Autor Wątek: "Tri Poliaka, Gruzin i sobaka"  (Przeczytany 28760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
"Tri Poliaka, Gruzin i sobaka"
« dnia: Kwietnia 27, 2006, 13:10:38 »
Zapewne większość z nas od razu rozszyfruje tytuł   :002:, pod którym puszczano ten film w "zaprzyjaźnionym" kraju na wschodzie
a jak nie, to znaczy że ma mniej niż 10 lat  :003:. Kultowy serial który do dziś budzi ogromne kontrowersje, w tym roku skończy 40 lat. Mozna się o tym przekonać patrząc jak dziś wygląda (za przeproszeniem panów) Gajos, Pieczka, Press o psie już nie wspomnę  :004:. I jak to jest że widziałem go już ze 20 razy i za każdym razem jak bym go trafił na kanale TV to nieodpuszczę i oglądnę do końca  :002:. W związku z rocznicą ukaże odnowiona wersja (mam nadzieję że nie w "technicolorze') na DVD i chyba ją zakupię. Że ja to oglądnę nie ulega wątpliwości  :021: ale czy pokazalibyście to swoim dzieciom? Ja chyba im pokażę ale z odpowiednim komentarzem.
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2006, 11:51:07 wysłana przez KosiMazaki »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
Odp: "Tri Poliaka, Gruzin i sobaka"
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 27, 2006, 13:53:53 »
ale czy pokazalibyście to swoim dzieciom? Ja chyba im pokażę ale z odpowiednim komentarzem.

Ostatanio było na ten temat dyskusja w nielubianym przeze mnie programie Pospieszalskiego "Warto rozmawiać". Mówiono tam o czterech pancernych i o tym co ich jednostka wyprawiała zaraz po wojnie. Dzielni pancerni pacyfikowali oddziały AK. Program był wyjątkowo udany i nagrywany w Muzeum Powstania Warszawskiego.

Nie mam dzieci (nie licząc legwana, ale to adoptowane  :002: ), ale gdybym miał to bym pokazał oczywiście z komentarzem i to dość solidnym.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 27, 2006, 14:01:07 »
Kilka tysięcy km od domu, dwa lata temu, zostałem zaczepiony przez prowadnika w wagonie na trasie Ałmaty - Karganda. "Ty Paljak" "Da, wy pasport osmotrieli... "Tri Paljaka, Gruzin i sabaka znajesz?" "Nu, znaju a wy atkuda znajetie?"... I tak sie zaczęło :D Skończyło się tym, ż emiałem pozwolenie oficjalne na palenie fajki lub papierosów u niego w przedziele a nie w oficjalnej zasyfionej, lepkiej palarni w przejściu pomiedzy wagonami :).
Innym razem, starszy jegomość, azjatyckiej urody stwierdził - "Nu Ty Paljak, Feliks Edmuntowicz Dierżyńskij eto oczień umnyj cziełowiek był, on zdies żieleznuju dorogu postroilł, cywilizacju z Leninom zdiełał..."
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 27, 2006, 14:58:50 »
... nielubianym przeze mnie programie Pospieszalskiego "Warto rozmawiać... Program był wyjątkowo udany i nagrywany w Muzeum Powstania Warszawskiego.

Tak to typowe udane "bezstronne" dziennikarstwo + "wysoko kwalifikowani eksperci" (w większości po wiadomej uczelni) po obecnie jedynie słusznej stronie   :704: - jak słucham to oszołomstwo to zastanawiam się tylko nad jednym:
- czym ta ich "jedynie słuszna" propaganda różni się od tej "jedynie słusznej" z poprzedniego ustroju.

Dociekanie prawdy historycznej nie polega na zastąpieniu jednej propagandy, inną propagandą. Takie zjawisko jak 2 Wojna Światowa i związane z nią wydarzenia nie były "czarne" albo "białe". Kiedyś przez lata słuchałem głupot jakie to było dobre AL, a jakie AK było złe - obecnie dalej wysłuchuję głupot tyle, że odwrotnych. Ktoś kiedyś miał rację mówiąc, że historia to jest po przynajmniej 100 latach jak się politycy (i ich poplecznicy) już w to nie mieszają.

Od kilkunastu lat słyszę narzekanie na ten serial - może Ci panowie od krytyki nakrecą sobie inny lepszy - bo współczesna polska produkcja telewizyjna to coś pomiedzy "Plebanią", "M - jak miłość" i Fredkiem Kiepskim - co by o "Czterech pancernych" nie mówić (no dokument to to nie jest  :021:) to jest to porządnie nakręcony serial, który jest oglądany od 40 lat. Czy o tym chłamie produkowanym obecnie będzie można to powiedzieć za 40 lat ... nie sądzę.

