Autor Wątek: Nowe rodzaje malowań do LO/LO:FC  (Przeczytany 50422 razy)

Don Wieslawo

• Gość
Odp: Nowe rodzaje malowań do LO/LO:FC
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 05, 2008, 14:17:56 »
Mam problem z "zainstalowaniem" nowych skinów w układzie WinRAR za pomocą najnowszej wersji ModMana do gry Lock On.
Jak zwykle prośbę tą kieruję do Razorblade`a, który zawsze okazywał się życzliwy i niezawodny. O ile to możliwe prosiłbym o "łopatologiczny" opis. Z góry bardzo dziękuję.

« Odpowiedź #46 dnia: Marca 05, 2008, 14:58:04 »
Mam problem z "zainstalowaniem" nowych skinów w układzie WinRAR za pomocą najnowszej wersji ModMana do gry Lock On.

A mógłbyś podać o jakie skiny chodzi (link)? - bo  bez tego trudno cokolwiek sprawdzić i stwierdzić na czym polega problem (nie instaluje się, instaluje się wadliwie itp.) oraz gdzie leży rozwiązanie.

Tak w ciemno - jeżeli ze skinem jest coś nie tak to może był on pakowany starszą wersją programy i to powoduje problem. Najlepszym (bo prostym i szybkim) wyjściem jest rozpakować skin i spakować go ponownie używając funkcji "Mods maker" z ModMana. Ja z zasady pakuje skiny ZIPem, a nie RARem.

Don Wieslawo

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Marca 05, 2008, 23:08:21 »
Ten skin to Su-27x2048 Green spakowany jako RAR dostępny na stronie http://www.lockonfiles.com którego chciałem wprowadzić
do gry za pomocą Mod Mana 6301.

« Odpowiedź #48 dnia: Marca 06, 2008, 16:30:18 »
Ten skin to Su-27x2048 Green spakowany jako RAR dostępny na stronie http://www.lockonfiles.com którego chciałem wprowadzić
do gry za pomocą Mod Mana 6301.

Rozumiem, że chodzi o skin "Su-27 x2048 Green", który posiada nazwę pliku "Su-27 green cammo.rar". Pojęcia nie ma gdzie tkwi problem u Ciebie bo u mnie ten skin działa bez zarzutu (LOFC 1.12b, ModMan6.3.0.1, Vista64)

W związku z tym, że problem u mnie nie występuje, porada trochę "w ciemno" - skoro nie możesz zainstalować oryginalnej paczki to spróbuj:

1. Przepakować skin czyli:

a/ Rozpakować paczkę (jakimkolwiek programem otwierającym pliki *.rar - ja używam darmowego ExtractNow) i wyciągnąć z niej dwa pliki SU-27-SKIN-L-09.dds i SU-27-SKIN-R-09.dds.

b/ Odpalić ModMana i kliknąć przycisk funkcji "Mods maker".

c/ Kliknać ikonkę otwartego folderu po prawej stronie okienka opisanego jako "1-Choose Addon file (texture, sound, skin, etc...etc.." i wskazać (zaznaczyć) programowi wymienione powyżej 2 pliki i kliknąć "Otwórz" - pojawi się napis "2 files selected";

d/ W linii "2-Choose relative instal folder .." kliknąć ikonkę otwartego folderu i wskazać folder Bazar/World oraz kliknąć OK - pojawi się napis "Bazar\World\";

e/ Kliknąć przycisk "Add to package" - nazwy plików pojawią się poniżej w oknie opisanym jako "Package file list";

f/ Teraz dokonać opisu skinu czyli wybrać z "Addon/Mod type" opcję Skins SU-27 i w linii "Addon name" wpisać sobie dowolną nazwę skina;.

g/ Następnie przycisk "ZIP package", nadać nazwę paczce i kliknąć "Zapisz";

h/ Przejść do "Mods installer" i zainstalować skin.

2. Jak nie pomaga to zawsze można zrobić bez kompresji dds czy:

a/ Rozpakować paczkę i wyciągnąć te same pliki;

b/ Przekonwertować je na format BMP (np. za pomocą InfanView);

c/ Wkleić do Folderu Bazar/TempTextures - trochę to będzie obciążało grafikę (przy niewielkiej liczbie takich maszyn nie ma problemu) ale powinno działać.

Don Wieslawo

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 09, 2008, 20:49:53 »
Chodzi mi o to- jak mam zainstalować oryginalną paczkę Su-27 Green Cammo bo to najprościej -po prostu robię jakiś błąd dlatego proszę o wyczerpujący i dokładny opis.Mam przecież program Mod Man 6.3.0.1.Do tej pory instalowałem różne skiny ale tego RAR-a
nie potrafię i basta !!! 

Don Wieslawo

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 09, 2008, 21:28:54 »
W instrukcji instalacji skina Su-27 Green jest podane że należy to wykonać przez CDDS explorer.Próbowałem ale niestety bez powodzenia

« Odpowiedź #51 dnia: Marca 09, 2008, 21:56:49 »
Chodzi mi o to- jak mam zainstalować oryginalną paczkę Su-27 Green Cammo bo to najprościej -po prostu robię jakiś błąd dlatego proszę o wyczerpujący i dokładny opis.Mam przecież program Mod Man 6.3.0.1.Do tej pory instalowałem różne skiny ale tego RAR-a
nie potrafię i basta !!! 

