursorem radaru.

8 ) Jeżeli dobrze rozumiem, to najlepiej na MFD (FCR). W azymucie na B-Scopie widać doskonale kiedy cel jest bliski wypadnięcia poza zakres przeszukiwań. W wertykalu jest trochę gorzej, ale można obserwować pracę anteny w elewacji i po tym wnioskować (niebieski znacznik po lewej stronie B-Scope)

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2006, 23:06:38 »
5. A wystudziles glowice? Moze tu lezy problem. W falconie od wersji M trzeba to robic. przeczytaj manual.

6. MiGa 19 nie wykreca sie. Trzeba zabawic sie w vertical i stracic nieszczesnika. Proste jak drut. To sie nazywa taktyka, ale spokojnie, nauczysz sie z czasem ;) Tylko trzeba pamietac ze ten staroc jest wyposazony w pociski IR i jak nie wiesz jak sie zabrac do walki pionowej i nie potrafisz okreslic energii takiego MiGacza to podczas kampanii radze nie probowac, bo na tle nieba jestes doskonalym celem dla kazdej glowicy IR :)

co do dzialka (ktores tam pytanie) to strzejaj bardzo krotkimi seriami (tak jak to sie naprawde w realu robi) obserwujac gdzie leca pociski i czy trafiaja. Komputery sterowania ogniem to nie technologia gwiezdnych wojen. Przy celu na malym G bardzo trudno jest mu okreslic wyprzedzenie (lub jego brak). Ja strzelam zazwyczaj na duzym aspekcie lub ewentualnie kiedy cel jest duzy atakuje z gory. Oprocz tego w Falconie tzw hit zones sa troszke niedopracowane. Nie da sie np trafic w koncowki strzydel. Warto poczytac manual, jezeli nei do gry to np do rp5 oraz stosowny rozdzial na temat uzywania dzialka z FC&T Shaw-a. Mozesz tez rowniez, o ile masz dostep, skorzystac z doskonalego materialu szkoleniowego jakim jest kurs BFM prowadzone przez Pete-a Bonaniego Art of the Kill. Poza tym trening, trening, trening. Swego czasu kiedy zaczynalem zabawy z DF-em czesto na jedna maszyne nie starczal mi standardowy zapas amunicji, a pod koniec na jednym "magazynku" stracalem srednio 5-6 razy, a bywalo ze 10 i wiecej.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 05, 2006, 21:35:09 »
Dzieki Iceman!
Odpowiedzi, które mowia o tym, jak to jest w praniu, są najbardziej przydatne!

5. Dmuchać nie dmuchałem :004:, ale długo ich nie używałem (zaraz na początku misji). Zauważyłem dziwne zachowanie niedziałającego Uncage w jakimś innym trybie niż Dgfght. Sprawdzę później i dam znać, co z tego wyszło.

6. Chętnie obejrzałbym sobie ACMI z takiego pojedynczego wydymania 19-ki - udanego i nieudanego. Poświęci się ktoś? :001:

To Corner Speed to całkiem niezła sprawa. Wchodzę na niski pułap, kładę na skrzydło, prędkość 210kts, ciągnę na maks. i tracę przeciwnika, oddaję lekko drążek, prędkość zaczyna powoli rosnąć, 290...300...350...390 i woooo! patrz mamo, jak się fajnie kręci :002: Na F-18 wystarczy cierpliwość :021:

Na MiGa-19 już nie bardzo to działa, bo chociaż udaje mi się skierować na niegi dziób szybko, to on robi strasznie ciasne zakręty i przelatuję koło niego, a czasami nawet prosto przed jego dziobem :icon_eek:
Popróbuję z tym verticalem, bo wstyd. Stoi to na byle stacji benzynowej :003:

3.  :012: Działko znowu. Wszystko zaczyna nabierać kształtu, ale w jednym elemencie softu F-16...echh . Chodzi o to, że okrąg symbolizujący odległość do celu pojawia się tylko wtedy, kiedy cel jest w obrębie HUDa, a sam znacznik jest przy samej górnej krawędzi HUDa. W innych układach pożytek z niego żaden. "Atak na górce" za pomocą "tego czegoś" to pomyłka. Tak samo ostrzał z kursu kolizyjnego. Mam nadzieję, że się mylę.

Pytanie do kogoś ważnego: Można by dodać do tytułu tematu "AF", coby rzucić kilka porównań?

Narazie napiszę o samym działku w F4 Allied Force (moja opinia, jak wszędzie):
- dużo lepsze niż we Free Falconie wykrywanie trafień pociskami z działka,
- pociski z działka dobrze widoczne (w FF chyba w ogóle),
- nieokopcona owiewka w widoku 3D (padlock).
- w FF dym z silników jest przesadzony i wystarczy, że taki MiG-25 odwróci się rurami i działko F-16 mu nie straszne (brak znacznika >>>na samym celu<<< ; podobnie w nocy :005:).