A jak kogoś tak mocno razi trochę propagandy - to niech sobie zobaczy np. omawiany tu na Forum ostatnio "Za liniami wroga" i parę innych głupot nowego Wielkiego Brata, a potem niech się zastanowi czy propagandowego zabarwienia jest w nich mniej niż w starym serialu z epoki PRL.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 27, 2006, 15:54:53 »

- czym ta ich "jedynie słuszna" propaganda różni się od tej "jedynie słusznej" z poprzedniego ustroju.

Propaganda nie różni się niczym, a czas nasz różni się od tamtego, że opinie można wygłaszać luźniej. Faktem jest, że komuniści narobili po wojnie syfu niewąskiego i to co robiono z akowcami i nie tylko było zbrodnią. AK nie była czysta jak łza i o tym też się teraz mówi. 

Od kilkunastu lat słyszę narzekanie na ten serial - może Ci panowie od krytyki nakrecą sobie inny lepszy

Ja sobie lepszego nie nakręcę, choć gdybym mógł to bym to zrobił   :002:

A jak kogoś tak mocno razi trochę propagandy - to niech sobie zobaczy np. omawiany tu na Forum ostatnio "Za liniami wroga" i parę innych głupot nowego Wielkiego Brata, a potem niech się zastanowi czy propagandowego zabarwienia jest w nich mniej niż w starym serialu z epoki PRL.

Propaganda razi zawsze, ta od Wielkiego Brata też. Wystarczy poczytać to forum  :020:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2006, 16:02:00 wysłana przez uziel101 »

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2006, 16:17:42 »
AK nie była czysta jak łza i o tym też się teraz mówi. 

Czasami, bardzo rzadko - ale na pewno nie w takich "jedynie słusznych programach" jak ten propagandowy chłam Pospieszalskiego i spółki.

Propaganda nie różni się niczym, a czas nasz różni się od tamtego, że opinie można wygłaszać luźniej.

Chodziło mi o nachalność propagandy oczywiście, a nie sposoby i możliwości jej głoszenia (przeciwstawiania się propagandzie też) - bo te oczywiście się różnią i to nie ulega wątpliwości.

Co do tego stwierdznia "luźniej" - to nie znaczy luźno  :021: - bo wystarczy w tego typu programach, nadawanych przez bądź co bądź telewizję publiczną (telewizje polityczne w stylu "Trwam" itp. niech sobie puszczają co chcą - ich prawo - dopóki mają oglądalność), spróbować znaleźć ludzi mających przeciwstawne poglądy - zwykle jest ich mniej, a po za tym ogranicza się im głos poprzez działania prowadzącego, który wg mnie powinien być bezstronnym arbitrem w takich dyskusjach (w cytowanym przez Ciebie programie - np. pan Nałęcz za bardzo nie mógł się swobodnie wypowiedzieć).

Najgorsze jest to, że ta nachalna propaganda się rozwija (a przecież to dopiero początek nowych rządów) w szybkim tempie, a i ograniczanie wolności słowa (w mediach itp.) też jakby wychylało się zza węgła  :020:

Żeby było jasne - jestem za rzeczową dyskusją na tematy historyczne, wymianą przeciwstawnych poglądów itp. - krytyka dotyczy tylko sposobu prowadzenia działań propagandowych przez "jedynie słuszne opcje".

Na temat kinematografii z poprzedniego ustroju można dyskutować jak najbardziej - to bardzo ciekawy temat - tylko ten przykład programu, który podałeś trochę podniósł mi ciśnienie - mam po prostu elergię na oszołomów. Żeby było jasne to nic osobistego, masz prawo do odmiennych poglądów (chociaż pewnie wcale nie są tak odmienne od moich :001:), na tym w końcu polega dyskusja.

Pozdrawiam

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2006, 16:23:04 »
@ Razorblade1967

Żeby było jasne zgadzam się z tobą w kwestii propagandy w 102  :020: procentach. Podobnie jeśli chodzi o inne sprawy związne z tym wątkiem. Poglądy jak sądzę mamy podobne bardzo i ja też nie lubię przegięć.