Ale tego skina nie instaluje się inaczej niż inne (np. te pakowane ZIPem) czyli:

1. Uruchomić ModMan 6.3.0.1
2. Kliknąć przycisk "Mods Instaleler"
3. Kliknąć przycisk "Add"
4. Wskazać gdzie znajduje się paczka ze skinem i kliknąć "Otwórz" (skin pojawi się w oknie poniżej)
5. Kliknąć na linię skina czyli Su-27 green cammo (w pierwszym okienku po lewej podświetlić "ptaszka")
6. Kliknąć przycisk "Install !"
7. W rubryce "State" pojawi się zielony prostokąt.
8. Uruchomić LO

Nie wiem dlaczego w readme pisze coś o "cdds explorer"?! Instalowałem ten skin normalnie (wg opisu powyżej) i wszystko działa bez zarzutu - tak jak na załączonych screenach w poprzednim moim poście. Nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie coś jest nie tak. Wypróbuj sposób z przepakowaniem, który opisałem - może pomoże?

« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 09, 2008, 13:22:30 »
Czy skiny w rozdzielczości innej niż domyślna 512x512, które ModMan instaluje w katalogu bazar/temptextures są wykorzystywane przez grę? Ja zainstalowałem tak skina i jak cisnę fly na Su-33 (dla niego ten skin zainstalowałem, miał rozdz. 2048 i trafił do katalogu bazar/temptextures) to skin jest domyślny. Help.  :015:
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 09, 2008, 13:29:48 »
Czy skiny w rozdzielczości innej niż domyślna 512x512, które ModMan instaluje w katalogu bazar/temptextures są wykorzystywane przez grę?

Tak są wykorzystywane - sprawdź poprawność nazwy skina.

Nazwy skinów dla Su-33 to:

SU-33-SKIN-R-0x
SU-33-SKIN-L-0x

gdzie x odpowiada następującej wartości i skinowi:

1 - 279th KIAP 1st squad NAVY
2 - 279th KIAP 2nd squad NAVY
3 - Standard-1 NAVY
4 - Standard-2 NAVY
5 - T-10K-1 test paint scheme
6 - T-10K-2 test paint scheme

Nie podałaś wersji gry (LO 1.02 czy LOFC 1.12a/b) i ModMana?

PS. Nowe wersje ModMana nie instalują już skinów do Bazar/TempTextures w LOFC pomimo ich innej rozdzielczości od defautowych.

« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 09, 2008, 13:56:37 »
Mam wersję Locka'a 1.02 (PL), ModMan 6.3.0.1.
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 09, 2008, 14:25:29 »
Mam wersję Locka'a 1.02 (PL), ModMan 6.3.0.1.

Zakładam, że sprawdziłeś nazwę skina i jest OK?

1. Nie wiem czy ModMan 6.3.0.1. dobrze współpracuje ze starą wersją LO? Spróbuj może użyć starszego ModMana (np.wersji 5).

2. Możesz sprawdzić poprawność skina w następujący sposób:
- rozpakuj obie części skina i doprowadź je do postaci: SU-33-SKIN-R-01.BMP i SU-33-SKIN-L-01.BMP
- po czym ręcznie wklej oba pliki do Bazar/TempTextures
- skin powinien zadziałać.

3. Jeżeli będzie OK to możesz sobie ponownie go spakować za pomocą ModMakera. Może jakiś błąd przy tworzeniu "paczki"?

highfly

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 20, 2008, 18:11:38 »
Jako, że wypowiadam się na forum po raz pierwszy, to przede wszystkim chciałbym pozdrowić wszystkich symulotników!
Ale do rzeczy... Wie ktoś może, skąd można zassać "czyste" templatki dla MiGa-29 i SU-27 w rozdziałce 2048? To co znalazłem na forum już niestety nieaktualne :015:
Sorry, jeżeli to już gdzieś było ale wydaje mi się, że przejżałem [przejrzałem]w miarę dokładnie

Proszę przestrzegać zasad poprawnej pisowni (Regulamin Forum!). Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2008, 18:22:42 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 20, 2008, 18:50:14 »
Wie ktoś może, skąd można zassać "czyste" templatki dla MiGa-29 i SU-27 w rozdziałce 2048? To co znalazłem na forum już niestety nieaktualne...

1. MiG-29 - dwa rodzaje template'ów do tego samolotu. Osobiście radzę pokombinować, bo najlepszy template wychodzi gdy połączy się niektóre warstwy z obu template'ów.

2. Su-27 - template 2048x2048

http://rapidshare.com/files/138780727/template.zip.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2008, 18:57:59 wysłana przez Razorblade1967 »

highfly

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 20, 2008, 19:00:47 »
Dzięki za szybką odpowiedź... i sorry za "zonka" ortograficznego

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #59 dnia: Września 11, 2008, 11:38:18 »
Pytanie.
Czy ktoś posiada w zbiorach skórkę do MiG 29 n/b 4121 z 41elt.
Widziałem takie malowanko w Aeroplanie wydanie specjalne z 2006 dot. naszych MiGów.
Jeżeli nikt nie robił tego skina, to czy byłaby możliwość wykonania takiego.
Proszę o odp.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"