Podsumowując działko w F4 AF w porównaniu do FF:
Koniec ze zgadywaniem i przeciwnikiem przelatującym przez ścianę pocisków, z "zasłoną dymną" stawianą przez MiGi i palaczem ukrytym gdzieś w zakamarkach kokpitu F-16 i ogólnie sama przyjemność :023:

« Odpowiedź #20 dnia: Maja 17, 2006, 14:55:20 »
Ja też mam parę pytań, jako że dopiero pierwsze kroki stawiam w kampanii w AF (Korea). W sumie nie jestem jeszcze gotowy, ale po miesiącu czytania instrukcji (200 stron jak na razie, ale mam notatki :118:) zniecierpliwienie wzięło górę...

1. W misjach On Call CAS kiedy dokładnie mam się zameldować na posterunku? Jak dolatywałem do 3 WP, który był inicjacyjnym od CAS'a dałem "FAC check in", dostałem współrzędne celu, rozkręciłem zabawę, zestrzelili mnie (:006:) a potem w podsumowaniu miałem rating horrible - never arrived on the station... A przecież zgłosiłem się i latałem nad tymi waypoinami. O co chodzi?

2. W misjach, w których dostaję współrzędne celu od FAC musze zniszczyć dokładnie wskazany obiekt? Czy też wystarczy inny z tej grupy? No bo jak mi koleś zapodał "destroy vehicle, 234, 10 nm" to normalnie kopara mi opadła. RWR wariuje, grzeją do mnie z dołu z wszystkiego co mają, bandyci niedaleko, a ja mam konkretnego czołgu szukać?

3. Pytanie dotyczące realizmu F4.0: po zalockowaniu obiektu naziemnego radarem mogę poprosić AWACS o identyfikację swój-obcy. Czy w rzeczywistości też AWACSy są w stanie podać takie dane? Bo samoloty rozumiem, ale żeby pojazd?

4. Mam problem z tankowaniem w powietrzu na full real. Tłumaczę sobie to zjechanym joy'em. :003: Jak ustawię w opcjach air refueling na simplified to nadal mam Ace factor (99 procent). Czy jak potem zacznę kampanię i wezmę Ace to tankowanie będzie tak jak w opcjach uproszczone czy w pełni realistyczne? Bo na Bałkanach sobie nie polatam bez tego...

Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość! :002:
pozdrawiam :001:

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 17, 2006, 15:36:47 »
Odp. 1 Nie za bardzo rozumiem, rozwiń proszę.
Odp. 2 Nie musisz szukać konkretnego czołgu, dostajesz współrzędne na grupę jednostek wroga, nie na pojedynczy wóz. Szukasz więc zgrupowania wroga w podanym rejonie i ślesz przesyłki.
Odp. 3 Tak, AWACS jest w stanie podać Ci swój obcy odnośnie pojazdów, zbierane są informacje o ruchach, pozycjach wrogich wojsk od samolotów Jstar, rozpoznania itd itd, nasłuchu. Nakreślana jest umowna linia za którą są już enemy. To oczywiście w bardzo dużym skrócie. W realu wygląda to trochę inaczej chociaż zasada podobna.
Odp. 4 Uproszczone, moja rada, ćwicz tankowanie na full real, latałem kiedyś z rozjechanym jojem i dawałem rady ;)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #22 dnia: Maja 17, 2006, 16:11:12 »
Odp. 1 Nie za bardzo rozumiem, rozwiń proszę.
Sam tego nie rozumiem. :002:
No chodzi mi o to, że w niektórych misjach jak On Call CAS mam pełnić dyżur na określonym stanowisku (podobnie jak w BARCAP). Po przybyciu na "posterunek" mam dostawać współrzędne celów od FAC. W manualu wyczytałem, że jak znajdę się w rejonie działania mam się zgłosić do samolotu wykonującego FAC. Zgłosiłem się poprzez "check in" z zestawu komend FAC. Mimo to miałem później "never arrived on station". Użyłem niewłaściwej komendy? Kiedy dokładnie mam zgłosić się do FAC wykonując taką misję? Bo może zrobiłem to za wcześnie...
Jeśli nadal nie jest jasne o co mi chodzi, to przepraszam, ale nie wiem jak to inaczej opisać.