Peace (nie pis  :002: )

Pozdrawiam serdecznie

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 27, 2006, 16:25:41 »
Akurat czekając w poczekalni, sięgnąłem z nudów po jakąś gazetę - bodajże Sukces z przed 4 miesięcy. Był tam ranking "idoli" kinematografi. Jak dobrze pamiętam:
1) Kargul i Pawlak
2) Kapitan Kloss
3) Janek z pancernych

Dzisiejsza szmira daleko.
Coś w tym jest bo przecież nie głosowali ludzie, powiedzmy powyżej trzydziestki.

Aha jeszcze jedno: fajny tekst tam padł (dotyczy jak najbardziej pancernych, gdy po sukcesie filmu robili turne objazdowe)
cyt. z pamięci: "... gdy młody Czarek Pazura wspiął się na czołg, usłyszał jak najbardziej wojskową komendę - spier&@(@j . Po latach Gajos tłumaczył się Pazurze:- mogłeś od razu powiedzieć, że to ty !"  :118:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 28, 2006, 07:10:25 »
Siła Vier Panzertruppen und der hund  :D wynika z pewnej umownosci, przyjętej konwencji. Wojna przypomina zabawę w indian, czy podchody. Spory udział ma w tym realizacja na czarnobiałym materiale - nie widac czy ktoś ma brudny czy pokrwawiony mundur, nie ma poszarpanych ciał, krzyków rannych, etc. Film traktuje o braterstwie broni , przyjaźni i miłości, zaś cała propaganda jakkolwiek widoczna w filmie wcale moim zdaniem nie jest taka prymitywna i płynie sobie jakby równoległym kanałem. Czy taki Czereśniak nie mógł sobie obiecywac czegoś po 'nowym ' systemie? Mógł. Na ile mu sie to potem podobało to inna sprawa :D
Doskonale zrealizowana produkcja z przepiękna balladą i dzwiękiem., której jest w stanie dotrzymac kroku jedynie Stawka Większa niż życie
Swoją drogą w 4 pancernych pojawia się 'dzej-twentyfri' :D w sposób dosyć wyraźny. Kto wie gdzie :D

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 28, 2006, 07:44:22 »
Swoją drogą w 4 pancernych pojawia się 'dzej-twentyfri' :D w sposób dosyć wyraźny. Kto wie gdzie :D

Podczas sprawy dotyczącej producji specjalnych pocisków przeciwpancernych. Można podejrzewać, że to ten co dał Gustlikowi po pysku na poligonie za Odrą (ale nie jest to w filmie powiedziane). Kryptonim J-23 pojawia się w meldunku wywiadu, w czasie gdy Kosa przywozi żandarmeria po tym jak poszedł na lewiznę do panienki tuz przed forsowaniem Odry.
I co wygrałem jakiś toster albo co ?

Waylander

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 28, 2006, 07:55:38 »
I co wygrałem jakiś toster albo co ?

Wycieczkę na Bałkany. W jedną strone...  :021: :118: :004:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 28, 2006, 10:36:38 »
Jako że konkurs tyczy się czołgów wygrałeś 3 pociski rdzeniowe kalibru 125mm :D Zostana dostarczone exspresem jak tylko zakupisz t-72 BiF :020: :020: :020:

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 28, 2006, 11:34:55 »
A mi podoba się tekst z jednego z ostatnich odcinków, kiedy to dzielna załoga żegna jakiegoś krasnoarmiejskiego rukowoditiela gruzowika, a on im odpowiada: "Daswidania, wstrieczimsja w Pariżie".  :021:
Albo coś w tym stylu, muszę odświerzyć teksty. Nie wyobrażam sobie żadnych wakacji lub snieżnych ferii bez tego serialu, jak było mało to do kina "Plon" biegałem, bo tam prawie zawsze można było obejrzeć w tzw. poranku.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 28, 2006, 12:07:12 »
najlepszy odcinek to jak nawalony plutonowy Jeleń kasuje mercedesa jakiegoś generała w rowie przeciwczołgowym  , z trzema granatami i pepeszą powstrzymuje batalion SS uberprzebiegłą metodą bazującą na wewnętrznej niemożności zignorowania rozkazu zakodowanej w umysłach sysymanów:

'Abteilung halt!!!' tratatatatata  :D :D

, a honorata jedzie na zaluzji silnika rudego przez małą bitwę pancerna , a potem melduje że plutonowy jeleń 'Bije przeważnie siły wroga' :D

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 28, 2006, 13:03:03 »
Mówią, że bolszewik to nie straszny jak go przeżegnać :D
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...