A odnośnie tankowania full real... No cóż. Jak dla mnie bez zestawu HOTAS z porządną odrębną przepustnicą to chyba niewykonalne. Choć z drugiej strony w treningu jak zgłosiłem się do tankera, znajdował się on w lekkim zakręcie i zamiast wyprostować, zablokował pitch i roll i musiałem podchodzić do niego pod takim kątem, że nie dawałem rady. :005:

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 17, 2006, 18:10:36 »
Informacja którą dostajesz oznacza że pozostawałeś za krótko w strefie CAS. Standardowo jest to 15 do 30 minut. Czasami zdaża się godzina, bez tankowania ciężko wtedy ;), przed misją sprawdź "Flight plan" na waypontach CAS będzie widniała ilość minut jakie masz pozostać w rejonie, nie oddalaj się dalej niż 30 mil od waypontów, inaczej opuścisz rejon patrolu i robota w plecy. Jeśli chodzi o trening z tankowcem, to jego lot po zakręcie jest zamierzony, to rodzaj utrudnienia mającego podnieść Twoje umiejętności. W 13-tej Pchełka lata na Saitek Evo i tankuje bez problemu w multy, gdy latamy oficjalne misje nad frontem. Myśle więc że poradzisz sobie śmiało, odrobina zaparcia.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 17, 2006, 18:13:06 »
Trudno powiedzieć, dlaczego w debriefingu miałeś never arrived, jeśli byłeś w określonym miejscu o określonym czasie to powinni to uznać. Może dla pewności powinieneś jeszcze dolecieć do drugiego punktu patrolowego. Generalnie czasem debriefing bywa zaskakujący, więc radzę się nim tak nie przejmować, tym bardziej jeśli chodzi o misje FAC/On Call Cas, gdzie często gęsto dochodzi do nietypowych sytuacji i wyłażą różne bugi.
Swoją drogą, czy widział ktoś, aby samoloty FAC prowadzone przez AI dysponowały znacznikami dymnymi?

Co do tankowania, zgadzam się z Bobą, chociaż rozumiem, że bez zestawu HOTAS może być tobie ciężko, ale nawet na nich początkujący mają problemy (ja miałem  :003: )

« Odpowiedź #25 dnia: Maja 18, 2006, 22:37:37 »
Ok. Dziękuję za porady. W takim razie będę próbował z tym tankowaniem do upadłego. Też mam Cyborg Evo, więc przynajmniej już wiem, że teraz to tylko kwestia umiejętności pilota/gracza, a nie samego joy'a. :002:

Przy okazji. Pytanko odnośnie AWACS. W mojej ostatniej misji menu AWASC'a było niedostępne (a konkretnie komendy z niego). Niby spoko - AWACS po prostu nie jest dostępny... Problem polega na tym, że sprawdziłem na mapie i chłopaki latają. Odległość nie przekraczała 300 nm więc z kontaktem nie powinno być problemu... Pytam, bo ta sytuacja zbiegła się z zainstalowaniem przeze mnie patcha 1.0.6. Czy coś się zmieniło i teraz muszę grzebać w radiu? Bo wcześniej nie miałem takiej sytuacji, a bez AWACS'a jak dziecko we mgle jestem (labelsy oczywiście wyłączone). Skończyło się tym, że zrzuciłem prezenty na swoich i postawiono mnie przed sąd wojenny... :005:
BTW czy jest jakaś inna możliwość identyfikacji swój-obcy pozjazdu poza "declare" z menu AWACS'a?

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 18, 2006, 23:40:14 »
Nie, nic sie w tej kwestii nie zmieniło w patchu 1.06, natomiast niedostępność menu AWACSa jest spowodowana tym, że twój flight jest przypisany do jakiegoś konkretnego AWACSa, o którym możesz przeczytać w briefingu, np. twój to Chalis 1 a nie Sentry 1 i czasem niestety tak głupio wychodzi, że w trakcie trwania misji twój AWACS kończy służbę, no i radź sobie sam.

Co do identyfikacji pojazdów istnieją wg mnie dwie alternatywne metody. Jedna to podlecenie blisko celu i sprowokowanie go do oddania strzału, jak strzelają to wiesz, że to nie twoi, a druga, nieco chytra, to namierzenie celu i wydanie rozkazu do ataku skrzydłowemu. Jeżeli AI nie odmówi to znaczy że to wróg, bo AI nigdy nie atakuje swoich.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 18, 2006, 23:44:35 »
1. Mam ten sam problem - w podsumowaniu misji jest, że nie stawiłem się na pozycji, a przyleciałem na miejsce nawet trochę przed czasem i latałem między dwoma stp repr. obszar FAC.

Zameldowałem się, jak trza i AWACS to potwierdził, ale nikt nawet nie próbował mnie prosić o namiary, a słyszałem gości z misji on call CAS na drugim kanale - orali ziemię beze mnie!

No i na koniec - jak u licha miałem zajmować się FACkowaniem, jak obszar był usiany wrogimi myśliwcami. Raz spotkałem 2 pary MiGów-29 w odstępie 5 min.! Skończyło się na tym, że przy powtórce zabrałem 4 AIM-120, a i to nie pomogło. Strąciłem 3 29-te, jeden 120 nie trafił i musiałem grzać do bazy. Ostatnia 29-tka odprowadziła mnie daleeeko za front. Pewnie był goły (tylko działko), bo był blisko, a niczego nie odpalił.

P.S. Ciekaw jestem, kto przywitał kogo czulej, bo jak miałem 29-tego na 6-tej i wracałem do bazy, w przeciwnym kierunku poleciał A-10 :003:

4. Z utrzymaniem pozycji za/pod tankowcem nie miałem problem. To tankowiec ma problem z utrzymaniem swojej własnej :012: Nie wiem, czy to złe spaczowanie, czy jescze tego nie naprawili, ale "infamous JITTERING" daje się we znaki. Już jestem na dobrej pozycji, prędkość względna 0, a tu po sekundzie bach! - jakby go ktoś młotkiem w d... trzasnął i już leci 1-2 węzły szybciej (najczęściej 1). Przyśpieszam, ok. znowu 0 i zaczynam doić, a tu znowu to samo, tylko w drugą stronę :551:

Jestem pewien, że DA SIĘ zatankować w takich warunkach, ale szlag człowieka trafia, jak utrudnianie nie ma związku z realizmem, tylko z błędami.

P.S. Ciekawa sprawa - wychodzi na to (Frugal's World Forum), że pełny i jednoznaczny (czyt. normalny) opis komunikacji ze skrzydłowymi (wing/element/flight) nie istnieje.

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 19, 2006, 14:26:00 »
Z tym FAC, to może nie wyszło bo zameldowałeś się za wcześnie? Może jak się nie przestrzega TOT to tak jest?

Mnie jeszcze zastanawia, dlaczego ostatnio jak posłuchałem rady Boby w On Call CAS (o nieoddalaniu się itp.) miałem dla odmiany w debriefingu zarzut za wczesnego opuszczenia stacji CAS... Po zrzuceniu przesyłek dałem FAC Check Out, Winchester i dostałem zgodę na powrót do bazy. Z tego co w manualu jest napisane nie ma sensu pozostawanie na pozycji bez broni (a zrzuciłem wszystko w ciągu 5 minut z planowanych 15). Czy żeby przedwczesne opuszczenie stacji było uzasadnione, muszę wystrzelić też wszystkie pociski z działka? No chyba, że to jeden z absurdalnych debriefów, o których Miszon pisał.

Odnośnie tankowania, to dzięki Boba za zmobilizowanie mnie :003:, bo jednak nie jest tak źle. Prawdopodobnie jak wcześniej podchodziłem do tego treningu zapomniałem skalibrować joystick (tak już mam, że po podłączeniu i uruchomieniu jakiegokolwiek sima muszę rozruszać go we wszystkich osiach bo inaczej nie jest precyzyjny, nie wiem czy to normalne). Udało się pobrać ze stanu 400 do 3800. Rozłożone na kilka rat. :002: Cały czas słyszałem: "contact, stabil..., disconnect". :003: Ale będę ćwiczył. Utrzymanie pozycji (up/down, left/right) jest do zrobienia w moim wykonaniu, ale prawdziwa bolączka to dogranie prędkości zbliżania i późniejszego "zatrzymania" się pod tankerem. Miniaturowa przepustnica w Cyborg Evo zadania nie ułatwia. No chyba, że jest tak jak kolega Bucic pisze, że to wynik jakiegoś błędu... Choć na razie obstawiam siebie. :001:

BTW. Czy jest jakaś opcja włączenia subtitles w Falconie? Albo jakiś dodatek, który by to serwował? Z angielskim u mnie w porządku, ale jako że rozmowy są realistycznie zniekształcone (szum radiowy) czasem zastanawiam się: "kurde powiedział, fifty czy fifteen miles???" Troche irytujące. Wolałbym mieć to czarne na białym.

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 19, 2006, 16:22:22 »
Jascha też latam na evo i ta przepustnica jest świetna pozwala naprawdę dokładnie wyregulować moc. Wystarczy trochę praktyki w tej chwili trening refiuling zajmuje mi około 10 minut (czas średni liczony na pół  mili od tankowca).

Co do napisów w freefalconie to jest to bezpośrednio w opcjach a w AF to nie mam pojęcia choć fakt że by się przydało

\___[O}====-
 /OOOOO\